Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiţii în energie „verde” la Alba: Parcuri fotovoltaice şi instalaţii eoliene, între cost şi eficienţă

Publicat

Judeţul Alba este o zonă atractivă pentru firmele care vor să investească în parcuri fotovoltaice sau eoliene. În acest moment, sunt în diferite stadii de realizare 16 astfel de obiective, în zonele Sebeş, Teiuş, Aiud, Roşia de Secaş, Ocna Mureş şi Avram Iancu. Este vorba despre investiţii de milioane de euro în infrastructura de energie „verde”, care, însă, se regăseşte din păcate prea puţin la capitolul eficienţă în buzunarul consumatorului final.

Energia solară a început să-şi facă simţită prezenţa pentru prima dată în sistemul energetic naţional în iunie, când a intrat în statisticile realizate în timp real de Transelectrica. Sursa dominantă în producţia de energie din România este Hidroelectrica, însă cea fotovoltaică avea o pondere de 0,1% din total. La nivel naţional, în proiecte solare sunt numai 177 de MW instalaţi, iar în proiectele eoliene sunt peste 2.100 de MW, echivalentul în putere a trei reactoare de la Cernavodă.

În Alba, o serie de investiţii în modalităţi de obţinere a energiei regenerabile au făcut obiectul unor proiecte, unele deja în implementare, altele rămase doar la stadiul de documentaţie în lucru, dar toate ce vizează zone cu potenţial din judeţul Alba.

Vă prezentăm investiţii în parcuri eoliene şi fotovoltaice în judeţul Alba:

La Teiuş se amenajează cel mai mare parc fotovoltaic din Alba. Aproape 100 de hectare de teren ar putea fi transformate într-o gigantică „fabrică” de energie „verde”. Consilierii locali din Teiuș au aprobat PUZ-urile pentru contruirea celor două parcuri, pe suprafețe aflate în extravilanul localității.

Cele două parcuri fotovoltaice ar urma să fie construite în Teiuș de firmele “ECG Solar” SRL și “Enerson Power & Gas” SRL. Valoarea totală a investiției se ridică la 72 milioane de euro, bani proveniți din capitalul social al firmelor, credite bancare, metode proprii de obținere de finanțări. Energia creată va fi livrată în sistemul energetic, pe baza unor contracte economice încheiate cu furnizorul național de energie. Terenul pentru primul parc (EGC Solar) este situat în oraşul Teiuş, extravilan şi are o suprafaţă de 869.400 mp. Puterea instalată este de 45 MW. Cel de-al doilea parc fotovoltaic (Enerson Power& Gas) este construit pe un teren în suprafaţă de 110.370 mp. Puterea instalată în acest caz este de 3,5 MW.

La Aiud, consilierii locali au aprobat documentaţia de urbanism pentru amenajarea parcului fotovoltaic în zona Herja, la solicitarea firmei „Renerg Solar Project” SRL Cluj-Napoca. Documentaţia prevede construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 181.742 mp, cu 40.000 de panouri, în extravilanul municipiului, partea de vest, trasarea drumurilor interioare în relaţie cu căile de acces, condiţiile de realizare ale echipamentelor tehnologice în funcţie de restricţiile LEA 20kV, Situl „Natura 2000” existente pe lot.

Terenul este compus din două parcele, cu destinaţia de teren agricol-arabil, ce va fi transformată în zonă pentru activităţi cuprinzând întreprinderi productive, industriale, agroindustriale, agricole şi activităţi terşiare producţie (amenajare parc fotovoltaic). Se propune amenajarea unor drumuri de incintă ce deservesc cabinele invertoare, cu prospectul minim de 3,5 m şi trei locuri de parcare. Terenul este preluat în concesiune de firma din Cluj, pe o perioadă de 49 de ani, pentru 0,096 euro/mp/an, respectiv 17.448,192 euro/an. Lucrările de amenajare trebuie să înceapă în maximum un an de la data procesului verbal de primire a terenului (31.01.2013).

Tot la Aiud, în faza de proiect se află construirea unui parc fotovoltaic cu 14.584 de panouri, cu o putere instalată de 3,5 MW, pe un teren extravilan, parcela Şosec.

În zona Ocna Mureş, pe strada Berc din Uioara de Sus, este un proiect de instalare a 40.000 de panouri, cu titularul Barth Bolos.

La Sebeş, au autorizaţie de funcţionare patru firme în zona DJ704 FN, pe “drumul vechi al Vinţului”. “Duplo Solar” SRL şi “Ener Rom” SRL gestionează 4.160 de panouri fotovoltaice cu putere instalată de 998,4 kW, investiţia în parcul de “energie verde” a SC “Hugo Solar” SRL are o putere instalată de 739,3 kW, iar cea a SC “GMC Transporti” SRL, de 998,4 kW, pe o suprafaţă de şapte hectare.

Consilierii locali din Sebeş au aprobat în iunie aprobarea avizului de oportunitate şi a documentaţiei PUZ privind construirea a două parcuri fotovoltaice în zona de extravilan a oraşului. Este vorba despre cereri înregistrare la primărie în 19 iunie, depuse de două firme, pentru amenajarea în zona Obreja Mare, pe o suprafaţă de 26.477 mp, a două parcuri fotovoltaice. Solicitările privind aceste investiţii vin din partea firmelor „Dura Solar” şi „Stuyt Solar” SRL, reprezentate de Mircea Lupean din Sebeş. Terenul ce urmează să fie reglementat este situat în extravilanul municipiului Sebeş, în locul numit topic Obreja Mare, acum încadrat ca teren agricol, aflat în proprietatea privată a SC „Agro Paraiso Sebeş” SRL. Accesul la locaţia în suprafaţă de 26.466 mp se face din DN 7, spre Deva.

La Pianu de Jos, „Ari Invest” gestionează un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 4,989 MW.

La Roşia de Secaş, pe un teren extravilan “Alba 1 Energy” are proiect pentru parc de 9.600 de panouri fotovoltaice cu putere instalată de 2,4 MW, pe o suprafaţă de 58.500 mp.

Centrale eoliene

În satul Pleşi, comuna Săsciori, are autorizaţie de funcţionare firma “Micro Wind Energy” SRL Săsciori, cu o turbină eoliană de 145 kW şi o turbină de 200 kW. Investiţia este estimată la 550.000 de euro.

O investiţie similară, în curs de realizare, este în zona Lespezi, Testeora şi Divaia – Rotundu din comuna Avram Iancu, în Munţii Apuseni. “ATS IMOB” SRL Cluj are proiect pentru 10 turbine cu o putere instalată de 23 MW şi alte 5 turbine de 11,5 MW, ân extravilanul localităţii.

În comuna Ciugud, în 2012 s-a finalizat un proiect cu finanţare nerambursabilă de 300.000 de euro prin Mecanismul financiar EEA şi Guvernul Norvegiei, în urma căruia funcţionează o centrală eoliană şi 14 panouri fotovoltaice. Energia produsă se utilizează pentru asigurarea iluminatului public în satul Şeuşa şi pentru alimentarea cu apă caldă şi sursă de lumină la o fermă de oi din zonă, potrivit declaraţiilor primarului Gheorghe Damian. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Universitatea Politehnică Timişoara. Însă, deocamdată, energia produsă în această locaţie nu este livrată în sistemul naţional de energie electrică. În sistemul de iluminat public din localitate au fost înlocuite, tot cu fonduri din acest proiect, 125 de corpuri de iluminat. Edilul din Ciugud mai spune că doreşte eficientizarea iluminatului public în toată comuna, în acest sens fiind aşteptată în zonă o delegaţie din oraşul italian Carrara, care prezintă soluţia utilizării becurilor cu leduri. Cheltuielile cu energia electrică pentru iluminat public sunt de aproximativ 10.000 lei lunar, din bugetul comunei.

Statul român sprijină investitorii privaţi în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Certificatul verde este un titlu ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantități de energie electrică, este tranzacționat între producătorii și furnizorii de energie electrică și este facturat consumatorilor de energie electrică.

Pentru extinderea utilizării surselor regenerabile de energie se aplică un sistem de promovare prin certificate verzi, prin care se urmărește, printre alte obiective, reducerea importurilor de resurse primare de energie, stimularea dezvoltării durabile locale și regionale și crearea de noi locuri de muncă, reducerea poluării mediului prin diminuarea producerii de emisii poluante și gaze cu efect de seră. Sistemul de promovare prin certificate verzi se aplică producătorilor care dețin capacități de producere din surse regenerabile și care sunt acreditați de ANRE. Producătorii acreditați beneficiază de un număr de certificate verzi, emise lunar de operatorul de transport și sistem, proporțional cu cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile.

Susţinerea energiei electrice din surse regenerabile este o obligaţie pe care România şi-a asumat-o prin procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Producătorii acreditaţi beneficiază de un număr de certificate verzi, emise lunar de operatorul de transport şi sistem, proporţional cu cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile.

În facturile de energie electrică emise consumatorilor, după 30 noiembrie 2012, se regăseşte şi valoarea certificatelor verzi (12%), corespunzătoare cantității de energie electrică activă consumate, calculată cu un preţ egal cu produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate (CV/MWh) estimată de către ANRE şi preţul mediu ponderat al certificatelor verzi tranzacţionate pe piaţa centralizată.

Potrivit unei declaraţii recente a vicepereşedintelui ANRE, Emil Calotă, facturile la energia electrică pentru consumatorii finali ar urma să scadă cu 4%. „Opinia publică ar trebui să se calmeze vizavi de impactul negativ sau pozitiv al energiilor regenerabile în piaţa de energie. O abordare relativ simplă ar putea să fie de genul: Aşa cum bula imobiliară a făcut atât de multe valuri acum câţiva ani şi s-a calmat (…), cred că şi bula energiei verzi a ajuns la faza de calmare şi considerăm că începând cu 2014 investiţiile şi funcţionarea acestui sector vor intra în parametri de normalitate”, a declarat Calotă, citat de Mediafax.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Factura la curent ar putea fi mai mică cu până la 10%, până la sfârşitul anului. Ce se întâmplă cu ajutorul de stat pentru energiile regenerabile | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Bumb: Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții.

Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa.

Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Titularizare 2022: Înscrierile se încheie marți, 17 mai. Lista actualizată a posturilor din Alba și calendarul examenelor

Publicat

examen

Înscrierile pentru concursul de Titularizare 2022 se încheie în 17 mai. Spre deosebire de anul trecut, în acest an, sunt scoase la concurs și sunt posturi didactice pentru specializarea „educator-puericultor” și la înscriere au fost reintroduse adeverința de integritate comportamentală și cazierul.

Proba scrisă va fi organizată în 13 iulie.

Vezi LISTA posturi pentru Titularizare 2022 în Alba, actualizată de IȘJ în 6 mai.

Vezi LISTA posturi pentru Titularizare 2022 în Alba, actualizată de IȘJ în 27 aprilie.

Lista posturilor La Titularizare 2022 în fiecare județ din România poate fi văzută AICI

Ce este Titularizarea

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Calendarul concursului  de Titularizare 2022:

Ocuparea prin concurs naţional a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar:

Până în 5 mai: transmiterea situaţiei la inspectoratele şcolare; înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ

6 mai: verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante /rezervate pentru concurs

9-17 mai: înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2022

10-20 mai: verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs.

10-20 mai 2022; 6-8 iulie 2022: validarea înscrierii – pentru absolvenții promoției 2022/absolvenţii 2022 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/ candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2022-2023

Notă: (1) În perioada 9-17 mai 2022 pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2022.
(2) În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2022 (studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de
masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în data de 13 iulie 2022, până la ora 8.00. Absolvenţii promoţiei 2022 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

23 mai: afișarea, la avizierele inspectoratelor şcolare, a:

  • listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;
  • listei cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice

24 mai-30 iunie: organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe

Notă: (1) În perioada 24 mai-30 iunie 2022 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2022.
(2) Cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale în perioada
24 mai – 3 iunie 2022.

4 iulie: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă

13 iulie: proba scrisă

19 iulie: comunicarea rezultatelor iniţiale

19-20 iulie: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare

21-26 iulie: soluţionarea contestațiilor

27 iulie: comunicarea rezultatelor finale

29 iulie: repartizarea candidaţilor conform prevederilor art.74 alin. (3), lit.a) sau 80 alin.(9) din Metodologie, după caz

1 august: ședință de repartizare, în ordine, a:

  • cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art.74 alin. (3), lit. b) din Metodologie;
  • cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie;
  • cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie;
  • cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;
  • repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2022, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz

2 august: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate

2-22 august 2022: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră.

surse: edupedu.ro, edu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Factura electronică devine obligatorie în raport cu instituțiile statului, de la 1 iulie. Președintele Iohannis a promulgat legea

Publicat

anaf ajfp finante alba

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede că începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Potrivit legii, de la 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia, în relaţia B2G (Business to Government) să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Potrivit Guvernului, promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea instituirii unor reguli clare şi suficiente cu privire la facturarea electronică.

Totodată, actul normativ vizează modalitatea de utilizare a Sistemului e-Factura de către operatorii economici și autoritățile și entitățile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, recepționare și prelucrare a facturii electronice.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

În sistemul național privind factura electronică RO eFactura, Ministrul Finanțelor va folosi sigiliul electronic, și nu semnătura electronică, atunci când transmite facura electronică operatorului economic.

Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finanțelor atestă primirea acesteia în sistemul național privind factura electronică RO eFactura.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționări COD GALBEN de furtuni și vânt puternic până miercuri seara. Zonele vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de furtuni și vânt puternic pentru județul Alba și alte zone din țară, până miercuri.

COD GALBEN: de marți, 17 mai, ora 14.00 până miercuri, 18 mai, ora 6.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

COD GALBEN: miercuri, 18 mai, orele 6.00-21.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90-100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax