Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Indemnizaţii cu 10% mai mici pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese

Publicat

Deputaţii şi senatorii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu tăierea a 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni. Aceasta este decizia Biroului Permanent al Camerei din care fac parte, potrivit modificării aduse la Statutul aleşilor, parlamentarii din Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi din Comisia specială de Statut.

„Cele trei comisii reunite – Comisia juridică de la Senat, Comisia juridică de la Cameră şi Comisia specială pentru Statut – au luat în discuţie punerea în limitele constituţionale a Statutului. Ultima decizie a Curţii Constituţionale spune că nu poţi sancţiona un parlamentar cu interzicerea prezenţei la lucrările parlamentare pentru că este un mandat dat de popor şi nimeni nu poate să-l interzică sau să-l restrângă. Pe cale de consecinţă, s-a prevăzut conform amendamentelor propuse de către colegi şi aprobate în şedinţa comisiilor în unanimitate ca sancţiunea pentru conflictul de interese să fie, practic, o sancţiune pecuniară, constând într-o reducere a indemnizaţiei cu 10% pe fiecare zi pentru care el primeşte această sancţiune. Va putea participa la plen, va putea lua parte la toate lucrările la care participă un parlamentar, va putea vota, dar nu va mai primi acea sumă de bani pentru zilele respective. Vorbim de drepturile băneşti pe care le primeşte un parlamentar pentru ziua respectivă. Nu vorbim de drepturile băneşti pe care le primeşte pentru întreţinerea biroului parlamentar. Sunt lucruri diferite. Vorbim de indemnizaţia pe care o primeşte parlamentarul în ziua respectivă pentru activitatea depusă în ziua respectivă”, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă.

El a adăugat că o prevedere similară se regăseşte şi în legea magistraţilor.

„Formula adoptată astăzi (marţi) este şi formula care va rezolva problema de constituţionalitate. Dacă nu introduceam o asemenea sancţiune atunci imaginaţi-vă că datorită atacurilor la Curtea Constituţională conflictul de interese nu ar mai fi putut să fie sancţionat cu nimic. În acelaşi timp am abrogat din textul legii litera f) din articolul 52 care a fost declarat, practic, neconstituţional. La acea literă f) se spunea că se pot sancţiona parlamentarii cu interzicerea lucrărilor în plen. Şi pentru că nu avem acest drept, onor Curţii Constituţionale, a trebuit să abrogăm practic textul declarat neconstituţional şi s-a venit cu o nouă sancţiune cea pe care o cunoaşteţi. Raportul va fi transmis către Birourile Permanente şi cred că-şi va găsi locul pe ordinea de zi a plenului reunit al celor două Camere”, a afirmat Ciucă.

Întrebat care este suma vizată, Bogdan Ciucă a explicat că este vorba de 10% pe zi din indemnizaţia de aproximativ 5.000 de lei pe care un parlamentar o primeşte lunar.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis în 3 aprilie, admiţând în parte obiecţia PDL, că Parlamentul trebuie să abroge dispoziţiile care stabilesc sancţiunea disciplinară a interzicerii participării deputaţilor sau senatorilor la lucrările Camerelor din care fac parte.

Sursa: agerpres

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax