Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Care sunt veştile bune, la începutul anului universitar. Proiecte pentru studenţi, susţinute în Parlament


Publicat

dirzu articol smallDragii mei studenţi,

A început un nou an universitar, un an cu noi provocări academice şi  profesionale. În paralel, apar şi provocările sociale, interdependente de primele două. În calitate de deputat social-democrat, permiteţi-mi să vă vorbesc mai mult despre ele.

În fiecare an, la deschiderea anului universitar şi şcolar, vin politicieni care vor doar să facă binecunoscuta baie de mulţime, nevorbind cu adevărat despre problemele din educaţie şi neavând soluţii concrete pentru beneficiarii reali şi direcţi ai educaţiei, studenţii.

Subfinanţarea, rigiditatea din universităţi şi nerespectarea drepturilor studenţilor sunt problemele care apasă cel mai puternic peste sistemul de învăţământ universitar. Sarcina rezolvării lor nu trebuie să cadă numai pe Guvern, ci responsabilitatea majoră trebuie să o aibă chiar universităţile care, de prea multe ori, se luptă prea puţin pentru a accesa finanţări externe, pentru a asigura un proces transparent şi corect de management, învăţare şi evaluare sau pentru a respecta Ordinul nr. 3666/2012 privind Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului. În ceea ce priveşte Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului, universităţile se preocupă mai degrabă de asigurarea respectării părţii cu ”obligaţii” şi mai puţin a celei cu ”drepturi”.

Trebuie totuţi să fim şi optimişti şi să spunem răspicat despre lucrurile bune care s-au făcut pentru studenţi. Pentru prima dată în 28 de ani, Guvernul României a crescut fondul de burse pentru studenţi de la 83 lei/lună la 201 lei/lună, deci cu 142,16%.

Mai mult, Parlamentul României a amendat OUG-ul Guvernului şi a instituit obligaţia acordării burselor pe toată durata anului calendaristic, deci pe 12 luni.   Eu sper ca până în 2020, bursele studenţilor să fie cel puţin la valoarea salariului minim pe economie. Este o măsură pe care o voi promova în Parlamentul României.

Pentru a încuraja mobilitatea studenţilor, dar şi pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi, s-a acordat gratuitate la transportul feroviar. Profit de context şi fac un apel şi către autorităţile  administraţiei publice locale să respecte Legea educaţiei şi să acorde reducere, respectiv gratuitate la transportul public local pentru studenţi. Ştiu că în multe locuri din ţară legea nu se respectă, inclusiv în municipiul Alba Iulia.

Începând din această toamnă, Guvernul va promova înfiinţarea de Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti (SAS) în universităţi concomitent cu stabilirea unui Fond Naţional de Investiţii în Afaceri Pornite de Studenţi în valoare de 20 de milioane de euro. Cele două programe vor fi implementate pe parcurs, cu termen de finalizare în 2020. Vă invit să aplicaţi!

Începând cu anul 2018, conform Programului de guvernare, Guvernul va demara un program modernizare a taberelor pentru studenţi concomitent cu creşterea capacităţii acestora. Sper ca vara viitoare să vă bucuraţi din plin de ele! Meritaţi!

Tot din seria veştilor bune pentru tineri, începând de anul viitor se va începe finanţarea pentru deschiderea unui fond locativ pentru tineri, în parteneriat cu 178 administraţii publice locale, prin care tinerii să poată avea acces la locuinţe cu chirie mai ieftină. De asemenea, se urmăreşte finanţarea unui program de înfiinţare, pe lângă primării, a centrelor comunitare de tineret.

În prezent, Parlamentul dezbate două proiecte de lege de o importanţă deosebită pentru voi: Legea internshipului şi Legea tineretului. Îmi doresc ca ele să fie, în final, în ajutorul vostru şi voi face tot ce pot pentru a le îmbunătăţi. Vă invit să timiteţi opinii Parlamentului şi chiar să participaţi la dezbaterile parlamentare din comisii.

Aşadar, iată, cu ajutor din partea tuturor actorilor implicaţi în procesul educaţional, se pot şi se vor face lucruri frumoase. Condiţiile sunt cooperarea şi  respectarea legii.

Ce pot eu să fac pentru voi, studenţii. În calitate de deputat în Parlamentul României, sunt deschis să vă sprijin în toate demersurile voastre pentru îmbunătăţirea politicilor educaţionale şi de tineret. Sunt alături de voi şi pentru apărarea şi promovarea drepturilor studenţilor. De fiecare dată când simţiţi că drepturile voastre sunt încălcate, vă rog să mă contactaţi, iar eu, prin intermediul exercitării controlului parlamentar, voi interpela miniştri, rectori sau autorităţi locale. Dacă aveţi idei bune de modificare a legilor din educaţie sau tineret, vă rog să mă contactaţi şi putem propune iniţiative legislative care să facă mult bine studenţilor din întreaga ţară.

În final, nu pot să vă doresc decât două lucruri pe care puţini politicieni vi le spun: nu vă opriţi să luptaţi pentru drepturile voastre şi asumaţi-vă că schimbarea sistemului de învăţământ vine, în primul rând, prin implicarea voastră. În mine veţi găsi mereu un partener şi un prieten.

Cu deosebită consideraţie,

Deputat

Ioan DîrzuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic de 500 KW, la Ocna Mureș. Proiect pentru reducerea costurilor administrației locale cu energia electrică

Publicat

Un parc fotovoltaic cu puterea de 500 KW urmează să fie realizat la Ocna Mureș. Investiția de peste 2,8 milioane de lei va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice din localitate.

Proiectul prevede instalarea a 1.584 de panouri fotovoltaice, ce vor fi conectate la cinci invertoare. De asemenea, centrala electrică fotovoltaică va fi conectată la rețeaua electrică de distribuție.

Astfel, iluminatul public din oraș, clădirea Primăriei Ocna Mureș și alte clădiri publice din localitate vor putea fi alimentate în curând cu energie electrică obținută din surse sustenabile. 

Primăria Ocna Mureș a lansat marți, 26 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea și instalarea unui sistem fotovoltaic cu puterea de 500 KW și racordarea la centralei electrice fotovoltaice (CEF) Ocna Mureș la rețeaua electrică de distribuție (RED).

Valoarea totală este estimată la 2.884.516,85 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, parcul fotovoltaic urmează să fie amplasat pe un teren scos din circuitul agricol, aflat în localitatea Unirea, strada Colonia peste Mureș, nr. 9, în vecinătatea Liceului Tehnologic Ocna Mureș.

Potrivit caietului de sarcini, consumul ridicat de energie electrică al sistemului de iluminat public și al instituțiilor publice administrate de Primăria Ocna Mureș (școli, grădinițe, spital, sediul administrativ al Primăriei), a determinat luarea de măsuri privind creșterea eficienței enegetice.

O astfel de măsură este instalarea unei centrale fotovoltaice, care va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice.

Descrierea lucrărilor ce vor fi executate

Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o structură din oțel, structură astfel concepută incât să asigure rezistența la încărcare și vânt. Stâlpii de susținere a structurii vor fi fixați prin batere în pământ la 2 m adâncime.

Pe această structură din oțel se vor fixa bare longitudinale și transversale pe care vor fi montate panourile fotovoltaice, utilizând cleme de aluminiu de mijloc și capăt de rând. Pentru cresterea randamentului, panourile vor fi orientate spre sud, la un unghi de înclinare de 35 de grade.

Invertoarele și tabloul electric de protecție a invertoarelor vor fi amplasate pe structura de susținere a panourilor prin intermediul unor armături metalice. Armăturile vor face parte din ansamblul de montaj al acestora, inclus în kitul de livrare a producătorului. Invertoarele vor fi cu grad de protecție IP65, pentru a facilita instalarea lor în aer liber.

Panourile vor fi grupate în 36 de rame, iecare ramă având 2 x 22 panouri fotovoltaice.

Se vor instala un număr de 1.584 panouri fotovoltaice cu putere nominală de 320W, configurate într-un grup de producere cu orientarea sud, pe structură de oțel, conectate la 5 invertoare cu putere nominală cuprinsă între 100 – 110 KW.

Șirurile de panouri vor racordate la invertoare cu conductor de cupru cu secțiunea de 6 mm. Tensiunea electrică maxim admisă pe un șir de panouri înseriate este de 1100 V/DC, la un curent de maxim 26 A/CC pe intrările invertorului.

Centrala electrică fotovoltaică (CEF) de 500KWp (puterea instalată a panourilor) cuprinde:

– Generatorul fotovoltaic (panourile fotovoltaice), inclusiv structura de susținere a acestora;

– Grupul de invertoare care vor face conversia energiei electrice din CC (curent continu) în CA (curent alternativ), la parametrii specifici ai operatorului de rețea DEER Sucursala
Alba;

– Rețeaua de cablaje și elemente de protecție a acestora;

– Instalații de protecție la descărcări electrice;

– Instalații de racord la rețea, protecție la supratensiuni și limită de curent;

– Parcul fotovoltaic va fi supravegheat cu un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din 8 camere IP de 4MP cu infrared, montate pe 4 stâlpi din oțel zincat cu înălțimea de 8 m, amplasați în colțurile perimetrale ale parcului. Echipamentele de înregistrare și stocare NVR vor fi instalate într-un container metalic amplasat pe terenul CEF.

– Drum de access spre CEF și de incintă, amenajat cu balast sau piatră spartă;

– Gard de împrejmuire confecționat din plasă de sârmă din oțel zincat fixat pe stâlpi din oțel cu diametrul de 20 mm. Vor fi 260 bucăți de stâlpi cu înălțimea de 2 m de la sol, fixați prin batere la o adâncime de 1 m. Plasa din sârmă zincată în lungime de 52 m va avea înălțimea de 2 m;

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Maraton de vaccinare, pe muzică și atmosferă de club, la Alba Iulia: MC KOTO la butoane. Programul maratonului

Publicat

Vineri 29 octombrie și sâmbătă 30 octombrie, de la ora 20.00 la ora 03.00, DSP Alba și Crucea Roșie vă invită la un maraton de vaccinare anti COVID-19, pe ritmuri și atmosferă de muzică disco. 

Mai exact, atmosfera va fi intreținută de MC KOTO, iar asistentele vor fi pregătite să vaccineze cu Pfizer și Johnson.

”Județul Alba se află pe locul 7 în țară din punct de vedere al vaccinării anti-COVID iar acest lucru nu este întâmplător ci se datorează în primul rând cetețenilor responsabili care au înțeles importanța acestui act cât și muncii susținute a echipelor de vaccinare și evenimentelor organizate pentru susținerea vaccinării la cote ridicate chiar și în perioada când s-a simțit o relaxare în toată țara.

Credem că a venit momentul să organizăm un nou eveniment, un maraton inedit care se adresează în primul rând tinerilor dar nu numai.

Vineri și sâmbătă, în intervalul orar 20.00 – 03.00, la Sala de Sport a Liceului Alexandru Domșa, ne propunem să alungăm monotonia timpului de așteptare de după vaccinare prin crearea unei atmosfere de distracție. Astfel, MC KOTO va întreține atmosfera cu muzică de club și jocuri de lumini.

Vaccinurile folosite vor fi Pfizer și Johnson. Partener al evenimentului este CRUCEA ROȘIE – FILIALA ALBA, cu care DSP Alba are o tradiție în organizarea unor astfel de evenimente”, a precizat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Facem precizarea că orice cetățean poate să se deplaseze la centrul de vaccinare întrucât legislația în vigoare permite deplasarea în scopul vaccinării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate