Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Întrebări despre drepturile elevilor și studenților la transportul public local, adresate ministrului Dezvoltării Regionale


Publicat

dirzuDeputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a adresat ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, mai multe întrebări privind drepturile elevilor și studenților la transportul public local.

„Am constatat cu amărăciune că, în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se regăsește și municipiul Alba Iulia, autoritățile administrației publice locale nu acordă tarif redus, respectiv gratuitate la transportul local în comun pentru elevi și studenți.

Există multe situații în care fie nu se acordă deloc, fie se acordă prin sisteme arbitrare de decontare parțială, la cerere, pe o perioadă mult prea lungă de timp. Elevilor și studenților le este îmgreunată exercitarea dreptului, sunt încurajați să renunțe a mai mai lupta pentru problemele lor și sunt supuși unor cheltuieli pe care, conform legii, nu ar trebui să le aibă.

Prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul României și-a asumat și a implementat asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toți studenții din România, începând cu 2017. Acum, același Guvern are sarcina să se asigure că autoritățile administrației publice locale acordă tarif redus, respectiv gratuitate la transportul local în comun pentru elevi și studenți.

Apreciez că, în termenul ”transport local în comun” este inclus și transportul public interjudețean efectuat de operatori privați care desfășoară un serviciu de transport public. Astfel, elevii și studenții au dreptul la tarif redus, respectiv gratuitate și la transportul public pe o rută Alba Iulia-Cluj sau Alba Iulia-București (cu titlu de exemplu), autoritățile administrației publice locale fiind obligate să subvenționeze cheltuielile operatorilor cu transportul elevilor și studenților.

Art. 84 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, le dă elevilor dreptul de a beneficia de transport local redus cu 50%, “ Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”. Totodată, studenţii beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local, respectiv studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate, conform art. 205, alin. (2) din Legea nr. 1/2011: ”În timpul anului şcolar, studenţii beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru categoriile de transport stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.”

De asemenea, elevii orfani trebuie să beneficieze de transport local în comun gratuit, conform prevederilor art. 84 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale, “Elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport menţionate la alin. (1), pe tot parcursul anului calendaristic.”

După cum se poate observa, Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în cuprinsul aceluiași articol, respectiv art. 84 folosește termeni distincți pentru a exprima modalitatea de acordare a dreptului elevilor și studenților de a beneficia de reducere/gratuitate la transportul public local. Astfel, alin. (1) al art. 84 și alin. (2) al art. 205, în ceea ce privește subvenționarea pentru elevi și studenți cu 50% pentru transportul local în comun folosește noțiunea de”tarif redus”, în timp ce la alin. (3) al art. 84, care vorbește despre asigurarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, se folosește termenul ”decontare”.

Totodată, aplicarea acestui drept de către autoritățile locale se face prin respectarea legii nr. 92/2007 privind serviciile de transport public local care prevede la art. 17, alin. 1, lit. i și n următoarele: ”(1) Consiliile locale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au următoarele atribuţii: i) acordarea de facilităţi şi subvenţii operatorilor de transport rutier şi transportatorilor autorizaţi care efectuează transport public local de persoane, pentru asigurarea suportabilităţii costurilor de către utilizatori, susţinerea şi încurajarea dezvoltării serviciului, cu respectarea legislaţiei fiscale în vigoare; n) stabilirea subvenţiei acordate de la bugetul local sau judeţean, după caz, pentru acoperirea diferenţei dintre costurile înregistrate de operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat, după caz, pentru efectuarea serviciului şi sumele efectiv încasate ca urmare a efectuării transportului;”.

Nu în ultimul rând, prevederile art. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 309/1996, cu modificările și completările ulterioare dispun că ”eliberarea biletelor speciale de călătorie şi a abonamentelor lunare pentru elevi şi studenţi, cu tarife reduse cu 50%, se face contra cost, în baza carnetului de elev sau a legitimaţiei de identitate pentru studenţi, vizate la zi de către conducătorii instituţiilor de învăţământ”.

Cu toate acestea, aceeași Hotărâre de Guvern nr. 309/1996 prevede, la art. 5, alin. (2), că ”Reducerea de tarif cu 50% a abonamentelor lunare eliberate elevilor si studentilor, precum si gratuitatile de transport acordate elevilor si studentilor orfani sau proveniti din casele de copii, pentru transportul local, in comun, de suprafata, se asigura din bugetul Ministerului Invatamantului prin serviciile publice descentralizate ale acestuia.” Deși norma a fost abrogată tacit odată cu adoptarea Legii nr. 92/2007 și a Legii nr. 1/2011, încă mai există autorități ale administrației publice locale care se exonerează de răspunderea subvenționării transportului pentru elevi și studenți, interpretând și aplicând în continuare a priori prevederile art. 5, alin. (2). Mai este de menționat și faptul că, la data adoptării HG. Nr. 309/1996, România era un stat puternic centralizat, neexistând la acea dată Legea nr. 195/ 2006 sau Legea nr. 92/2007.

Odată cu trecerea timpului și cu adoptarea legislației privind descentralizarea unor servicii publice (printre care și educația), HG nr. 309/1996 a căzut în desuetudine. În consecință, se impune abrogarea prezentei HG și adoptarea uneia nouă care să prevadă în mod clar obligația autorităților administrației publice locale de a asigura subvenționarea tutoror operatorilor de transport public local în vedrea asigurării drepturilor prevăzute la art. 84, alin. (1) și (2) și art. 205, alin. (2) din Legea nr. 1/2011.

Având în vederea situația de fapt și de drept descrisă, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

1. Cum va rezolva Guvernul României nerespectarea de către autoritățile administrației publice a drepturilor prevăzute de art. 84, alin. (1) și (2) și art. 205, alin. (2) din Legea nr. 1/2011?

2. În cât timp apreciați că se poate adopta o nouă Hotărâre de Guvern care să organizeze executarea legală, în acord cu prevederile privind descentralizarea, a drepturilor prevăzute de art. 84, alin. (1) și (2) și art. 205, alin. (2) din Legea nr. 1/2011?

3. Ce măsuri administrative pregătește Guvernul României pentru a se asigura că autoritățile administrației publice respectă și aplică drepturile prevăzute de art. 84, alin. (1) și (2) și art. 205, alin. (2) din Legea nr. 1/2011?

Deputat Ioan Dîrzu”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba vor primi două pistoale radar, trei sonometre și trei echipamente pentru măsurarea transparenței geamurilor

Publicat

Consiliul Județean Alba cumpără echipamente de măsurare a nivelului de zgomot (sonometre), de măsurare și înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor (radare/pistoale laser) și de măsurare a transparenței geamurilor (Tint Meter).

Acestea urmează să fie achiziționate în cadrul unui proiect pentru creșterea capacității operaționale la solicitările cetățenilor și pentru creșterea capacității de investigare a structurilor IPJ Alba. 

În acest sens Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru furnizare echipamente de măsurare.

Valoarea totală estimată este de 201.870 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, vor fi achiziționate:

 • echipament de măsurare zgomot (sonometre) – 3 buc. – valoare estimată: 75.000 de lei
 • echipament de măsurare și înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor (pistol laser) – 2 buc. – valoare estimată: 122.000 de lei
 • echipament de măsurare transparență geamuri (Tint Meter) – 5 buc. – valoare estimată: 4.870 de lei

Specificații tehnice

Sonometru 2245 (sau echivalent) pentru măsurarea nivelului de zgomot ambiental și la nivelul țevii de eșapament, incluzând:

 • calibrator
 • microfon special
 • protecție zgomot ambiental
 • echipament Ipad sau echivalent pentru control la distanță
 • încărcător
 • trepied
 • buletin de verificare metrologică valabil minim 1 an
 • certificat de etalonare emis de INM pentru sonometru și calibrator valabil 3 ani
 • geantă de transport
 • aplicație de măsurare a zgomotului la țeava de eșapament
 • pachet de instruire și certificare operatori

Pistol laser TruCam2 (sau echivalent) pentru supravegherea, măsurarea și înregistrarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, incluzând:

 • card SD 32 GB și cititor card SD
 • geantă Pelicase pentru transportul în siguranță
 • 2 bucăți acumulator reîncărcabil
 • alimentator curent electric pentru rețea 220V și 12V
 • parasolar
 • suport umăr și suport trepied
 • aplicația software TruCAM2Viewer sau echivalent
 • 3 bucăți stylus pentru controlul ecranului tactil
 • buletin de verificare metrologică valabil minim 1 an
 • certificat de calibrare și garanție
 • kit de utilizare pe timp de noapte
 • trepied

Tint Meter Inspector II (sau echivalent) pentru măsurarea transparenței geamurilor autovehiculelor, incluzând:

 • construcție din 2 piese, pentru utilizarea la orice tip de geam, inclusiv lunetă
 • autocalibrare
 • interval de măsurare transparență: 0% – 100%
 • timp afișare rezultat: maxim 1 secundă
 • măsurătorile nu sunt afectate de lumina ambientală
 • geantă transport
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ: Tentativă de înșelăciune în numele Poliției Române. Amendă falsă de la ”Brigada Rutieră”, primită pe email

Publicat

Mai mulți șoferi români au primit e-mail-uri prin care au fost informați că ar fi fost sancționați în trafic pentru depășirea vitezei legale. Acestora li s-a cerut să plătească amenda online.

Poliția Română atrage atenția pe contul de Facebook asupra unei înșelătorii și avertizează românii să nu dea curs unor astfel de solicitări.

De pe o adresă de e-mail ce pare a fi a Brigăzii Rutiere vine o amendă electronică, în care șoferul este informat că a fost sancționat în trafic și că poate plăti jumătate din amendă prin plată online.

Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții Poliției Române atrag atenția că este vorba de un nou tip de înșelăciune.

„Acest e-mail nu este emis de Poliția Română! Este doar un nou tip de înșelăciune! Nu dați curs unor astfel de solicitări și verificați orice foarte bine, înainte de a introduce online datele bancare!”, spun polițiștii din cadrul IGPR, pe pagina oficială de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patru angajați ai ISU Alba au alergat 17 kilometri, de la Sebeș la Alba Iulia. Ștafeta Veteranilor – Invictus, la Sala Unirii

Publicat

Patru angajați ai ISU Alba au participat miercuri la Ștafeta Veteranilor, Invictus. Aceștia au alergat peste 17 kilometri, de la Sebeș la Alba Iulia. 

Reprezentanții instituției au postat pe Facebook o serie de fotografii de la eveniment.

”Suntem onorați că am luat parte la acest eveniment național unde am îmbinat pasiunea pentru sport cu recunoștința pe care o purtăm în suflet pentru eroi.

Colegii noștri, plt. adj. Suvaina Cosmin, plt. maj. Avram Mihai, sg. maj. Madaras Mădălin, sg. maj. Nasta Cătălin au ales să participe la acest deosebit eveniment.

Aceștia au preluat ștafeta din Municipiul Sebeș, au alergat peste 17 kilometri, până în orașul din Inima României – Alba Iulia unde, de asemena, s-a predat ștafeta care va avea ca destinație Municipiului Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944.

Acțiunea organizată de Asociația Invictus România presupune purtarea în alergare, pe trei trasee, a unei ștafete reprezentată de una dintre culorile drapelului tricolor – albastru, galben și roșu,

Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți să se afle în alergare, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație.

Traseele însumează peste 3.800 de km, având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944”.

Echipa Veteranilor – Invictus a fost primită miercuri la Sala Unirii din Alba Iulia.

Ștafeta Veteranilor, editia a VIII-a, a pornit pe data de 1 octombrie de la Mărășești și va ajunge pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Carei.

Evenimentul sportiv presupune purtarea a trei ștafete, pe trei trasee diferite, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național – albastru, galben, roșu.

Cele trei trasee însumează aproximativ 3800 de km.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

20 octombrie: Ziua internațională a bucătarului și cofetarului. International Chef’s Day- sărbătoarea unei meserii de mii de ani

Publicat

În 20 octombrie, se sărbătorește ziua mondială a bucătarului şi cofetarului. „International Chef’s Day” a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004, la iniţiativa lui Chef dr. Bill Gallagher şi Asociaţiei Mondiale a Bucătarilor.

Scopul celebrării bucătarilor şi cofetarilor din întreaga lume este recunoaşterea profesionalismului acestei profesii.

Anual bucătarii şi cofetarii din peste 70 de ţări ale lumii marchează ziua lor profesională – Ziua internaţională a bucătarilor.

Worldchef s-a angajat să folosească această zi pentru a sărbători o meserie nobilă, întotdeauna amintindu-şi că este datorie permanentă a bucătarilor să transmită cunoştinţele şi abilităţile culinare următoarei generaţii, sentiment de mândrie şi angajament faţă de viitor.

În ultimii ani, evenimentul a fost orientat şi către copiii din întreaga lume, învăţându-i despre importanţa unei alimentaţii sănătoase, prin găzduirea de ateliere de divertisment.

În cadrul lor copiii vor descoperi o listă întreagă de alimente sănătoase şi vor afla despre beneficiile unor mese combinate folosind ingrediente de bază: broccoli, portocală, măr, morcov, castravete şi spanac.

De fapt, World Association of Chefs Societes, care patronează evenimentele specifice la nivel mondial în ziua de 20 octombrie, s-a angajat să dedice Ziua internaţională a bucătarilor pentru a educa copiii din întreaga lume despre importanţa unei alimentaţii sănătoase.

În acest sens, bucătarii speră să-i îndrume pe copii spre profesii gastronomice şi să-i înveţe practici culinare sănătoase, pe care le pot transmite mai departe.

În România nu se organizează încă manifestări specifice cu ocazia acestei zile. În lume, însă, bucătarii participă la competiții de artă culinară, demonstrații și acțiuni cu scopuri umanitare.

Istoria profesiei

Bucătari au fost mereu pe Pământ, scrie ladyinthehome.com. Ei există la fel de mult ca și omenirea. oamenii primitivi să înțeleagă că carnea prăjită peste un foc de tabără este mult mai gustoasă crud și condimentat cu sare, mai ales, fără să știe, am pus bazele pentru dezvoltarea profesiei „bucătarul-șef.“

Cu toate acestea, primii bucătari adevărați sunt încă considerați reprezentanți ai unei ere ne-preistorice, iar civilizația antică a Fr. Creta. În anul 2006 î.Hr.

Conducătorul grec avea printre subiecții săi un om al cărui misiune era să pregătească mâncare pentru soldați. Dar, probabil, egiptenii și sumerienii erau familiarizați cu arta culinară.

De-a lungul istoriei dezvoltării afacerii bucătarului a existat o atitudine ambiguă față de alimente.

De exemplu, în aceleași Hellas în diferite orașe în diferite moduri se uite la gătit: spartanii nu a acordat nici o importanță acestui proces, oamenii din Atena, dimpotrivă, experimentând puternic în acest domeniu.

Dar bucătarii și-au respectat întotdeauna propria persoană. Specialiștii culinari specialiști romani au fost cei mai activi, au organizat revolte, au elaborat noi tradiții. Marele rol al gătitului sa reflectat în mitologie.

Deci, grecii au venerat Culina, aproape a zecea muză, bucătarul Asclepius. Versiunea romană este Muse Culinary.

Evul Mediu a trecut în acest plan sub auspiciile celei mai severe stagnări. Și numai până la sfârșitul erei sumbre, gătitul a început să se dezvolte cu o forță reînnoită, iar Italia sa transformat într-un centru de gătit. În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, Franța a devenit principalul său rival.

Gătitul rusesc a început să se formeze în cadrul familiei. Iar aici, spre deosebire de Europa, femeile dominau. Gătitul de specialitate a fost în secolul al XI-lea în Rusia. Bucătarii erau la casele nobile.

O mulțime de rețete antice ruse conțin „pictura la feluri de mâncare regală” (secolul 17). Shchi, kulebyaki, kisel, kvass, plăcinte – toate acestea și multe altele pot fi găsite pe paginile volumului.

Specialiștii culinari ruși au avut o gândire specială nu numai despre tipurile de produse alimentare pe care le-au pregătit, ci și despre manipulările care au loc în acest moment.

De aceea, multe feluri de mâncare au fost păstrate mult timp, iar calitatea lor a rămas excelentă. Ca disciplină independentă, gătitul a apărut în Rusia la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Surse: bucpress.eu, ladyinthehome.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate