Actualitate
Întârzieri de până la 100 de minute ale trenurilor din Alba, din cauza protestului angajaţilor CFR. Circulaţia a fost reluată
În urma protestului angajaţilor CFR de miercuri dimineaţa, când între orele 7.00 şi 9.00 au fost oprite toate trenurile, mai multe curse cu locale şi regionale din Alba au avut întârzieri de până la 100 de minute. Prin încetarea voluntară a lucrului, angajaţii din CFR au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei că în ultimii şase ani nu au primit niciun procent în plus la salarii.
În Gara CFR Alba Iulia, în intervalul protestului trebuiau să ajungă şi să plece patru trenuri, un InterRegio, un Intercity şi două Regio. De exemplu, Intercity 347 Braşov – Bucureşti a înregistrat o întârziere 100 de minute.
Trenul Regio 2301 Teius – Deva a avut o întârziere de 60 minute, 2026 Cluj – Târgu Jiu, întârziere 100 de minute şi Teius – Cluj, 40 de minute.
Alte trei trenuri au înregistrat întârzieri din gara CFR Teiuş.
La nivel naţional, 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 7.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.
„La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, pe întreaga reţea naţională”, a spus Oana Brânzan.
Dintre cele 131 de trenuri oprite în staţii, 36 sunt din regionala Bucureşti, 20 din regionala Craiova, 19 din regionala Iaşi, 15 din regionala Timişoara, câte 12 din regionalele Galaţi şi Constanţa, nouă din regionala Cluj şi opt din regionala Braşov, a precizat purtătorul de cuvânt al CFR.
Oana Brânzan a menţionat că, într-o zi normală, în circulaţie sunt 1.600 de trenuri de călători. Purtătorul de cuvânt al CFR a mai spus că miercuri vor continua negocierile pentru semnarea noilor contracte colective de muncă.
În Gara Cluj-Napoca au fost afectate peste zece trenuri în intervalul 7.00-9.00 care trebuiau să plece sau să sosească în gară, printre care Regio, InterRegio, dar şi Internaţionalul de Budapesta. Este vorba despre garnituri spre şi dinspre Oradea, Teiuş, Bistriţa, Huedin sau Dej.
Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu a circulat niciun tren de călători şi de marfă.
Trenurile de călători aflate în mişcare au fost în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 au rămas în staţii până la ora 9.00, când, treptat, a fost reluată circulaţia feroviară.
Gheorghe Frăţică a spus că între orele 7.00 şi 9.00 erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.
Liderul Federaţiei Mişcare Comercial a spus că prin încetarea voluntară a lucrului, angajaţii din CFR vor să tragă un semnal de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi că în ultimii şase ani nu au primit niciun procent în plus la salarii.
Frăţică a mai spus că negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor având loc marţi. El a precizat că miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a spus că protestul nu este organizat de sindicate.
Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.
Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News