Actualitate
Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Care sunt veştile bune, la începutul anului universitar. Proiecte pentru studenţi, susţinute în Parlament
A început un nou an universitar, un an cu noi provocări academice şi profesionale. În paralel, apar şi provocările sociale, interdependente de primele două. În calitate de deputat social-democrat, permiteţi-mi să vă vorbesc mai mult despre ele.
În fiecare an, la deschiderea anului universitar şi şcolar, vin politicieni care vor doar să facă binecunoscuta baie de mulţime, nevorbind cu adevărat despre problemele din educaţie şi neavând soluţii concrete pentru beneficiarii reali şi direcţi ai educaţiei, studenţii.
Subfinanţarea, rigiditatea din universităţi şi nerespectarea drepturilor studenţilor sunt problemele care apasă cel mai puternic peste sistemul de învăţământ universitar. Sarcina rezolvării lor nu trebuie să cadă numai pe Guvern, ci responsabilitatea majoră trebuie să o aibă chiar universităţile care, de prea multe ori, se luptă prea puţin pentru a accesa finanţări externe, pentru a asigura un proces transparent şi corect de management, învăţare şi evaluare sau pentru a respecta Ordinul nr. 3666/2012 privind Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului. În ceea ce priveşte Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului, universităţile se preocupă mai degrabă de asigurarea respectării părţii cu ”obligaţii” şi mai puţin a celei cu ”drepturi”.
Trebuie totuţi să fim şi optimişti şi să spunem răspicat despre lucrurile bune care s-au făcut pentru studenţi. Pentru prima dată în 28 de ani, Guvernul României a crescut fondul de burse pentru studenţi de la 83 lei/lună la 201 lei/lună, deci cu 142,16%.
Mai mult, Parlamentul României a amendat OUG-ul Guvernului şi a instituit obligaţia acordării burselor pe toată durata anului calendaristic, deci pe 12 luni. Eu sper ca până în 2020, bursele studenţilor să fie cel puţin la valoarea salariului minim pe economie. Este o măsură pe care o voi promova în Parlamentul României.
Pentru a încuraja mobilitatea studenţilor, dar şi pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi, s-a acordat gratuitate la transportul feroviar. Profit de context şi fac un apel şi către autorităţile administraţiei publice locale să respecte Legea educaţiei şi să acorde reducere, respectiv gratuitate la transportul public local pentru studenţi. Ştiu că în multe locuri din ţară legea nu se respectă, inclusiv în municipiul Alba Iulia.
Începând din această toamnă, Guvernul va promova înfiinţarea de Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti (SAS) în universităţi concomitent cu stabilirea unui Fond Naţional de Investiţii în Afaceri Pornite de Studenţi în valoare de 20 de milioane de euro. Cele două programe vor fi implementate pe parcurs, cu termen de finalizare în 2020. Vă invit să aplicaţi!
Începând cu anul 2018, conform Programului de guvernare, Guvernul va demara un program modernizare a taberelor pentru studenţi concomitent cu creşterea capacităţii acestora. Sper ca vara viitoare să vă bucuraţi din plin de ele! Meritaţi!
Tot din seria veştilor bune pentru tineri, începând de anul viitor se va începe finanţarea pentru deschiderea unui fond locativ pentru tineri, în parteneriat cu 178 administraţii publice locale, prin care tinerii să poată avea acces la locuinţe cu chirie mai ieftină. De asemenea, se urmăreşte finanţarea unui program de înfiinţare, pe lângă primării, a centrelor comunitare de tineret.
În prezent, Parlamentul dezbate două proiecte de lege de o importanţă deosebită pentru voi: Legea internshipului şi Legea tineretului. Îmi doresc ca ele să fie, în final, în ajutorul vostru şi voi face tot ce pot pentru a le îmbunătăţi. Vă invit să timiteţi opinii Parlamentului şi chiar să participaţi la dezbaterile parlamentare din comisii.
Aşadar, iată, cu ajutor din partea tuturor actorilor implicaţi în procesul educaţional, se pot şi se vor face lucruri frumoase. Condiţiile sunt cooperarea şi respectarea legii.
Ce pot eu să fac pentru voi, studenţii. În calitate de deputat în Parlamentul României, sunt deschis să vă sprijin în toate demersurile voastre pentru îmbunătăţirea politicilor educaţionale şi de tineret. Sunt alături de voi şi pentru apărarea şi promovarea drepturilor studenţilor. De fiecare dată când simţiţi că drepturile voastre sunt încălcate, vă rog să mă contactaţi, iar eu, prin intermediul exercitării controlului parlamentar, voi interpela miniştri, rectori sau autorităţi locale. Dacă aveţi idei bune de modificare a legilor din educaţie sau tineret, vă rog să mă contactaţi şi putem propune iniţiative legislative care să facă mult bine studenţilor din întreaga ţară.
În final, nu pot să vă doresc decât două lucruri pe care puţini politicieni vi le spun: nu vă opriţi să luptaţi pentru drepturile voastre şi asumaţi-vă că schimbarea sistemului de învăţământ vine, în primul rând, prin implicarea voastră. În mine veţi găsi mereu un partener şi un prieten.
Cu deosebită consideraţie,
Deputat
Ioan Dîrzu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News