Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

Publicat

Ivermectină, un medicament antiviral destinat câinilor, a pus pe jar în ultimele zile mai multe persoane care sunt convinse că medicametul ar trata infecția cu COVID-19.

Toate farmaciile veterinare din România au primit dispoziții să nu vândă produsul, pentru că administrat fără o recomandare medicală ar putea produce afecțiuni grave, inclusiv decesul.

În timp ce CEO-ul celui mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, Dragoș Damian, a anunțat luni seara că vrea să doneze statului român 50.000 de tablete de Ivermectină, medicii veterniari au tras un semnal de alarmă față de medicament în ceea ce privește prescrierea acestuia la oameni. 

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, arată un studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

Oamenii de ştiinţă arată că utilizarea ivermectinei pentru a combate COVID-19 depinde de rezultatele testărilor preclinice suplimentare şi, în cele din urmă, ale studiilor clinice.

De asemenea, un studiu realizat de Universitatea Monash a arătat cum o singură doză de Ivermectină ar putea să oprească multiplicarea SARS-CoV-2, însă medicii au specificat că încă nu poate fi folosit pentru tratamentul împotriva COVID până când nu sunt făcute mai multe teste.

„Am descoperit că doar o doză ar putea distruge tot ARN-ul viral (pe scurt, distruge tot materialul genetic al virusului) în 48 de ore. În plus, în doar 24 de ore, o parte semnificativă din el dispare”, a transmis dr. Kylie Wagstaff de la Institutul din cadrul Universității Monash, scrie News.com.au

În timp ce nu se știe cum Ivermectina afectează virusul, medicamentul, cel mai probabil, nu mai permite infecției să lase organismul fără abilități de a o înfrânge.

Următorul pas pe care trebuie să-l facă cercetătorii este determinarea dozei umane corecte, pentru a se asigura că nivelul folosit este sigur pentru oameni.

„În timpuri în care avem o pandemie și nu există un tratament aprobat încă, dacă am avea un compus deja disponibil în toată lumea, am putea ajuta oamenii mult mai rapid”, a spus dr. Wagstaff. „În mod realistic, va dura ceva până când un vaccin va fi disponibil la scară largă”.

Până de curând românii nu au auzit de tratamentul cu invermectină, dar de când au auzit stocurile din farmaciile veterinare au fost golite.

Ce spun medicii veterinari

Unul dintre medicii care a reacţionat pe Facebook în legătură cu medicamentul de uz veterinar Ivermectină, care ar avea „un efect extraordinar“ în lupta cu Covid-19, este doctorul Ovidiu Roşu din Bucureşti.

Ivermectina este, de fapt, un antiparazitar destinat strict animalelor.

„Deşi cred cu tărie că medicii veterinari ştiu mai multă medicină umană decât medicii umani medicină veterinară, că se-ntâmplă ca oamenii tot animale să fie, vă rog din adâncurile existenţei mele profesionale de medic veterinar cu PhDeu în coadă, să nu ne mai asfixiaţi cu întrebări absurde şi total neetice şi ilegale despre funcţionarea produselor destinate animalelor la oameni şi să nu ne mai epuizaţi stocurile de ivermectină, destinate animalelor, pentru consum propriu!!!

Medicul veterinar NU ARE VOIE să prescrie, să consulte, să sugereze, să ORICE oamenilor din pct. de vedere medical!

Voi oamenii aveţi doctorii voştri şi la ei TREBUIE să vă duceţi să-i consultaţi! Noi ăştia cu dihăniile ne putem pierde dreptul de practică sau chiar să ne băgaţi la zdup dacă v-am face pe plac.

PS. La fel şi viceversa. Să nu vă pună naiba doctorilor de oameni să credeţi vreo secundă că aţi fi îndreptăţiţi să faceţi orice medical la animale doar că sunteţi doftori”, a scris medicul veterinar Ovidiu Roşu pe Facebook.

 Medicului veterinar Petru Antonio Mureşan, din Cluj a reacționat și el pe Facebook. 

Acesta a explicat că studiile referitoare la acest medicament ridică semne de întrebare chiar şi în cazul animalelor.    „IVERMECTINA pentru TO(N)ŢI!”, şi-a început doctorul clujean postarea de pe Facebook.

„Văd că apar tot mai multe postări cu antidotul minune pentru Covid-19: Ivermectina. Antivacciniştii şi alţi atoateştiutori de pe paginile de socializare promovează această substanţă ca medicamentul care vindecă instantaneu cumplita pandemie. Din nefericire, am văzut chiar colegi de breaslă că promovează asta cu îndârjire. De aceea m-am hotărât să aduc aici lămuriri esenţiale pentru toţi cunoscuţii care îmi citesc postările.

În primul rând să vă zic că iniţial şi eu am fost antivaccinare, pentru că nu aveam suficiente informaţii şi nu mi-a plăcut ideea cu obligativitatea vaccinării! Acum, după ce am studiat, citit şi documentat puternic în ultimele 30 de zile, atât de pe surse oficiale cât şi fanteziste, pot spune cu certitudine că mă voi vaccina.

Pentru că, deşi există riscuri pe termen mediu şi lung, nimeni nu poate fi sigur azi de efectele secundare ale vaccinului, aceste riscuri sunt MULT mai mici decât riscul de a contacta virusul şi a face o formă gravă, chiar letală de boală”, a explicat medicul Mureşan.

„Şi acum să lămuresc cu IVERMECTINA. Este o substanţă activă descoperită în 1975 şi aprobată pentru uz veterinar în 1981. Ea are utilizare în tratamentul parazitozelor la animale, fiind eficace în combaterea paraziţilor interni (generic – viermi), cu excepţia Fasciolei (viermele de gălbează) şi paraziţilor externi: pureci, căpuşe, păduchi şi râie. Există se pare şi un produs de uz uman – Stromectol, pe care, personal nu l-am văzut în nici o farmacie la noi. Nu cunosc nimic despre acest produs.

Cât despre utilizarea ivermectinelor de uz veterinar, indiferent de formă de prezentare, în tratamentul Covid-19 NICI NU POATE FI VORBA! Chiar dacă această substanţă are şi un efect imunostimulator, la animalele tratate este pur şi simplu un antiparazitar, deci NU omoară viruşii (virusurile).

În plus noi, medicii veterinari avem stabilite clar protocoale privind administrarea la animale. Acestea prevăd un timp de aşteptare, de la administrarea Ivermectinei la animal până la consumul de produse, carne, lapte, ouă, de la animalul respectiv (de obicei mai mari de 30 de zile). Pentru că s-a constatat că deşi foarte bun ca antiparazitar, Ivermectina are efecte cancerigene prin acumularea în organism.

Iată de ce, dragi prieteni şi cunoscuţi, NU vă trataţi după zvonuri şi surse. Singura cale sigură de a evita infecţia cu Covid-19 rămâne vaccinarea!”, a încheiat Petru Antonio Mureşan, medic veterinar în Cluj.

Alexandru Rafila, despre Ivermectină: La nivel european, acest medicament nu este aprobat

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a declarat la Antena3 că ”La nivel european, EMA (Agenţia Europeană a Medicamentelor) nu a aprobat acest medicament, singura utilizare la nivel comunitar este pentru afecţiuni parazitare la nivelul pielii, pentru râie. Acest lucru mă face să fie reţinut să recomand aşa ceva. Chestiunea aceasta în care oamenii încearcă să ia, inclusiv din punct de vedere profilactic, acest produs, este total greşită.

Noi nu discutăm numai de situaţia în care prevenim infecţia, dar trebuie să vedem cu ce consecinţe. Una este să iau două zile Ivermectină pentru că am avut un contact infectat cu cineva şi alta este să iau în fiecare zi. Aceste medicamente parazitare sunt foarte toxice şi de multe ori efectul este cumulativ. Dacă sunt oameni care iau perioade îndelungate Ivermectină ca să nu se îmbolnăvească cu COVID, atunci avem o problemă foarte serioasă, oamenii ar putea avea nişte probleme foarte serioase. 

Eu am găsit un document de la FDA (Agenţia Americană a Medicamentelor) care nu recomandă acest produs pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus. Eu îl întreb pe domnul doctor, dacă dânsul tratează pentru COVID un pacient, cu Ivermectină, care nu este recomandată pentru COVID, şi pacientul acela moare sau are complicaţii foarte serioase, care este poziţia dânsului profesională, pentru că putem vorbi de un malpraxis.

Noi nu trebuie să inducem populaţiei un entuziasm extraordinar pentru un produs care nu este autorizat în România pentru tratamentul COVID, în detrimentul vaccinării, care a fost autorizată. Nu trebuie să creăm false speranţe oamenilor într-o perioadă atât de dificilă”, a fost comentariul lui Alexandru Rafila, senator PSD şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ioan Alexie medic român stabilit în SUA, recomandă Ivermectina

„Ivermectina este aprobată de FDA (Agenţia Americană a Medicamentelor) , pentru tratamentul oamenilor”, a răspuns Ion Alexie, specialist de boli interne şi boli Infecţioase, din Las Vegas. Alexandru Rafila a replicat că medicamentul nu este recomandat pentru tratarea COVID, moment în care medicul din SUA i-a răspuns că acest lucru nu contează.

În America este o lege foarte simplă. Dacă un medicament este aprobat de FDA pentru o indicaţie, îl putem folosi pe ce indicaţie vrem noi, cu riscul nostru. Dacă medicamentul este aprobat de FDA înseamnă că este sigur. Nu mai discutăm despre efecte secundare şi cât de sigur este medicamentul. Pot să-l folosesc pe pacienţi atâta timp cât am discutat cu pacientul şi i-am spus pacientului că nu este aprobat pentru COVID, dar eu îl tratez pentru COVID”, a declarat medicul român stabilit în SUA, la Antena3.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

În cele ce urmează, redăm recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România referitoare la prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei COVID-19:

  1. Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor;
  2. Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman;
  3. Produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic;
  4. Medicii veterinari utilizează doar modelul unic, ca imprimat cu regim special, al formularului de prescripţie medicală necesar pentru eliberarea produselor medicinale veterinare prevăzut în legislaţie;
  5. La prescrierea produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor pe bază de ivermectină, medicii veterinari trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar;
  6. Medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specia animalului, greutatea, doza şi durata tratamentului;
  7. În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, inclusiv ecvidee, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare care trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat;
  8. În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar în cazul animalelor de la care se obţin alimente notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare;
  9. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, în afara celor prevăzute în legislatie, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate;
  10. Comercializarea produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină se realizează numai prin farmacii veterinare şi depozite farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare.

Ce a spus CEO-ul celui mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, Dragoș Damian

Dragoș Damian, a anunțat luni seară, la „Sinteza zilei”, că vrea să doneze statului român 50.000 de tablete de Ivermectină.

Nu știu dacă este uriașă, dar este o cantitate importantă, circa 50.000 de tablete avem pregătite. Se știe că acest medicament este un medicament antiparazitar și el se fabrică în cantități foarte mari, atât în Statele Unite, cât și în țările asiatice și există o cantitate suficient de mare pe care o putem aduce în România, dar – și insist asupra acestui lucru – numai dacă protocolul terapeutic și numai dacă medicii din România permit acest lucru.

Noi am studiat situația din Statele Unite, cele două studii, vedem că există tot mai multă receptivitate față de acest produs, nu există studii clinice suficiente, există studii randomizate și studii observaționale, dar nu sunt suficiente în acest moment, dar dacă este nevoie putem să aducem și cantități de Ivermectină.

Invermectina din comerț, ironic sau nu, este de uz veterinar, dar cred că nu se mai găsește nici aceasta”, a spus Dragoș Damian, în exclusivitate la Sinteza zilei.

Times: Universitatea Oxford va face teste pentru Ivermectina, presupusul “medicament minune” pentru COVID

Cercetătorii de la Universitatea Oxford intenționează să testeze Ivermectina – un medicament care a arătat semne de reducere a deceselor cauzate de COVID-19 în țările în curs de dezvoltare. Ei planifică primul studiu mare și de înaltă calitate al acestui medicament ieftin, potrivit The Times.

Procedura Principle urmărește tratamente care ar putea fi utilizate acasă, la scurt timp după apariția simptomelor. Scopul este de a găsi un medicament care să aibă un impact în primele etape ale bolii, prevenind evoluţiile severe severe.

Următorul lot de medicamente pe care îl vor evalua cercetătorii de la Oxford va include Ivermectina. Folosit de zeci de ani pentru a trata animalele și persoanele infestate cu viermi paraziți, a fost salutat ca un presupus „medicament minune” pentru Covid de către susținători.  Alți oameni de știință au spus că medicamentul nu a fost evaluat în mod corespunzător și că eficacitatea sa nu a fost încă cunoscută.

„Are potențiale proprietăți antivirale și antiinflamatorii și au existat destul de multe studii mai mici efectuate în țări cu venituri mici și medii, care arată că accelerează recuperarea, reduce inflamația și reduce spitalizarea”, a spus Chris Butler, profesor de asistență primară la Oxford și co-șef al procedurii Principle. „Dar există un decalaj în date. Nu a existat o încercare cu adevărat riguroasă”, a adăugat acesta.

Medicamentul funcționează blocând intrarea unei proteine ​​în nucleii celulelor, limitând capacitatea de replicare a virusului, iar analiza inițială a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat semne promițătoare, conform The Times.

„Ar putea salva mii de vieți pe zi”, a spus Paul Marik, de la Școala de Medicină din Virginia de Est, precizând: „Datele sunt convingătoare: în Mexic, India și America de Sud, mortalitatea a scăzut.”

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax