Actualitate
Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Adunarea Parlamentară NATO, o misiune pentru întărirea securității naționale a României
Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a transmis că Adunarea Parlamentară a NATO a reprezentat o misiune pentru întărirea securității naționale a României. Potrivit acestuia, Parlamentul României a găzduit, în perioada 6-9 octombrie, a 63-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).
„Adunarea Parlamentară a NATO a reprezentat un important forum pentru dialogul parlamentar internaţional cu privire la probleme actuale de securitate, politice, sociale şi economice, probleme ce privesc direct și România.
Prezența celor 50 de delegații parlamentare naționale ale statelor membre și statelor cu statut de asociat, de partener regional și mediteranean asociat și de observator, precum și invitați din România și din străinătate, au oferit evenimentului de la București și țării noastre un puternic mesaj de încredere și o mare responsabilitate – continuarea bunelor tradiții de securitate în familia euro-atlantică.
Eforturile noastre uriașe de integrare în NATO se materializează prin organizarea Summit-ului din 2008 în format extins (NATO, RusIa și Ucraina), găzduirea a trei adunări parlamentare NATO, investiţiI de 2% din PIB pentru Apărare, contribuiţi uriașe la misiunile militare din Afganistan cu trupe şi la misiunea KFOR din Kosov, precum și adoptarea și implementarea cu succes a sistemului de apărare antibalistică. Astfel, încă de mai bine de 14 ani, România a contribuit progresiv, dar sigur, la apărarea a peste 1 miliard de cetățeni din statele NATO.
În urma acestui bilanț generos trebuie amintit efortul militarilor români care s-au perfecționat în centrele de comandă NATO din Germania, Belgia și SUA, care au venit acasă și au reformat sistemul de apărare național și care au luptat în teatrele de operațiuni. Multe mulțumiri trebuie să se îndrepte și către Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale care, animați de noua cultură de securitate euro-atlantică, au adaptat arhitectura de intelligence și securitate națională la cerințele partenerilor strategici. Acum, datorită lor, România a devenit furnizor de securitate în cadrul NATO.
Conceptul de securitate extinsă, adoptat și de către România, a protejat viața și integritatea cetățenilor români, ferindu-i de amenințările cu caracter asimetric, neconvențional și dihotomic. România rămâne o insulă de pace și securitate într-o Europă zbuciumată de atacuri teroriste și mișcări iliberale care pun la îndoială stabilitatea comunității de securitate a NATO. România, datorită profesioniștilor ei, își menține nivelul de alertă teroristă la nivel ”albastru precaut”.
În ceea ce privește relația statelor NATO cu Federația Rusă, cred că România trebuie să fie și de această dată, la fel cum a fost în istoria relațiilor internaționale, un promotor al păcii și cooperării în cadrul sistemului ONU. Ar fi de bun augur dacă Parlamentul României și Ministerul Afacerilor Europene ar deveni promotori ai reluării activităților specifice ale Consiliului NATO-Rusia. Îmi doresc ca viziunea de după această Adunare Parlamentară să fie una de factură constructivistă, din care să rezulte nevoia consolidării cooperării între toate statele, o diminuare a diferendelor prin utilizarea instrumentelor diplomației și uniunea politică împotriva actelor acelor state care aduc atingere păcii internaționale.
Pe viitor, îmi doresc ca slăbiciuni sistemice ale Alianței (birocrația, povara bugetară a SUA, lipsa de implicare a statelor europene) să nu mai afecteze conceptul comunității de securitate. Chiar dacă amenințătile vor continua să existe, chiar dacă nu la intensitatea din timpului Războiului Rece, existența în continuare a NATO atât în Europa cât mai ales în cadrul sistemului internațional este necesară pentru garantarea supraviețuirii lumii libere.
Nu în ultimul rând, subliniez importanța adaptării Cyber Defence Policy and Action Plan la amenințările actuale, a extinderii programului B-61 și a prgramului WMD Control and Disarmament. În domeniul politicilor de cyber-security, SUA și Europa trebuie să rămână păstrătoare ale procesului de ”prevenție, detectare, apărare și recuperare a pagubelor”. Acest proces impune o activitate coordonată care să implice și sprijinul Rusiei în combaterea amenințărilor asimetrice și emergente.
În final, fac un apel către colegii parlamentari de la toate partidele politice parlamentare, un apel pentru promovarea valorilor NATO în comunitățile noastre, o invitație de a ne acorda timp și interes pentru a explica oamenilor politicile bune pe care NATO le implementează și pentru securitatea cetățenilor români”, a transmis Ioan Dîrzu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News