Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INTERVIU: Artistul Flavius Ivan expune la Alba Iulia 18 lucrări dedicate naturii. Povestea culorilor bogate ale vieții


Publicat

arta

Deși trăiește în viitoarea Capitală Culturală Europeană, respectiv la Timișoara, artistul plastic Flavius Ivan, nu poate uita orașul său natal, Alba Iulia, unde a descoperit pentru prima dată minunea care se întâmplă atunci când pensula întâlnește pânza. 

Flavius face parte dintr-o generație excepțională a Liceului de Arte Plastice din Alba Iulia, oraș în care este așteptat de fiecare dată cu brațele deschise. Peste câteva zile, în 15 februarie, de la ora 18.00, expune la Galeriile de Artă, iar lucările sale vor rămâne acolo aproape două săptămâni, până în 28 februarie.

Expoziția cu care artistul se întoarce la Alba Iulia este o adevărată poveste despre culori, care se numește ”Alive” și asta nu e întâmplător: cromatica bogată a vieții, a celor patru elemente care o susțin, dau un magnetism aparte lucrărilor.

Flavius Ivan a accpetat un scurt dialog despre artă, formare, pasiune și inspirație.

Reporter: Cum ai descoperit vocația pentru artă ?

Flavius Ivan: Am început sa pictez și să desenez de mic, fără să mă gândesc neapărat că voi urma acest drum. Pur și simplu îmi plăcea foarte mult acest lucru, de multe ori ajuntându-i și pe colegi la diverse proiecte pentru școală. La vârsta de 14 ani, la sfatul tatălui meu, am hotărât să urmez Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia.

R.: Ce profesori te-au influențat în perioada în care ai învățat la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia? Cum?

F.I.: În liceu am fost coordonat la toate disciplinele de specialitate (desen, pictură, compoziție) de doamna peofesoară Livia Bar, căreia îi sunt recunoscător pentru tot ceea ce am învățat pe linie de cromatică și compoziție.

pictura

De asemenea, aș  vrea să o menționez și pe doamna  doctor Doina Hendre Biro, profesorul meu de istoria artelor, un om excepțional, un profesionist desăvârșit, care ne-a introdus în taina evoluției artelor vizuale. Doamna Doina Hendre Biro va prezenta și expoziția de vineri, 15 februarie 2019, fiind la cea de-a  treia prezentare pe care o susține la deschiderea expozițiilor mele.

R.: Ți-ai continuat studiile la Cluj-Napoca. Ce mentori ai avut la Universitate?

F.I.: La formarea mea au contribuit și profesorii Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în special domnul profesor universitar doctor Victor Ciato, coordonatorul lucrării mele de diplomă.

R.: Ai un pictor preferat?

F.I.: Nu, nu am pictori preferați, îmi plac mulți artiști, deoarece fiecare a contribuit în felul său la crearea și dezvoltarea unor curente artistice. I-aș putea menționa totuși pe Rembrandt van Rijn, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Jackson Pollock și Jean-Michel Basquiat.

R.: Cum crezi că se prezintă mediul artistic românesc în prezent? Aș detalia puțin această întrebare: este creativ acest mediu, în opinia ta? Crezi că există o școală de pictură care contează pe piața europeană?

F.I.: Consider că mediul artistic din România este pe un trend crescător, se organizează multe expoziții și manifestări artistice, iar acestea ajută foarte mult la dezvoltarea artelor vizuale din România.

Cred că toate școlile românești contează și pe plan european, având în vedere că sunt numeroși artiști români recunoscuți la nivel internațional.

Este important ca artiștii să fie prezenți la cât mai multe manifestări de anvergură la nivel național și internațional. De exemplu, câștigarea de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 va reprezenta o oportunitate pentru tot ce înseamnă artă la nivelul României.

R.: Există un pictor român contemporan pentru care simți admirație și invidie în același timp ?

F.I.: Nu pot să spun că am un artist român contemporan preferat, îmi apreciez profesorii, colegii și actualii prieteni din mediul artistic. Îmi plac cei care se dedică total artei. La fel o fac și eu și încerc să fiu mereu focusat pe asta.

R.: Cum alegi subiectul pentru ceea ce lucrezi ?

F.I.: În ceea ce privește subiectele alese, de obicei sunt spontan. Mă inspiră natura, locurile pe care le-am vizitat, persoanele pe care le-am cunoscut, poveștile de viață deosebite.

R.: Ai un loc din Alba Iulia pe care ai vrea neapărat să îl pictezi ?

F.I.: Referitor la locul preferat din Alba Iulia pe care l-aș picta, sunt multe locuri frumoase, care ar inspira orice artist. De exemplu, pentru mine, Porțile Cetății din Alba Iulia au reprezentat sursa de inspirație în realizarea lucrării de licență susținută în anul 2002.

R.: Cum începi să lucrezi ? Ai un declanșator? Ai o stare înainte?

F.I.: Nu pot să spun că mă gândesc înainte la ceea ce voi picta. Îmi vin idei spontan, pe care le transpun pe pânză sau uneori în schițe transformate ulterior în lucrări. De asemenea, muzica mă inspiră de fiecare dată.

f

Încerc mereu să aduc ceva nou, să inovez pe cât se poate. Îmi plac provocările artistice și tind mereu către lucruri mărețe. Am mult curaj în ceea ce fac și consider că succesul îi urmează pe cei îndrăzneți.

R.: Predai arte plastice la o școală privată din Timișoara din 2017. Cum simți povestea asta în care tu ești cel care îi învață pe alții?

F.I.: Într-adevăr, predau cursuri de artă în Timișoara. Este un sentiment extraordinar să ofer și celor mici o mare parte din cunoștințele și experiența mea profesională. Recunosc, am norocul să lucrez cu copii deosebiți, pasionați de artă, iar asta îmi ușurează în mare parte munca. Sunt foarte receptivi  la ceea ce facem și încercăm mereu să creem lucruri deosebite împreună. În decursul celor doi ani de activitate, am reușit să organizăm și două expoziții de pictură, care au avut un real succes.

R.: De ce ai decis să expui la Alba Iulia?

F.I.: Deși acum locuiesc în Timișoara, Alba Iulia este orașul în care am copilărit și de care mă leagă amintiri foarte frumoase. Este orașul în care am avut primele expoziții încă din timpul liceului și am avut mereu susținerea unor oameni deosebiți. Este o bucurie să mă întorc aici cu o nouă expoziție, iar acest lucru a fost posibil cu sprijinul colegilor din UAP Alba Iulia, cărora le mulțumesc.

R.: Ce vor vedea cei care vor veni la expoziția ta?

F.I.: Vor vedea 18 lucrări inspirate de natură, reunite sub numele “Alive”, lucrări cu o cromatică bogată, în care am surprins forța celor 4 elemente principale: pământ, apă, foc și aer, reprezentând tot ceea ce este viu, activ, încărcat de energie.

f

Pentru a le descoperi, vă invit la vernisajul expoziției care va avea loc vineri, 15 februarie 2019, ora 18.00, la Galeriile de Artă. Expoziția va rămâne deschisă în perioada 15-28 februarie.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

Pe mâna cui lași orașul Cugir, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și ordinea pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la Cugir şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Adrian Teban.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Cugir, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Cugir.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Cugir vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Cugir:

Sorin Vasile – PRO România

Mircea Augustin Trifan – PSD

Daniel Herlea – ALDE

Adrian Teban – PNL

Lucian Buta – PMP

Gheorghe Dorin Scînteie – AUR

Flavius Serdiuc – USR – PLUS

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Imagini revoltătoare la periferia unui cartier din Alba Iulia. Saci cu deșeuri, abandonați pe marginea drumului

Publicat

Mai mulți saci plini cu deșeuri zac aruncați la periferia unui cartier din Alba Iulia. Un cetățean a publicat vineri imagini revoltătoare cu grămezi de saci menajeri plini de gunoaie, abandonați în zona Micești. 

Din cauza deșeurilor aruncate cu nepăsare de oameni certați cu bunul simț, zona a ajuns să arate precum o groapă de gunoi.

„Nu ai ce face, gunoiul tot gunoi rămâne și niciodată nu va fi om. Zona din spatele crescătoriei de păsări de la Micești”, a scris un cetățean care a publicat imaginile pe rețeaua de socializare Facebook. 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași BAIA DE ARIEȘ, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și ordinea pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la BAIA DE ARIEȘ şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Traian Pandor. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Baia de Arieș, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Baia de Arieș.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Baia de Arieș vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Baia de Arieș:

Traian Pandor – PNL

Ileana Pandor – PRO Romania

Gheorghe Bora – ALDE

Ioan Nemeș – PSD

Filip Vasile Holobuț- PMP

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Pe mâna cui lași orașul Câmpeni după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și partidele din care fac parte

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la Câmpeni şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PSD, Călin Andreș. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Câmpeni, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Câmpeni.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Câmpeni vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Câmpeni:

Călin Precupas – PRM

Cristian-Dan Pașca – PNL

Dragomir Morcan – Pro Romania (acesta a anunțat că se retrage din cursă și îl susține pe candidatul PNL, Dan Cristian Pașca).

Ioan-Calin Andreș – PSD

Maria-Elena Oprea – ALDE

Nicolae-Gigel Haiduc – PLUS

Nicolaie-Ion Fortuna – PMP

Teritoriul administrativ cuprinde, în afară de orașul Câmpeni, 21 de localități aparținătoare: Boncești, Borlești, Botești, Certege, Coasta Vâscului, Dănduț, Dealu Bistrii, Dealu Capsei, Dric, Fața Abrudului, Florești, Furduiești, Mihoiești, Motorăști, Peste Valea Bistrii, Poduri, Sorlița, Tomușești, Valea Bistrii, Valea Caselor, Vârși.

Suprafața totală a orașului cu satele aparținătoare este de 86,7 kmp.

Orașul se află la o altitudine de 618 m față de nivelul mării, iar numărul locuitorilor este de 8.080, potrivit siteului Primăriei Câmpeni.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate