Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Instituţia Prefectului: Exploatarea pădurii „Banţa” din Ocna Mureş nu pune în pericol siguranţa localnicilor. Concluziile comisiei de specialişti care au verificat zona


Publicat

Exploatarea forestieră de pe dealul Banţa din Ocna Mureş nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Aceasta este decizia luată de reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Silvice şi Ocolului Silvic Aiud după ce s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica şi constata dacă exploatarea forestieră din zonă ar putea determina alunecări şi surpări de teren.

În urma unor sesizări ale localnicilor, privind pericolul apariţiilor unor alunecări de teren în zonă, în condiţiile în care copacii de pe dealul Banţa protejau oraşul de infiltrarea apei pluviale în gropile din centrul localităţii, prefectul Gheorghe Feneşer a decis ca o comisie de specialişti să se deplaseze  la Ocna Mureş pentru a vedea modul în care se efectuează exploatarea pădurii “Banţa” din apropierea oraşului.

Reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Silvice şi Ocolului Silvic Aiud s-au  întâlnit miercuri la sediul primăriei din Ocna Mureş cu primarul oraşului, Silviu Vinţeler, dar şi cu reprezentanți ai firmei care exploatează cei 584 mc de masa lemnoasă contractată pentru discuţii.

În urma verificărilor efectuate s-au constatat următoarele aspecte:

– exploatarea masei lemnoase, care a fost cumpărată în urma unei licitaţii organizate de Direcţia Silvică Alba, se face în baza unor autorizaţii de exploatare şi de mediu emise conform legislaţiei în domeniu;

– efectuarea lucrărilor s-a făcut cu respectarea normelor tehnice pentru îngrijirea arboretelor şi evaluare a masei lemnoase;

– arboretul inclus în suprafaţa exploatată nu face parte din arii naturale protejate.

„ Specialiştii prezenţi în teritoriu au constatat că exploatarea forestieră de la Ocna Mureş nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor. După cum am menţionat anterior, restricţia de tonaj auto este foarte clar definită, de 3,5 – 7,5 tone. Dacă nu se poate respecta această limită la încărcătură, atunci ruta de transport va evita zonele cu aceste restricţii. Astfel transportul se va face pe ruta Uioara de Sus spre Hopârta. De asemenea, se vor lua în considerare şi alte variante de transport, de către reprezentanţi ai administraţiei publice locale, firmei de exploatare şi Ocolului Silvic Aiud în ceea ce priveşte scoaterea masei lemnoase din pădure până la locul de încărcare (drum auto). Transportul se va efectua numai în perioade lipsite de precipitaţii”, a precizat Gheorghe Feneşer.

Reamintim că scandalul tăierii copacilor de pe dealul Banţa a izbucnit la mijlocul lunii februarie, când mai mulţi localnici au sesizat că o firmă executa operaţiuni de exploatare forestieră în zonă şi şi-au exprimat îngrijorarea că vor apărea noi alunecări sau surpări de teren. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în zona respectivă, pe vremea în care pădurea era în administrare locală, au fost efectuate împăduriri, tocmai pentru a asigura captarea apei meteorice.

Citeşte şi Tăierile de arbori de pe dealul Banța din Ocna Mureș: Raportul comisiei de control. Reprezentanții primăriei se opun exploatării

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia. Un pieton a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni de la Dedeman

Publicat

Accident de circulație în Alba Iulia. Un pieton a fost lovit în zona trecerii de pietoni din apropiere de Dedeman. 

Accidentul s-a produs duminică dimineață în jurul orei 9:00.

Din primele informații de la fața locului, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, care a fost lovit pe trecerea de pietoni de un automobil.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, ar fi fost rănit ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtunile uscate, fenomenul cu care România va trebui să se obișnuiască. Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Publicat

2021 pare deja a fi un an al fenomenelor extreme. Sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an.

Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, citat de Digi24.

Începutul acestei luni nu va face excepție. Vremea în luna august va fi de asemenea una a extremelor.

„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.

Știrea completă pe Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de caniculă în Alba și jumătate din țară. Val de căldură peste România

Publicat

Val de căldură peste jumătate din țară. Meeteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu de căldură valabil în toată partea de sud și est a României, valabil și în județul Alba. 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru familiile afectate de inundațiile din Munții Apuseni

Publicat

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţiile din Munții Apuseni, produse la jumătatea lunii iulie.

Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie, potrivit agenției de presă a Patriarhiei.

Cele 793 de familii provin din următoarele localităţi: Sohodol, Cărpiniş, Ocoliş, Bistra şi Câmpeni.

După inundaţii, arhiepiscopul Irineu a vizitat localităţile afectate de revărsarea apelor, fiind ulterior iniţiată o colectă la nivelul celor cinci protopopiate din Eparhia Alba Iuliei.

Citește și: Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Credincioșii care doresc să sprijine financiar familiile afectate de inundații pot face donaţii în contul Protopopiatului Ortodox Român Câmpeni (adresa: str. Horea, nr. 21, Câmpeni, jud. Alba, cont: RO12 RNCB 0008 0211 8319 0001, CUI: 4331180, contact: 0743 134 758).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate