Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Investigație Libertatea: Șefii „Cupru Min Abrud”, invitați în China de cel mai important partener al companiei de stat

Publicat

cuprumin

Jurnaliștii de la ziarul Libertatea au publicat o anchetă legată de Cupru Min Abrud și relația cu China. ”Reprezentați de mafiotul din „Cazul Shanghai”, chinezii îi invită pe șefii Cupru Min, Coșarcă și Chindriș, în China și apoi cer „raportul geologic” pentru resursele de cupru și de metale rare ale României!” au scris Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac.

”Firma Merlion, pentru care a semnat contractul Wang Yan, chinezul din dosarul Shanghai declarat de SRI și de judecători „pericol la siguranța națională a României”, se pregătește să devină principalul investitor din Munții Apuseni.

Libertatea publică azi Scrisoarea de Intenție prin care compania chineză își anunță condițiile. Chinezii vor informații nu numai despre cupru, ci și despre aur și celelalte metale rare ale zăcământului de la Roșia Poieni, vecin cu cel de la Roșia Montană.

Rețeaua chineză protejată de ofițeri români, s-a dovedit parte a unei afaceri de spionaj și, mai nou, de influență economică care i-a alertat pe partenerii NATO ai României.

După ultimele evenimente de la Cupru Min, americanii au contactat Ministerul Economiei pe canale neoficiale, îngrijorați de turnura pe care o ia afacerea, susțin surse din minister” se precizează în articol.

d

Implicațiile poveștii sunt imense. Ziarul scrie că între 1 și 10 august 2018, șefii Cupru Min au fost invitați în China de către reprezentanții firmei Merlion Resources Holding Limited.

Cei doi conducători ai Cupru Min Abrud care au mers în China sunt: fostul jurnalist Radu Coșarcă, preşedinte al Consiliului de Administraţie și Gheorghe Chindriș, directorul interimar.

Compania Cupru Min susține în răspunsul pentru Libertatea că delegația sa „a discutat cu trei dintre cele mai mari grupuri industriale din China, în vederea identificării oportunităților financiare și tehnice de dezvoltare și modernizare a companiei din Abrud”.

„Delegația Cupru Min a vizitat o exploatare cupriferă de mare anvergură și randament. China se află între primii 3 producători de cupru din lume. Pentru a-și atinge obiectivele strategice amintite mai sus, stabilite împreună cu Ministerul Economiei (acționarul său), Cupru Min derulează un program de retehnologizare a producției de concentrat de cupru, pentru creșterea randamentului operațional”, explică întreprinderea din Munții Apuseni.

„În acest context, Cupru Min a avut și are întâlniri frecvente, similare celei din China, cu reprezentanții unor companii specializate, din țară sau din străinătate. Experții noștri au efectuat vizite tehnice în Chile (cel mai mare producător mondial de cupru), Suedia sau Bulgaria. De asemenea, am avut oaspeți din industria minieră din Europa, Australia sau America de Sud, interesați de o cooperare cu Cupru Min”, mai spune compania.

Citește ancheta integral pe Libertatea.ro

Acuzațiile deputatului de Alba Florin Roman

Deputatul de Alba, Florin Roman, a atras atenția public, în cadrul unei conferințe de presă că situația de la Cupru Min este păguboasă pentru Statul Român, prin prisma contractului semnat cu chinezii. ”Au un contract păgubos cu chinezii, care cumpără cât vor și când vor. Este un monopol” a spus Roman, care a mai atenționat că în acest condiții compania din China nu cumpără tot ce poate produce firma din Abrud, pe care o lasă cu producția pe stoc. Acesta a lăsat să se înțeleagă că implicațiile ar fi mult mai mari.

Sursă foto și documente: libertatea.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT grav la Petreşti: Trei persoane rănite după ce două maşini s-au lovit

Publicat

smurd

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut în localitatea Petreşti. Din primele date, două autoturisme au intrat în coliziune. Una dintre persoanele rănite a rămas prinsă în caroseria maşinii. Potrivit ISU Alba, la faţa locului intervine Garda Sebeş cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Toate persoanele rănite sunt conştiente. UPDATE: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

pistol

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut. Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani. “Persoanele care nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De JOI: Înscrieri pentru LOCURI de PARCARE la Alba Iulia. Condiții, zone vizate, calendar și acte necesare

Publicat

parcari publice

Primăria Alba Iulia începe, din 20 iunie, înscrierile pentru atribuirea unor noi locuri de parcare de reședință, pe bază de abonament. Atribuirea se face numai în limita unui loc de parcare pentru fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație în blocurile arondate. O persoană poate depune un singur dosar. Înscrierile se vor face între orele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rezervația Masa Jidovului, filmată cu drona. Cum arată unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din Alba

Publicat

Masa Jidovului este un monument al naturii cunoscut de localnicii de pe Valea Sebeșului și sub denumirea de „Masa Uriașului”. Formațiunea de piatră face parte dintr-o arie protejată de interes național, de fapt o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic situată în sud-vestul Transilvaniei, la granița dintre Alba și Sibiu. Rezervația naturală, inclusă în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate