Actualitate
INS: Salariul mediu net în România a crescut, în februarie, cu 0,4 la sută față de luna anterioară, până la 1.950 lei
Salariul mediu net a ajuns, în luna februarie, la 1.950 de lei, în creștere cu 7 lei (+0,4) față de luna anterioară, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari câștiguri au fost realizate în activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice.
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 115,8%.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 32,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11,4% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii);
– între 4,5% și 6,5% în activități de editare, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), activităț profesionale, știintifice și tehnice, transporturi pe apă, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, silvicultura și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură);
– între 2,5% și 4,5% în telecomunicații, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), cercetare-dezvoltare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje și instalații), fabricarea echipamentelor electrice.
Scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale în lunile precedente, dar și angajării de salariați cu câștiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 10,7% în depozitare și activități auxiliare pentru transport;
– între 4,5% și 6,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea substantelor și a produselor chimice, colectarea și epurarea apelor uzate;
– între 2,5% și 4,0% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (-0,7%), respectiv învățământ (-0,2%). În administrația publică câștigul salarial mediu net a avut aceeași valoare ca și în luna precedentă.
sursa: hotnews.ro, insse.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News