Actualitate
UPDATE: INCENDIU de vegetaţie uscată în Munţii Apuseni. 25 de hectare de teren mistuite de flăcări în zona Sălciua
Pompierii din Cîmpeni au fost chemaţi să intervină marţi după-amiaza pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins o suprafaţă de teren cu vegetaţie uscată.
Intervenţia s-a desfăşurat pe raza localităţilorPoşaga de Jos şi Sălciua, în Munţii Apuseni.
Din primele informaţii, flăcările au cuprins un teren acoperit cu vegetaţie uscată şi s-au extins spre o suprafaţă de pădure.
UPDATE: Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” al județului Alba, „pompierii din Cîmpeni au intervenit marți, 14 aprilie, la ora 15.00, pe raza localității Sălciua, zona Bujor, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure de foioase ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 25 hectare.
Pompierii militari au intervenit cu un autocamion și mijloace de primă intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua”.
Tot marți, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, la ora 19.44, pe raza municipiului Aiud, zona Brațul Mort, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii și mijloace de primă intervenție.
Citeşte şi Amenzi de până la 50.000 de lei și pedeapsă cu închisoarea pentru cei care provoacă incendii de vegetaţie uscată. Recomandări de la IPJ Alba
ISU Alba reaminteşte populaţiei faptul că se interzice igenizarea terenurilor prin incendiere și împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:
– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;
– sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de APIA;
– amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.
„Arderea vegetaţiei este un fenomen foarte periculos care scăpat de sub control, conduce la incendierea unor imobile, păduri, căpiţe de fân, etc. Nu în ultimul rând astfel de incendii pot produce victime în rândul populaţiei”, potrivit ISU Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gheorghe
miercuri, 15.04.2015 at 00:29
Litiera de pădure? Vai de limba romana si cică la asta ar trebui sa va pricepeți cel mai bine. Așa operează doctorii, construiesc inginerii si muncesc alții, precum conținutul unei litiere, fie si ea de pădure.
moderatorul de serviciu
miercuri, 15.04.2015 at 08:54
DEX: LITIÉRĂ s.f. . Strat de frunze moarte și de alte resturi vegetale și animale care acoperă solul în pădure. [Pron. -ti-e-. / < fr. litière]. Asa au unii impresia ca sunt mai destepti decat altii. Agresivitatea substituie mediocritatea ....
dd
miercuri, 15.04.2015 at 10:13
Nu poate fi litiera de balta
Litiera padurii .corect.