Connect with us
Advertisement

Eveniment

Instanța solicită unei foste angajate a Bibliotecii Batthyaneum informații despre un proces deschis în 1799

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a decis să solicite unei foste angajate a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, în dosarul privind cererea de retrocedare a instituţiei, informaţii cu privire la documentele pe care le-a avut în vedere în anul 1997 la publicarea unui articol ştiinţific în revista Apulum.

Ileana Dârja a scris atunci articolul ”Din istoria Bibliotecii Batthyaneum. Etapa I : 1798 – 1826” în care face referire la un proces deschis după moartea episcopului Batthyany Ignac de către moştenitorii săi împotriva Bisericii Catolice, în urmă cu peste două secole, în care a precizat următoarele: ”Procesul de succesiune a bunurilor (deschis în 1799 – n.r.), în care a fost implicată fundaţia de succesorii legali ai episcopului Batthyany, a fost finalizat în 3 februarie 1815 cu câştigul de cauză al capitlului romano-catolic”.

La solicitarea avocatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice instanţa de judecată a decis ca până la termenul următor (31 ianuarie 2018), să fie trimisă o adresă în plic Ilenei Dârja prin care să i se solicite acesteia să precizeze ce documente a avut în vedere şi să indice unde pot fi găsite acestea atunci când a redactat articolul menţionat.

Avocatul Arhiepiscopiei consideră necesar ca Ileana Dârja, angajată mult timp a Bibliotecii Batthyaneum, să arăte care a fost sursa documentară folosită, respectiv dacă există o copie disponibilă a sentinţei din 1815 a Tribunalului Debrecen, din Ungaria. Pe de altă parte, procurorul a afirmat că declaraţia Ilenei Dârja nu ar avea valoare de probă în speţă, acesta susţinând că, de fapt, autoarea ar face referire la două inventare, nu la două sentinţe. Tot la acest termen, judecătorul a decis să comunice în copie două sentinţe din limba latină, depuse la dosar de avocatul Arhiepiscopiei, cu profesorii Aurel Ioan Pop şi Buzogany Desideriu, experţi desemnaţi în proces, în vederea traducerii acestora în limba română. Cele două sentinţe au fost depuse la dosar de către avocatul bisericii, care a precizat, ulteiror, că nu ar avea legătură cu procesul finalizat în anul 1815.

Pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia se află dosarul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român.

Biblioteca deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

 

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement