Connect with us
Publicitate

Economie

Investiții de milioane de euro în parcuri fotovoltaice în mai multe zone din Alba. 13 proiecte de energie verde în 2014

Publicat

panouri fotovoltaiceÎn câțiva ani, județul Alba ar putea să devină un mare producător de energie regenerabilă, dacă ar fi să ne luăm după numărul mare de proiecte înregistrate în ultimul an. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Protecție a Mediului Alba în ultimele 12 luni au fost inaugurate sau au primit autorizație de mediu un număr de 13 parcuri fotovoltaice care însumate generează o putere de peste 60 MWh. Investițiile sunt cuprinse între câteva sute de mii de euro până la milioane de euro, iar panourile care produc energia produsă sunt instalate pe clădiri sau de suprafețe întinse de teren.

Energia produsă de acestea ar putea ține în funcțiune 65 de fabrici de de capacitate medie sau asigura iluminatul public pentru 30 de localități cu o populație de 1500-2000 locuitori . Prețul mediu al unui MWh în România este de 74 euro. Județul Alba se află, totuși, undeva la coadă în ceea ce privește investițiile în parcuri fotovoltaice, față de alte județe din România. De exemplu în Arad s-au depus în 2014 peste 50 de proiecte pentru construirea unor parcuri prin care să se producă energie electrică verde.

Vă prezentăm investiţiile în parcuri eoliene şi fotovoltaice în judeţul Alba din anul 2014:

În Alba Iulia se amenajează un parc fotovoltaic pe 5,3 hectare în intravilan, în zona Bărăbanț. Investiția va fi făcută de către Mithra Energy Concepts SRL, care va amplasa un număr de 15.888 panouri cu o putere totală de 3,972 MW.

Tot în Alba Iulia, pe Calea Ciugudului, Supremia Grup SRL a amplasat 3980 panouri de 995 kW, pe clădirea societății.

În comuna Ighiu, satul Șard, Cinetic Studio SRL amenajează un parc fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pe o suprafață de 60.000 mp, puterea totală a panourilor fotovoltaice fiind de 2,95 MW.

La Teiuş se amenajează cel mai mare parc fotovoltaic din Alba. Aproape 100 de hectare de teren ar putea fi transformate într-o gigantică „fabrică” de energie „verde”. Consilierii locali din Teiuș au aprobat PUZ-urile pentru contruirea celor două parcuri, pe suprafețe aflate în extravilanul localității.

Cele două parcuri fotovoltaice ar urma să fie construite în Teiuș de firmele “ECG Solar” SRL și “Enerson Power & Gas” SRL. Valoarea totală a investiției se ridică la 72 milioane de euro, bani proveniți din capitalul social al firmelor, credite bancare, metode proprii de obținere de finanțări. Energia creată va fi livrată în sistemul energetic, pe baza unor contracte economice încheiate cu furnizorul național de energie. Terenul pentru primul parc (EGC Solar) este situat în oraşul Teiuş, extravilan şi are o suprafaţă de 869.400 mp. Puterea instalată este de 45 MW. Cel de-al doilea parc fotovoltaic (Enerson Power& Gas) este construit pe un teren în suprafaţă de 110.370 mp. Puterea instalată în acest caz este de 3,5 MW.

La Aiud, consilierii locali au aprobat documentaţia de urbanism pentru amenajarea parcului fotovoltaic în zona Herja, la solicitarea firmei „Renerg Solar Project” SRL Cluj-Napoca. Documentaţia prevede construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 181.742 mp, cu 40.000 de panouri, în extravilanul municipiului, partea de vest, trasarea drumurilor interioare în relaţie cu căile de acces, condiţiile de realizare ale echipamentelor tehnologice în funcţie de restricţiile LEA 20kV, Situl „Natura 2000” existente pe lot.

Terenul este compus din două parcele, cu destinaţia de teren agricol-arabil, ce va fi transformată în zonă pentru activităţi cuprinzând întreprinderi productive, industriale, agroindustriale, agricole şi activităţi terşiare producţie (amenajare parc fotovoltaic). Se propune amenajarea unor drumuri de incintă ce deservesc cabinele invertoare, cu prospectul minim de 3,5 m şi trei locuri de parcare. Terenul este preluat în concesiune de firma din Cluj, pe o perioadă de 49 de ani, pentru 0,096 euro/mp/an, respectiv 17.448,192 euro/an. Lucrările de amenajare trebuie să înceapă în maximum un an de la data procesului verbal de primire a terenului (31.01.2013).

Tot la Aiud, în faza de proiect se află construirea unui parc fotovoltaic cu 14.584 de panouri, cu o putere instalată de 3,5 MW, pe un teren extravilan, parcela Şosec.

În zona Ocna Mureş, pe strada Berc din Uioara de Sus, este un proiect de instalare a 40.000 de panouri, cu titularul Barth Bolos.

La Sebeş, au autorizaţie de funcţionare patru firme în zona DJ704 FN, pe “drumul vechi al Vinţului”. “Duplo Solar” SRL şi “Ener Rom” SRL gestionează 4.160 de panouri fotovoltaice cu putere instalată de 998,4 kW, investiţia în parcul de “energie verde” a SC “Hugo Solar” SRL are o putere instalată de 739,3 kW, iar cea a SC “GMC Transporti” SRL, de 998,4 kW, pe o suprafaţă de şapte hectare.

Consilierii locali din Sebeş au aprobat în iunie 2013, aprobarea avizului de oportunitate şi a documentaţiei PUZ privind construirea a două parcuri fotovoltaice în zona de extravilan a oraşului. Este vorba despre cereri înregistrare la primărie în 19 iunie, depuse de două firme, pentru amenajarea în zona Obreja Mare, pe o suprafaţă de 26.477 mp, a două parcuri fotovoltaice. Solicitările privind aceste investiţii vin din partea firmelor „Dura Solar” şi „Stuyt Solar” SRL, reprezentate de Mircea Lupean din Sebeş. Terenul ce urmează să fie reglementat este situat în extravilanul municipiului Sebeş, în locul numit topic Obreja Mare, acum încadrat ca teren agricol, aflat în proprietatea privată a SC „Agro Paraiso Sebeş” SRL. Accesul la locaţia în suprafaţă de 26.466 mp se face din DN 7, spre Deva.

Tot la Sebeș, Paraiso Solar SRL și Sebeș Solar SRL doresc amenajarea a două parcuri fotovoltaice, fiecare cu 4248 panouri, de 998 kW pe un teren arabil intravilan, de 1,88 respectiv 1,89 hectare.

La Pianu de Jos, “Ari Invest” gestionează un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 4,989 MW.

La Roşia de Secaş, pe un teren extravilan “Alba 1 Energy” are proiect pentru parc de 9.600 de panouri fotovoltaice cu putere instalată de 2,4 MW, pe o suprafaţă de 58.500 mp.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate