Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Încep jocurile pentru funcțiile cheie din Universitatea 1 Decembrie 1918. Mandatul rectorului Moise Achim se încheie. Vezi cine îl poate înlocui

Publicat

În perioada februarie-martie 2012, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia vor avea loc alegeri pentru un nou mandat de rector și pentru alte funcții de conducere. Mandatul de rector al profesorului universitar Moise Achim a expirat. De asemenea, vor mai fi tururi de scrutin pentru toate structurile de conducere a instituţiei de învăţământ albaiuliene.

Candidaţi cu şanse la alegerile din februarie

Unul dintre cei care au cele mai mari şanse pentru a accede la funcţia de conducere a universităţii este profesorul universitar doctor Daniel Breaz, un tânăr de 36 de ani cu un CV impresionant. Acesta a primit titlul de cel mai bun cercetător din lume în Teoria Geometrică a Funcţiilor, în anul 2009, acordat de Universitatea din Kyoto (Japonia).

Doctor în matematică, Breaz este autorul a 10 cărţi de specialitate şi a sute de articole de gen, colaborează cu universităţi din Egipt, Japonia, Canada, Turciaşi India şi coordonează o conferinţă internaţională de matematică, organizată anual la Alba Iulia.

Numele său este vehiculat în vederea obţinerii funcţiei de rector, atât în mediile universitare locale, cât şi cele politice, în prezent Daniel Breaz fiind consilier local şi reprezentant PSD. Cu toate că face parte dintr-un partid de opoziție, Breaz este printre puținii membri agreați și apreciați de actuala putere locală, care fac parte din alte partide decât PDL.

În ceea ce priveşte „relocarea” actualului rector Moise Achim, dat fiind faptul că a avut o contribuţie ce nu poate fi neglijată în comunitatea locală, acestuia i s-ar putea oferi o funcţie de consilier local pe listele PDL. Achim nu este deocamdată membru al acestui partid, dar se află în relații foarte bune cu primarul-președinte PDL, Mircea Hava. De asemenea, și Hava are intenția de a reîmprospăta lista de consilieri locali cu nume grele de genul lui Moise Achim.

Modalitatea de alegere a rectorului

Potrivit regulamentului de alegeri academice, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se alege prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor. Durata mandatului de rector este de 4 ani acesta putând fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou proces electiv sau a unui nou concurs public.

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se alege prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor. Durata mandatului de rector este de 4 ani, existând posibilitatea să fie înnoit cel mult o dată, în urma unui nou proces electiv sau a unui nou concurs public. O persoană nu poate fi rector al universităţii pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au desfăşurat mandatele şi de întreruperile acestora. Rectorul desemnat este confirmat prin ordin al ministrului Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, conform legii.

În regulamentul universitar se mai arată că, pentru alegerea rectorului se desemnează o Comisie de alegeri de către Senatul în funcţiune. Comisia de alegeri este formată dintr-un număr de 7 membri, dintre care 2 studenţi. Scrutinul electoral este organizat la data stabilită prin calendarul alegerilor, în intervalul 10.00-16.00.

Structurile de conducere ale UAB

Potrivit regulamentului de alegeri în cadrul UAB, structurile de conducere sunt alese prin vot universal, direct şi secret al întregului personal didactic şi de cercetare titular. În următoarele două luni, se va desfăşura votarea şi pentru Consiliul facultăţilor, Senatul universitar şi Consiliul pentru studiile universitare de doctorat.

Funcţiile de conducere sunt reprezentate de rector – la nivelul universităţii şi de director de departament – la nivelul departamentelor.  Cele de prorectori, prodecani sunt stabilite prin numire de către rector, respectiv decani. Ocupanţii funcţiilor de decani la nivelul facultăţiilor, directori ai Centrelor adiministrativ-funcţionale şi director general administrativ sunt stabilite pe bază de concurs organizat de rector.

Consiliul facultăţii este format în proporţie de 75% din reprezentanţii personalului didactic şi de cercetare titular şi din 25% reprezentanţi ai studenţilor. Reprezentanţii personalului didactic şi de cercetare sunt aleşi prin vot universal, direct şi secret al întregului personal didactic şi de cercetare titular al facultăţii. În cazul în care directorii departamentelor nu fac parte din Consiliul facultăţii, se va completa cu aceştia şi cu reprezentanţi ai studenţilor, pentru respectarea proporţiei de 25%.

Senatul universitar este compus în proporţie de 75% din reprezentanţii personalului didactic şi de cercetare titular şi din 25% reprezentanţii studenţilor. Reprezentanţii în senat ai personalului didactic şi de cercetare sunt aleşi prin vot universal, direct şi secret al întregului personal didactic şi de cercetare titular din Universitate. Reprezentanţii personalului didactic şi de cercetare pot fi membri ai senatului atâta vreme cât deţin statutul de titular al facultăţii.

Consiliul pentru studiile universitare de doctorat este organismul coordonator al activităţii I.O.S.U.D. care funcţionează în universitate/consorţiu/structură partenerială şi se organizează şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Codul studiilor universitare de doctorat şi cu metodologiile aferente acestuia. Locurile vacantate în structurile de conducere se ocupă prin alegeri parţiale organizate la nivelul structurii respective, în conformitate cu metodologia de alegeri în vigoare.

Se declară aleşi ca membri în organismele de conducere candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi în ordine descrescătoare. Pentru funcţiile de conducere sunt desemnate persoanele care au întrunit jumătate +1 din numărul voturilor exprimate. În cazul în care niciun candidat nu a obţinut numărul necesar de voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin. La al doilea tur de scrutin se declară câştigător candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi.

Concurs pentru funcţia de director al Consiliului pentru studii universitare de doctorat

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a anunţat, de asemenea, organizarea concursului public pentru ocuparea funcţiei de Director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, pentru mandatul 2012 – 2016. Concursul se va desfăşura în data de 19 martie 2012, ora 10.00 – proba scrisă, ora 13.00 – proba orală.

La concursul pentru ocuparea postului de director al CSUD se pot prezenta numai persoane care au dreptul de a conduce doctorate şi care îndeplinesc standardele minimale şi obligatorii pentru acordarea atestatului de abilitare. Candidaturile se depun până la data de 9 martie 2012, la sediul Rectoratului, str. Gabriel Bethlen nr. 5, din Alba Iulia.

Vă prezentăm calendarul alegerilor academice pentru mandatul 2012-2016:

3 februarie 2012 – alegeri pentru Consiliul facultăţilor, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 24 ianuarie 2012;

3 februarie 2012 – alegeri la nivelul Senatului, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 24 ianuarie 2012;

10 februarie 2012 – alegeri la nivelul Consiliului pentru studiile universitare de doctorat, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 31 ianuarie 2012.

29 februarie 2012 – alegerea rectorului, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 19 februarie 2012;

19 martie 2012 – concurs public pentru ocuparea funcţiei de director al Consiliului pentru studiile universitare de doctorat, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 9 martie 2012;

16 martie 2012 – avizarea candidaturilor pentru funcţia de decan în Consiliile facultăţilor, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 12 martie 2012;

21 martie 2012 – numirea prorectorilor cu consultarea Senatului universitar;

22 martie 2012 – după confirmarea rectorului prin ordin al ministrului se organizează concursuri publice pentru desemnarea decanilor;

23 martie 2012 – numirea prodecanilor cu consultarea Consiliului facultăţii;

27 martie 2012 – alegeri la nivelul departamentelor didactice şi de cercetare, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 21 martie 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. gelu

    miercuri, 04.01.2012 at 09:34

    Stimata autoare a articolului, daca va documetati un pic mai mult, citind Legea educatiei, vedeati ca rectorul actual nu mai poate candida niciodata la alta functie de rector in cadrul Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Asa ca, nu cred are vreo logica infiintarea unei functii pentru Rectorul Achim, cu atit mai mult cit ar fi in afara cadrului legal si nu cred ca isi doreste acest lucru, stiindui onestitatea. Cit il priveste pe Daniel Breaz, acesta este PROFESOR UNIVERSITAR confirmat (si nu conferentiar) in plus este cel mai tinar conducator de doctorat din Romania. Cu acestea, fiind zise, sa le uram succes tuturor celor care vor sa se implice pentru cadidaturi la functiile de conducere din Universitatea albaiuliana si sa duca mai departe renumele acestei Universitati si al orasului Alba Iulia.

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 04.01.2012 at 10:17

      @gelu. Stimate domnule. Multumim pentru informatii. CV-ul dlui Breaz probabil nu era actualizat pe siteul oficial al UAB si de aceea a aparut in articol „conferentiar”. La ora cand a fos scris articolul nu putea fi verificata aceasta informatie care era publicata pe un site oficial. Nu este vina autorului ca UAB nu a actualizat CV-ul. Intr-adevar dl Achim este un om de mare caracter si onest, dar istoria recenta,de exemplu , in cazul, rectorului Andrei Marga de la UBB, arata ca atunci cand se vrea, se pot gasi solutii pentru ca legea sa fie interpretata in favoarea omului. Tocmai de aceea am dat acest exemplu pentru a arata ca dupa doua mandate consecutive de rector si o pauza cu mandat de presedinte al universitatii s-a mai putut obtine inca un mandat de rector. Fac precizarea ca o asemenea manevra nu trebuie privita ca o solutie negativa, avand in vedere calitatea omului Moise Achim ci din contra ca o varianta de continuitate in cazul in care aceste va continua sa fie apreciat de colegii sai din UAB.

      • aleluia

        miercuri, 04.01.2012 at 14:36

        doamne fereste sa fie continuator al lui Achim Moise

  2. aleluia

    miercuri, 04.01.2012 at 14:36

    sa speram ca Daniel Breaz isi va pastra coloana vertebrala si va separa Universitatea de interesele politice. UAB se afla pe marginea prapastiei si doar un rector care ii va reda demnitatea academica si independenta de politica o mai poate salva. Va fi Daniel Breaz aceasta persoana? Sa speram ca da, desi pozitiile sale publice in ultima perioada au fost ca si inexistente cu toate ca evenimentele nefericite din oras aveau nevoie de vocea lui. Sa speram ca in calitate de rector va exista o voce academica adevarata in Alba Iulia

  3. Valentin P.

    miercuri, 04.01.2012 at 21:43

    Rugaminte si intrebare: nu va mai pripiti cu afirmatii grabite si necalculate. De ce impuneti ca „au inceput jocurile”… Ce jocuri? Poate ca acolo, intre oameni cu scaun la cap, mai exista normalitate si nu totul se bazeaza pe intrigi si scandaluri. Iarasi prefabricati stiri bomba care sa atraga audienta? Un pic de demnitate n-ar strica si ceva mai multa informare a autorilor. Nu cunosc direct mediul academic, dar credeti oare ca toti dascalii de acolo ar fi atit de aiuriti incit sa aleaga in frunte un om care sa disturga tot ce s-a construit de atitia ani? N-ati observat ca de vreo 10 ani orasul arata altfel cu studenti si oameni civilizati? Mai lasati calculele politice, ca asta ne strica valorile! Faceti rating fara sa fortati spectacolul! Aaaa! Sa nu uit: chestia cu presedintele Senatului e prevazuta in Legea invatamantului, ca o noutate. Doar n-o fi facut Funeriu legea ca sa fie pe placul lui Marga? Sau…cum vine asta? Mergeti si informati-va!

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 04.01.2012 at 23:23

      Nu sunt jocuri? Noi avem alte informatii. O sa va dam, in curand, mai multe elemente care sa demonstreze ceea ce am spus. . Exemplul cu profesorul Marga, este drept, nu mai este de actualitate , a fost aplicat in urma cu 5 ani printr-o interpretare a vechii legi. Am gresit, am corectat. Dar cu jocurile, o sa vedeti … cine o sa-si mai depuna candidatura…

    • aleluia

      joi, 05.01.2012 at 10:36

      @valentin P- discursul tau este un discurs tipic propagandistic. Universitatea s-a construit (ca si institutie) dar a regresat foarte mult. Daca nu se intervine acum, in citiva ani nu va mai exista universitate. Asta datorita politizarii ei excesive si a calitatii invatamintului, destul de redusa. Si dintre profesori sint destui cu pete, chiar cu dosare penale sau trimisi deja in judecata. Si acestia vor vota.

      Si daca esti dragut, mai lasa-ne cu expresia „de 10 ani orasul arata mai bine” pentru ca este o expresie de campanie electorala.Stii bine la cine ma refer

  4. Ioan

    joi, 05.01.2012 at 08:58

    Regimul Moise Achim s-a incheiat cu clasarea universitatii in grupa C, adica la coada ierarhizarii efectuata de experti europeni, dar si cu musamalizarea unor scandaluri de plagiat, pe la specializarea Istorie, a caror autori sunt bine merci, tinuti in brate de catre domnul Moise Achim. Oare de ce ?

    • aleluia

      joi, 05.01.2012 at 20:25

      o informatie interesanta. Plagiatorii de la istorie sint cei care au tacut in privinta sapaturilor arheologice din Custozza?

  5. Ionatan

    joi, 05.01.2012 at 09:05

    Apropo de calitatea corpului profesoral, ma intreb, domnul Moise Achim in ce este spcialist ? Din cate cunosc dansul este inginer minier, iar la universitatea din Alba Iulia nu avem, inca, facultate de mine. Atunci dumnealui ce cursuri preda ?

  6. gelu

    joi, 05.01.2012 at 21:27

    Mai Ioane Ionatane voi va-ti gasit sa faceti comentarii. Dupa ceea ce emanati nu cred ca aveti mai mult de doua clase, ca „trenul”. In afara de invidie amestecata cu frustari ce mai aveti? Va raspund tot eu NIMIC. Sunteti NIMIC mic,mic atit la minte cit si la gindire. Daca ar fi cazut Universitatea pe mainile voastre era intr-adevar „ALELUIA” de ia. Voi vorbiti de clasificare si habar nu aveti cum s-a facut si pe ce criterii. Oricum, spre stiinta voastra nu are de a face cu calitatea universitatilor. Nu cred ca are rost sa-mi pierd timpul explicindu-va pentru tot nu ati intelege. Nivelul vostru de pregatire si de gindire este submediocru. Ceauu neputinciosilor!!!

  7. Cetatean onest

    joi, 05.01.2012 at 22:00

    Domnule Rector Achim Moise nu va pierdeti vremea cu acesti neispraviti care nu stiu decat sa turuie prostii. Ati facut din ruinele unui liceu o adevarata Universitate la Alba Iulia. Orasul ar trebui sa va fie recunoscator pentru ceea ce ati facut. Ati ridicat Universitatea in 8 ani de zile de mandat cit au facut alte Universitati din Romania in 50 -60 de ani. Nu bagati in seama pe toti neghiobii si frustratii. Pentru ei oricum nimic nu este bine si mai este ceva numai oamenii fara valoare, ca cei care au scris mai sus, nu au dusmani! Sa aveti sanatate si numai succese in viitor. Dumnezeu sa va ajute!!

    • giulieta

      luni, 23.01.2012 at 22:05

      Da, intr-adevar, sub conducerea Domnului Rector Achim Universitatea a pastrat o linie ascendenta, a avut o perioada fasta, dar oare chiar nu stiti cine a infiintat-o si construit-o de la zero? Mai intrebati in stanga, in dreapta cine e fondatorul Universitati ,,1 Decembrie 1918″ din orasul nostru? Poate ca rectorul fondator ar merita un titlu de onoare chiar si post-mortem, nu credeti?

  8. Student

    sâmbătă, 07.01.2012 at 14:04

    Profesor universitar doctor la 36 de ani este de-a dreptul…dubios. In marile centre universitare greeeeu gasesti vreun profesor sub varsta de 55-60 de ani.
    Universitatea 1 Aprilie = Fabrica de diplome

    • marius

      marți, 10.01.2012 at 09:18

      mai domnule student…. trebuie sa fi batran pentru a fi bun???

  9. prieten

    luni, 09.01.2012 at 13:16

    Drgaii mei, la ce se mai organizeaza alegeri? universitatea va disparea. Actualul rector, moise ioan achim, a dus unversitatea in C, si a aranjat viitorul si destrama universitatea, permite celor de la teologie sa se uneasca cu UBB. halal rector. orcine ar veni nu poate face mare lucru, deoarece raul a fost facut. cat despre daniel breaz, felicitari, care e problema daca e prfeosr la 35 ani, are articole publicate, carti, vizibilitate internationala. acutalul rector are asa ceva, nici pe departe. deci nu mai aruncati cu etichete, gen 1 aprilie, fabrica de diplome daca nu sunteti informati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax