Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Interdicția cumulării tipurilor de bursă pentru elevi este nejustificată

Publicat


Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, aduce în atenţia Ministerului Educaţiei posibilitatea cumulării burselor elevilor. Oferă argumente potrivit cărora bursele se acordă pentru situaţii diferite, iar elevii care sunt şi buni la învăţătură, dar au o situaţie materială precară, de exemplu, ar trebui să beneficieze de ambele tipuri de stimulente financiare de la minister.

În acest context, adresează întrebări ministrului Liviu-Marian Pop.

“Ordinul nr. 5.576 din 7 octombrie 2011 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, actualizat, interzice posibilitatea cumulării tipurilor de bursă acordate elevilor (merit, performanță, sportive, sociale etc). Astfel, art. 18 din Ordin prevede că: ”(1) Un elev nu poate primi două burse simultan, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp.”

Interdicția cumulării tipurilor de bursă este nejustificată prin faptul că acestea au rațiuni de existență diferite, legiuitorul considerându-le forme de bonificație pentru situații cu rezultate diferite, după cum urmează: Legiuitorul acordă bursa socială strict cu scopul de a asigura minimul de subzistență (cazarea și masa) a elevului cu o situație materială precară sau aflat în altă situație prevăzută la art. 12, alin. (2) din Legea nr. 1/2011. A se preciza că nu elevul alege să se afle într-o situație materială precară sau într-o stare de vulnerabilitate sau inegalitate socială și/sau economică. Pe de altă parte, criteriul unic pentru care se acordă bursele de studiu, merit și performanță este cel al performanțelor școlare, artistice, sportive etc. Aceste burse reprezintă o răsplată pentru munca depusă în activitatea școlară și/sau extrașcolară și nu sunt condiționate de niciun alt criteriu de ordin social sau economic.

Se constată că nu există nicio relație directă de cauzalitate între bursa socială și bursa de studiu, respectiv de merit, performanță, artistică sau sportivă, fiecare acordându-se în condiții total diferite și având un scop total opus (prima are un scop social, celelalte au un scop recompensator). De asemenea, Legea nr.1/2011 și OM nr.5576/2011 nu interzic cumularea tipurilor de bursă dacă elevul îndeplinește criteriile generale și specifice pentru acordarea celor două categorii distincte (socială și meritocratică).

Având în vedere că legiuitorul nu interzice prin lege (în sens formal și material), atunci nici Ministerul Educației Naționale nu poate interzice, prin criteriu general prevăzut într-un ordin de ministru, dreptul elevilor de a beneficia atât de bursă de studiu/merit/performanță/ artistică/ sportivă, cât și de bursă socială.

Având în vedere situația de fapt descrisă, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

1.. Aveți în vedere modificarea art. 18 din Ordinul nr. 5.576 din 7 octombrie 2011 în sensul în care bursele elevilor să poată fi cumulate?

2. Veți organiza o întâlnire de lucru cu organizațiile reprezentative ale elevilor în vederea soluținării problemei sesizate?”


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionel

    vineri, 24.11.2017 la 18:58

    Legile din România au mari lacune. Au trecut zeci de ani în care politicienilor nu le-a păsat de sistemul de educație comunistoid. Elevul, respectiv studentul, nu a fost nici măcar pe ultimul loc, ci a fost sărit cu totul din schemă. Ce avem în prezent este o tragedie, o dramă care se joacă în fiecare zi, în fiecare instituție publică de învățământ, cu câteva excepții date de o mână de profesori nonconformiști.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Persoană în stop cardio-respirator, după ce o mașină a intrat într-o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru acordare de prim ajutor. UPDATE: Potrivit IPJ Alba, este vorba despre […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemia de coronavirus. A crescut numărul cazurilor de violență domestică, în mai multe țări, din cauza carantinei

Publicat

SUA devine epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând peste 100.000 de cazuri. La nivel mondial, peste trei miliarde de oameni au intrat într-un nou weekend de carantină. În țările afectate de pandemie, a fost semnalată o creștere a numărului de abuzuri și violență domestică. Aproape 600.000 de oameni erau infectați cu coronavirus în lume, sâmbătă. Virusul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO: Aproape 200 de pachete cu alimente vor fi distribuite persoanelor vârstnice, bolnave sau fără aparținători din Aiud

Publicat

La Aiud vor fi distribuite mai multe ajutoare destinate vârstnicilor, persoanelor bolnave și care nu au aparținători. Acțiunea a fost derulată prin intermediul Crucea Roșie Filiala Alba și Primărie. ”Cele 176 de pachete de la Crucea Roșie au sosit. Acum, persoanele care au răspuns acțiunii de voluntariat le vor distribui acelora care au cea mai […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate