Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Investigație Libertatea: Șefii „Cupru Min Abrud”, invitați în China de cel mai important partener al companiei de stat

Publicat


cuprumin

Jurnaliștii de la ziarul Libertatea au publicat o anchetă legată de Cupru Min Abrud și relația cu China. ”Reprezentați de mafiotul din „Cazul Shanghai”, chinezii îi invită pe șefii Cupru Min, Coșarcă și Chindriș, în China și apoi cer „raportul geologic” pentru resursele de cupru și de metale rare ale României!” au scris Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac.

”Firma Merlion, pentru care a semnat contractul Wang Yan, chinezul din dosarul Shanghai declarat de SRI și de judecători „pericol la siguranța națională a României”, se pregătește să devină principalul investitor din Munții Apuseni.

Libertatea publică azi Scrisoarea de Intenție prin care compania chineză își anunță condițiile. Chinezii vor informații nu numai despre cupru, ci și despre aur și celelalte metale rare ale zăcământului de la Roșia Poieni, vecin cu cel de la Roșia Montană.

Rețeaua chineză protejată de ofițeri români, s-a dovedit parte a unei afaceri de spionaj și, mai nou, de influență economică care i-a alertat pe partenerii NATO ai României.

După ultimele evenimente de la Cupru Min, americanii au contactat Ministerul Economiei pe canale neoficiale, îngrijorați de turnura pe care o ia afacerea, susțin surse din minister” se precizează în articol.

d

Implicațiile poveștii sunt imense. Ziarul scrie că între 1 și 10 august 2018, șefii Cupru Min au fost invitați în China de către reprezentanții firmei Merlion Resources Holding Limited.

Cei doi conducători ai Cupru Min Abrud care au mers în China sunt: fostul jurnalist Radu Coșarcă, preşedinte al Consiliului de Administraţie și Gheorghe Chindriș, directorul interimar.

Compania Cupru Min susține în răspunsul pentru Libertatea că delegația sa „a discutat cu trei dintre cele mai mari grupuri industriale din China, în vederea identificării oportunităților financiare și tehnice de dezvoltare și modernizare a companiei din Abrud”.

„Delegația Cupru Min a vizitat o exploatare cupriferă de mare anvergură și randament. China se află între primii 3 producători de cupru din lume. Pentru a-și atinge obiectivele strategice amintite mai sus, stabilite împreună cu Ministerul Economiei (acționarul său), Cupru Min derulează un program de retehnologizare a producției de concentrat de cupru, pentru creșterea randamentului operațional”, explică întreprinderea din Munții Apuseni.

„În acest context, Cupru Min a avut și are întâlniri frecvente, similare celei din China, cu reprezentanții unor companii specializate, din țară sau din străinătate. Experții noștri au efectuat vizite tehnice în Chile (cel mai mare producător mondial de cupru), Suedia sau Bulgaria. De asemenea, am avut oaspeți din industria minieră din Europa, Australia sau America de Sud, interesați de o cooperare cu Cupru Min”, mai spune compania.

Citește ancheta integral pe Libertatea.ro

Acuzațiile deputatului de Alba Florin Roman

Deputatul de Alba, Florin Roman, a atras atenția public, în cadrul unei conferințe de presă că situația de la Cupru Min este păguboasă pentru Statul Român, prin prisma contractului semnat cu chinezii. ”Au un contract păgubos cu chinezii, care cumpără cât vor și când vor. Este un monopol” a spus Roman, care a mai atenționat că în acest condiții compania din China nu cumpără tot ce poate produce firma din Abrud, pe care o lasă cu producția pe stoc. Acesta a lăsat să se înțeleagă că implicațiile ar fi mult mai mari.

Sursă foto și documente: libertatea.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Acțiune nocturnă de amploare a polițiștilor din Alba Iulia pentru combaterea consumului de alcool și droguri

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au organizat sâmbătă noaptea o acţiune de amploare pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.  Acțiunea a început în jurul orei 22.30, de pe Bulevardul Încoronării, din zona parcării de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan dar s-a derulat în mai multe puncte din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alba Iulia NECUNOSCUTĂ. Topul curiozităților legate de fortificația orașului, care a dăinuit peste un mileniu

Publicat

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, Alba Iulia a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele. Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

HAOS pe Aeroportul din Cluj-Napoca: Sute de oameni aşteaptă. Cursele sunt anulate din cauza ceţii

Publicat

Mai multe curse aeriene sunt anulate, redirecţionate pe Aeroportul Sibiu sau întârziate la și de la Cluj-Napoca, din cauza ceții. Sute de oameni stau sâmbătă seara în aeroport și așteaptă, transmite Mediafax. Potrivit informațiilor de la Aeroportul Cluj-Napoca, două curse către Valencia și Liverpool au fost anulate sâmbătă seara. Cele două avioane urmau să plece […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea unei evadări ca în filme din Penitenciarul Aiud. Doi deținuți au săpat un tunel de 11 metri în patru luni

Publicat

aiud penitenciar

Printre evadările sau tentativele de evadare din Penitenciarul Aiud (care nu au lipsit, de-a lungul timpului), una atrage atenția din cauza planului elaborat care a stat în spatele ei. Exact ca în filme, doi deținuți au săpat timp de patru luni un tunel de 11 metri, cu ajutorul căruia au reușit să treacă dincolo de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate