Actualitate
INS: A crescut salariul mediu în luna iunie. Domeniile în care s-a câştigat mai mult şi motivele majorării de venituri
Din datele Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2516 lei, cu 0,6% mai mare decât în luna mai 2015.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1818 lei, în creştere față de luna precedentă cu 12 lei (0,7%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (5019 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1032 lei).
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%.
Indicele câştigului salarial real1 față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,5%.
Indicele câştigului salarial real a fost de 103,8% pentru luna iunie 2015 față de luna precedentă. față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 137,5%, cu 4,9 puncte procentuale, mai mare față de cel înregistrat în luna mai 2015.
În luna iunie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanță), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
– cu 16,5% în fabricarea băuturilor;
– între 10,0% şi 14,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activități de editare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor;
– între 5,5% şi 8,5% în extracția minereurilor metalifere, alte activități industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile;
– între 3,5% şi 5,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusive fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea substanțelor şi a produselor chimice, industria metalurgică, telecomunicații, cercetare‐dezvoltare.
Scăderile câştigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activități economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
– cu 23,1% în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale;
-între 9,5% şi 14,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activități de servicii anexe extracției;
– între 2,5% şi 3,5% în extracția cărbunelui superior şi inferior, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, transporturi aeriene.
În sectorul bugetar s‐au înregistrat uşoare fluctuații ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: administrație publică (0,4%), învățământ (‐0,6%), sănătate şi asistență socială (‐0,8%).
sursa: insse.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News