Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Inițiativa antifumat poate conduce la reducerea vânzărilor și pentru alte categorii de produse. Reacția producătorilor de țigarete

Publicat


fumat_tigaraScăderea traficului de consumatori fumători poate conduce la reducerea vânzărilor și pentru alte categorii de produse – coșul de cumpărături al unui fumător este cu peste 30% mai mare decât cel al unui nefumător, arată producătorii de țigarete, care au depus un punct de vedere la proiectul de amendare a Legii 349/2002 cu privire la combaterea efectelor fumatului. În opinia acestora, actul normativ poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă si ar putea înjumătăți cifra de afaceri pentru aproape 50% din punctele de vânzare care comercializează țigarete.

Producătorii de țigarete au depus recent, la Camera Deputaților, un punct de vedere referitor la propunerea de interzicere totală a fumatului în spațiile publice închise și de interzicere a comercializării produselor din tutun la o distanță de mai puțin de 250 m de spitale și unități de învățământ.

“Estimăm că, dintr-un total de 73.000 de puncte de vânzare cu amănuntul a produselor din tutun, aflate la ora actuală în România, vor fi afectate peste 46% la nivel național: 54% în mediul urban și 27% în mediul rural”, se arată în documentul menționat. Potrivit semnatarilor, “restricția listării produselor din tutun va reduce cifra de afaceri a comercianților afectați cu 35% până la 50%”.

După cum se explică în scrisoarea adresată Camerei Deputaților, scăderea traficului de consumatori fumători poate conduce la reducerea vânzărilor și pentru alte categorii de produse (coșul de cumpărături al unui fumător este cu peste 30% mai mare decât cel al unui nefumător).

Cifra de afaceri va scădea în cuantum egal cu vânzările generate de categoria de țigarete, iar reducerea volumelor şi a profitului va determina în mod direct scăderea posibilităților fiecărui comerciant de a plăti salarii sau de a menține numărul de angajați. Ca urmare, sunt anticipate efecte în lanț pentru antrepozitari, angrosiști, transportatori, fiind estimate pierderea a circa 20.000 de locuri de muncă din totalul de circa 40.000 în această ramură economică, pe lanțul de aprovizionare şi distribuție.
În România, fumatul în locurile publice este reglementat prin Legea 349/2002. Pentru restaurante și baruri, atunci când proprietarii sau managerii acestora nu stabilesc că fumatul este interzis în localurile respective, legea impune separarea efectivă a spațiilor, astfel încât cel alocat fumătorilor (izolat și ventilat corespunzător) să nu depășească 50% din întreaga suprafața destinată clienților. În același timp, proprietarii sau managerii localurilor cu o suprafață destinată clienților de sub 100 mp, pot decide dacă spațiile respective să fie alocate exclusiv pentru fumători sau nefumători, cu afișarea corespunzătoare a acestei informații. În ceea ce privește instituțiile publice, legea prevede interzicerea fumatului în spațiile comune, de trecere și în birouri. În acest moment, legea permite fumatul doar în spații special amenajate (marcate, dotate și ventilate corespunzător).

Conform Recomandării Consiliului European, de a proteja cetățenii de expunerea la fumul de țigară, fiecare stat membru a reglementat diferit acest subiect, de la interdicție totală, de exemplu în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Malta sau Ungaria, până la restricții rezonabile, cum ar fi, de exemplu: Germania, Austria, Estonia, Polonia sau România. În ciuda existenței unui cadru legislativ clar și echitabil, implementarea deficitară a acestuia și lipsa unor măsuri ferme de control al implementării și al aplicării sancțiunilor duc astăzi la propuneri extreme”, se mai arată în scrisoare, semnatarii opinând ca nu lipsa legislației este problema în România, ci aplicarea ei deficitară.

Așadar, companiile de tutun solicită “efectuarea unui studiu de impact, care să pună în perspectivă discrepanța între obiectivul de sănătate publică urmărit și mijloacele prin care se dorește ca acesta să fie atins”, măsura necorelând obiectivul de sănătate publică cu efectul real al restricțiilor. “Nu în ultimul rând, încasările la bugetul de stat, încasări provenind din producția și comercializarea produselor din tutun, vor fi afectate major”, se concluzionează înscrisoarea adresată Camerei Deputaților.

În luna septembrie a anului trecut, Camera Deputaților a inițiat un proiect de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, proiect care are ca obiectiv de reglementare interzicerea completă a fumatului în spațiile publice, în scopul micșorării numărului de fumatori pasivi și activi. Printre propunerile de amendamente la Legea 349/2002, se afă și unul care prevede interzicerea vânzării produselor din tutun, la o distanță de mai putin de 250 de metri de punctele de acces în spitale și unități de învățământ.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

sursa: agerpres


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ludovic Orban a invitat Google să ia în considerare stabilirea unei prezențe a companiei în România

Publicat

Premierul Ludovic Orban a adresat vicepreşedintelui Google Kent Walker invitaţia de a lua în considerare stabilirea unei prezenţe a companiei în România a anunțat Guvernul. Cu ocazia participării la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Kent Walker, vice-preşedinte […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Tupeu la Alba Iulia. Cu mașina de lux, pe pista de biciclete de la Mamut

Publicat

Un șofer a intrat duminică cu mașina sa de lux pe pista de biciclete de la Parcul Dendrologic, deasupra restaurantului Panoramic. În zona respectivă, traficul este restricționat iar aleile sunt doar pentru bicicliști și pietoni.  Un cititor Alba24 a fost deranjat de tupeul șoferului care a decis că regula nu i se aplică și lui […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Au început noile sondaje ”din ușă în ușă”, la Alba Iulia. Gabriel Pleșa este măsurat în calitate de candidat al USR la primărie

Publicat

plesa usr

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe adeziunea la USR Alba a lui Gabriel Pleșa, nici nu au ieșit liberalii din corzi, după lovitura dată de fostul lor coleg, că au și început sondajele door to door care măsoară deja noile aranjări de forțe în lupta pentru Primăria Alba Iulia.  Primii operatori de sondaje […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi de primăvară, dar și câteva ploi și ninsori. Prognoza pe zile și localități, 17-23 februarie

Publicat

alba iulia

Vremea se încălzește în următoarele zile, în județul Alba, iar temperaturile vor urca până la valori specifice primăverii. Vor fi și câteva averse – ploi la șes și ninsori la munte, la mijlocul săptămânii viitoare. Temperaturile maxime vor fi de 11-13 grade Celsius, în primele trei zile ale săptămânii, apoi se mai răcește. Vă prezentăm […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate