Actualitate
Intră în vigoare ordonanţa pentru RECUPERAREA TAXEI AUTO. Banii, achitaţi în rate, în cinci ani. Detalii despre procedura de plată
Ordonanța aprobată de Guvern privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme a fost publicată în Monitorul Oficial. Banii vor fi achitați, în rate, în termen de cinci ani. Mai trebuie însă aprobată procedura de plată, prin ordin comun ANAF şi Ministerul Mediului, pentru care termenul este de 45 de zile de la publicarea ordonanţei. Cu alte cuvinte, cei care vor să-şi recupereze taxa mai au de aşteptat.
Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acțiune în instanță, iar banii vor fi primiți înapoi în rate, pe parcursul a cinci ani.
Caută piese auto potrivite pentru mașina ta, online, pe Auto-Zilla.ro. Originale sau aftermarket. Livrare prin curier oriunde în România
Potrivit documentului, restituirea taxei speciale pentru autoturisme se va face pe parcusul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acesteia, iar “plata tranșelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent”.
Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma în contul indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.
Procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme va fi aprobată prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în termen de 45 de zile de la publicarea Ordonanței de Guvern în Monitorul Oficial.
“În vederea stimulării achiziționării de vehicule nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice care achiziționează autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride (…) beneficiază de un tichet pentru fiecare autovehicul achiziționat, denumit în continuare ecotichet. Ecotichetul se suportă din bugetul fondului pentru mediu și are o valoare de 20.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul pur electric și o valoare de 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă care generează o cantitate de emisii de CO2mai mică de 50g/km”, potrivit Ordonanței.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News