Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Întâlnirea primarilor din Regiunea Centru la Alba Iulia: Edilii din Sebeş şi Baia de Arieş vor să intre în Convenţia Primarilor

Publicat


Miercuri, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a avut loc cea de-a şasea întâlnire naţională a primarilor, din cadrul proiectului ENESCOM. La eveniment au participat şi primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă şi primarul de la Baia de Arieş, Traian Pandor, care doresc să adere la Convenţia Primarilor. În acest fel cei doi edili vor putea accesa fonduri de mediu, care prevăd reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public.

Pe lângă cei doi primari, la întâlnire au mai fost prezenţi directorul ADR Centru, Simion Creţu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din Aiud, Târnăveni, Făgăraş şi Bălan (Harghita), membre ale Convenţiei Primarilor.

Acest program reprezintă un angajament al orașelor și localităților semnatare, prin care sprijină atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin măsuri de promovare a eficienței energetice, precum şi prin producerea și utilizarea de energie curată. În cadrul întâlnirii de marţi, edilii primăriilor Sebeş şi Baia de Arieş au putut sta faţă în faţă cu reprezentanţii Asociaţiei OER, Structura de Suport a Conventiei Primarilor, care vine în sprijinul eforturilor semnatarilor şi le oferă asistenţă strategică şi tehnică. În cadrul acestui proiect cei doi primari trebuie să vină cu proiecte pentru arăta cum vor reducerea poluării, prin măsuri de promovare a eficienței energetice, precum şi prin producerea și utilizarea de energie curată.

Primăriile îşi propun prin acest program reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclişti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil.

Prin intermediul ENESCOM au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor 7 localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe, Făgăraş și Zlatna, acestea adăugându-se altor 8 orașe şi comune din Regiunea Centru care au aderat a Convenţia primarilor: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brașov, Sighișoara, Sântimbru, Berghin, Ighiu.

Aderarea la această convenţie implică semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localității, se angajează: să depășească obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 20%; să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile care să descrie modul în care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020, plan care va fi prezentat în termen de un an de la data semnării acordului; precum şi să prezinte un raport de implementare a planului de acțiune cel puțin o dată la doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare și monitorizare.

Astfel că acţiunile pe care şi le propun acest localităţi constă în reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclişti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil.

Proiectul ENESCOM „Reţeaua Europeană a Centrelor de Informare în Scopul Promovării Sustenabilităţii Energetice şi a Reducerii Emisiilor de CO2 în rândul Comunităţilor Locale” a fost iniţiat de către Comunitatea Montană Unione Valle del Samoggia (Italia) și şi-a propus să crescă rolul comunităților locale din Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Tot în cadrul ENESCOM au fost înfiinţate două birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri au fost deschise în luna septembrie în localitățile Alba Iulia şi Sfântu Gheorghe şi au organizat în cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ şi educativ pentru cetăţeni, elevi, administraţia locală. Peste 600 de persoane au beneficiat în mod direct de informaţii şi consiliere pe tema energiei durabile ca urmare a acţiunilor realizate prin ENESCOM.

Prin aceste acţiuni primăriile din regiunea Centru vor realiza proiecte viabile pentru reducerea consumului de energie, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de CO2.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate redusă pe majoritatea drumurilor din județ

Publicat

ceata

Meteorologii au emis un cod galben de ceată, luni dumineața, pentru județul Alba dar și alte județe vecine. Pe lângă ceață izolat se va semnala chiciură. În județul Alba (zona joasă)  – ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m și chiciură.  Județul Cluj: zona joasă; Județul Braşov: Făgăraș, Victoria, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo lunară. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Condiții meteo până în 6 ianuarie 2020

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturile maxime vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. În județul Alba, este posibil să ningă și de Crăciun și de Revelion. Dacă în perioada 24-25 decembrie sunt anunțate temperaturi maxime de 7 grade la șes și 2 grade […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Alertă la Alba Iulia. Persoane intoxicate cu monoxid de carbon într-un apartament din Ampoi 3

Publicat

Incident în cartierul Ampoi 3 din Alba Iulia. Trei persoane au fost găsite căzute, duminică seara, într-un apartament de pe strada Arieșului. Din primele date, este posibil ca acestea să se fi intoxicat cu monoxid de carbon. UPDATE 2: Persoanele intoxicate cu monoxid de carbon sunt soț și soție, în vârstă de aproximativ 50 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba Iulia, prinși cu ajutorul unui ofițer sub acoperire. Unul dintre cei implicați, fiu de polițist

Publicat

Cinci tineri din Alba Iulia s-au ales cu pedepse cu închisoarea, după ce activitatea lor infracțională a fost probată cu sprijinul unui ofițer su acoperire. Tinerii luau din Spania materie primă și preparau droguri într-un laborator improvizat. Apoi le vindeau unor clienți din Alba, dar și din Cluj şi Hunedoara. Polițiștii i-au prins cu canabis, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate