Eveniment
Interlopul român, „Cap de porc” va executa 25 de ani de închisoare şi va plăti daune de 50.000 de lei. Decizie pronunțată de Tribunalul Alba
Interlopul român, Ioan Clămparu va executa 25 de ani de închisoare şi va plăti daune de 50.000 de lei. Decizia a fost pronunţată luni, 18 septembrie 2017, la Tribunalul Alba, care a contopit 3 pedepse definitive la care a fost condamnat în România, Spania şi Italia, cu un total de aproape 40 de ani de închisoare. Clămparu se află în Penitenciarul din Aiud.
VEZI: Cap de porc”, cel mai periculos infractor român, cere Tribunalului Alba contopirea pedepselor. Are condamnări de 40 de ani de închisoare în România, Spania şi Italia
Procesul a fost deschis de Ioan Clămparu, în ianuarie 2017, acesta solicitând contopirea pedepselor din România şi Spania: 11 ani şi 8 luni, respectiv 20 de ani de închisoare. Supranumit şi ”cap de porc”, Clămparu este închis la Penitenciarul Aiud unde execută condamnarea din România, în dosarul în care a fost judecat pentru constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.
Pedeapsa din Spania a fost recunoscută în România printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bacău. Clămparu a solicitat ca pedeapsa finală să fie cea de 11 ani şi 8 luni. Parchetul a cerut ca intelopul să rămână cu pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare, la care ar urma să se aplice un eventual spor de către instanţa de judecată. De asemenea, din pedeapsa finală ar urma să îi fie scăzută perioada cât a fost încarcerat.
În timpul procesului de la Alba Iulia, magistraţii au descoperit în cazierul acestuia o nouă condamnare, de 18 ani de închisoare, primită în 2008, în Italia. După solicitarea de informaţii de la autorităţile italiene şi traducerea sentinţei din urmă cu 9 ani, Tribunalul Alba a decis, în final, condamnarea interlopului la pedeapsa finală de 25 de ani de închisoare şi la plata unor daune de 50.000 de lei.
„Tribunalul Milano – Italia, devenită definitivă la data de 16.10.2008 prin decizia nr. 2623 din 26.06.2008 Curţii de Apel din Milano – Italia. Adaptează şi reduce pedeapsa de 45.000 euro amendă la maximul general prevăzut de art. 53 pct. 1 lit. c) C.pen. din 1969, respectiv la 50.000 lei. Constată că dispoziţiile Codului penal din 1969 constituie lege penală mai favorabilă pentru condamnat şi, în consecinţă: Constată că infracţiunile pentru care petentului i-au fost aplicate pedepse prin sentinţa penală nr. 94/2014 a Tribunalului Sibiu, prin sentinţa penală nr. 74/2012 pronunţată de Audienţa provincială – Secţia a treia din Madrid, Spania (recunoscută prin sentinţa penală nr. 124/2014 a Curţii de apel Bacău) şi prin sentinţa penală pronunţată la data de 21.06.2007 de Tribunalul Milano – Italia sunt concurente, fiind săvârşite mai înainte de a se fi pronunţat o condamnare definitivă pentru vreuna dintre ele. Contopeşte pedepsele stabilite prin sentinţa penală nr. 94/2014 a Tribunalului Sibiu, sentinţa penală nr. 74/2012 pronunţată de Audienţa provincială – Secţia a treia din Madrid, Spania şi sentinţa penală pronunţată la data de 21.06.2007 de Tribunalul Milano – Italia şi aplică condamnatului pedeapsa de 20 ani închisoare pe care o majorează cu 5 ani, condamnatul urmând a executa pedeapsa de 25 ani închisoare, la care se adaugă amenda de 50.000 lei”, se afirmă în dispozitivul deciziei de la Tribunalul Alba. Instanţa a mai decis scăderea din pedeapsa finală a perioadei de aproximativ 6 ani, cât s-a aflat în arest sau în detenţie în penitenciar. De asemenea, au fost anulate precedentele două mandate de arest emise pe numele acestuia, urmând a se emite un alt mandat. Decizia Tribunalului poate fi contestată al Curtea de Apel în termen de 3 zile de la comunicare.
Considerat de presa iberică unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, Clămparu, poreclit şi Cap de porc, s-a predat autorităţilor din Spania în toamna lui 2011, Audienţa Naţională spaniolă decizând atunci închiderea românului, pe numele căruia fuseseră emise ordine europene de căutare şi arestare pentru acuzaţiile de exploatare sexuală în Spania şi România. Reţeaua pe care Clămparu a iniţiat-o a avut ca model modul de acţiune, regulile şi pedepsele utilizate în cadrul Camorrei italiene. Clămparu i-a cunoscut pe ceilalţi membri ai bandei, condamnaţi între timp şi ei la închisoare, în penitenciarul de la Aiud, unde executa o pedeapsă pentru omor. El a fost eliberat condiţionat în 1999, după executarea a două treimi din pedeapsa de 15 ani.
Potrivit procurorilor, pe relaţia România-Spania a acţionat, din 2001, o reţea de trafic internaţional de persoane, cu ramificaţii în mai multe judeţe din ţară: Sibiu, Prahova şi Neamţ. Reţeaua era structurată într-o manieră piramidală, fiind condusă de către acesta. Conform rechizitoriului, existau segmente distincte ale reţelei care se ocupau de recrutarea sau racolarea victimelor, de obţinerea documentelor de călătorie şi transportul fetelor până în Spania, unde tinerele erau preluate de alţi membri ai reţelei şi obligate să practice prostituţia. Fetele erau obligate să se prostitueze numai cu cetăţeni spanioli şi nu aveau voie să vorbească una cu cealaltă despre adevărata lor identitate. Multe dintre fete au reuşit cu timpul să fugă, unele chiar cu ajutorul unor clienţi spanioli, şi au depus mărturie împotriva racolatorilor şi proxeneţilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News