Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Investigație Libertatea: Șefii „Cupru Min Abrud”, invitați în China de cel mai important partener al companiei de stat

Publicat

cuprumin

Jurnaliștii de la ziarul Libertatea au publicat o anchetă legată de Cupru Min Abrud și relația cu China. ”Reprezentați de mafiotul din „Cazul Shanghai”, chinezii îi invită pe șefii Cupru Min, Coșarcă și Chindriș, în China și apoi cer „raportul geologic” pentru resursele de cupru și de metale rare ale României!” au scris Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac.

”Firma Merlion, pentru care a semnat contractul Wang Yan, chinezul din dosarul Shanghai declarat de SRI și de judecători „pericol la siguranța națională a României”, se pregătește să devină principalul investitor din Munții Apuseni.

Libertatea publică azi Scrisoarea de Intenție prin care compania chineză își anunță condițiile. Chinezii vor informații nu numai despre cupru, ci și despre aur și celelalte metale rare ale zăcământului de la Roșia Poieni, vecin cu cel de la Roșia Montană.

Rețeaua chineză protejată de ofițeri români, s-a dovedit parte a unei afaceri de spionaj și, mai nou, de influență economică care i-a alertat pe partenerii NATO ai României.

După ultimele evenimente de la Cupru Min, americanii au contactat Ministerul Economiei pe canale neoficiale, îngrijorați de turnura pe care o ia afacerea, susțin surse din minister” se precizează în articol.

d

Implicațiile poveștii sunt imense. Ziarul scrie că între 1 și 10 august 2018, șefii Cupru Min au fost invitați în China de către reprezentanții firmei Merlion Resources Holding Limited.

Cei doi conducători ai Cupru Min Abrud care au mers în China sunt: fostul jurnalist Radu Coșarcă, preşedinte al Consiliului de Administraţie și Gheorghe Chindriș, directorul interimar.

Compania Cupru Min susține în răspunsul pentru Libertatea că delegația sa „a discutat cu trei dintre cele mai mari grupuri industriale din China, în vederea identificării oportunităților financiare și tehnice de dezvoltare și modernizare a companiei din Abrud”.

„Delegația Cupru Min a vizitat o exploatare cupriferă de mare anvergură și randament. China se află între primii 3 producători de cupru din lume. Pentru a-și atinge obiectivele strategice amintite mai sus, stabilite împreună cu Ministerul Economiei (acționarul său), Cupru Min derulează un program de retehnologizare a producției de concentrat de cupru, pentru creșterea randamentului operațional”, explică întreprinderea din Munții Apuseni.

„În acest context, Cupru Min a avut și are întâlniri frecvente, similare celei din China, cu reprezentanții unor companii specializate, din țară sau din străinătate. Experții noștri au efectuat vizite tehnice în Chile (cel mai mare producător mondial de cupru), Suedia sau Bulgaria. De asemenea, am avut oaspeți din industria minieră din Europa, Australia sau America de Sud, interesați de o cooperare cu Cupru Min”, mai spune compania.

Citește ancheta integral pe Libertatea.ro

Acuzațiile deputatului de Alba Florin Roman

Deputatul de Alba, Florin Roman, a atras atenția public, în cadrul unei conferințe de presă că situația de la Cupru Min este păguboasă pentru Statul Român, prin prisma contractului semnat cu chinezii. ”Au un contract păgubos cu chinezii, care cumpără cât vor și când vor. Este un monopol” a spus Roman, care a mai atenționat că în acest condiții compania din China nu cumpără tot ce poate produce firma din Abrud, pe care o lasă cu producția pe stoc. Acesta a lăsat să se înțeleagă că implicațiile ar fi mult mai mari.

Sursă foto și documente: libertatea.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu la coșul de fum al unei case din Ciuguzel. Pompierii din Aiud au intervenit pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit vineri seara, la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Ciuguzel. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un incendiu izbucnit la coșul de fum a unei locuințe din localitatea Ciuguzel. UPDATE: Incendiul a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor, despre rambursarea taxei auto. Data limită până la care românii își vor primi înapoi banii

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că până la finele lunii aprilie, toate deciziile de impunere în privința restituirii taxei auto trebuie să fie emise, amenințând chiar cu demiteri în caz contrar. În plus, până la finele lunii mai, toți românii care au decizii de impunere ar trebui să își primească banii, potrivit ministrului. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Inconștiență fără limite, la Alba Iulia. Trei tineri au escaladat un stâlp de înaltă tensiune din oraș

Publicat

tineri stalp inalta tensiune

Teribilism dus la inconştienţă. Trei tineri au fost surprinși, vineri după-amiaza, în timp ce s-au urcat pe un stâlp de înaltă tensiune aflat în zona podului rutier de peste râul Ampoi, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Cluj-Napoca. Un cititor Alba24 a surprins imagini cu trei tineri care s-au cățărat pe un stâlp de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele, obligate să încheie asigurare de răspundere profesională. Proiect la Ministerul Justiţiei

Publicat

semnare acte

Firmele vor fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență. Prevederea se regăseşte într-un proiect de lege lansat vineri în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Polița va trebui transmisă Registrului Comerțului, altfel această instituție va putea să pronunțe dizolvarea firmelor, adică, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate