Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Firmă de prelucrare a lemnului din Vadu Moților, amendată pentru munca „la negru”


Publicat

itm alba

O firmă de prelucrare a lemnului din Vadu Moților a fost sancționată de inspectorii ITM Alba, pentru munca „la negru”. În urma controalelor, inspectorii au descoperit o persoană primită la muncă fără forme legale de angajare. Într-o săptămână, în județul Alba au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de peste 23.000 de lei, pentru nereguli descoperite în domeniul relațiilor de muncă.

În perioada 16 – 20 octombrie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 40 de agenţi economici, cu un număr total de 558 de salariaţi. Au fost constatate 67 de nereguli. De asemenea, a fost aplicată o amendă în valoarea de 20.000 de lei pentru munca “la negru” și 28 de avertismente.

Entitatea sancţionată pentru muncă la negru este:

 • SC Flandra Forest SRL, Vadu Moților, prelucrarea lemnului

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • netransmiterea in termenul legal in registrul general de evidenta al salariatilor, a elementelor referitoare la incadrarea in munca a salariatilor;
 • neplata orelor suplimentare;
 • neacordarea repausului saptamanal;
 • neconducerea corecta a evidenţei timpului lucrat ;
 • contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;
 • primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine);
 • regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor;
 • registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii;
 • neprezentarea la ITM Alba cu documentele solicitate in vederea finalizarii controlului.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlate 31 de unităţi. Au fost aplicate șapte avertismente și o amendă în valoare de 3.500 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate
 • lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR
 • lipsa instruirii periodice a lucrătorilor
 • organizarea necorespunzătoare a activității de nivelul unităților, conform noilor reglementări din HG 955/2010 securitatea muncii
 • lipsa instrucțiunilor proprii de securitatea muncii pentru activitățile desfășurate
 • desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Centrul ”Gaudeamus” al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pus la dispoziția bolnavilor care fac dializă

Publicat

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va pune la dispoziția autorităților un spațiu de cazare, pentru bolnavii care au nevoie de izolare.

Potrivit rectorului instituției de învățământ, senatorul de Alba Daniel Breaz, este vorba despre Centrul de Cercetare și Studii ”Gaudeamus” de la Schit, care va fi pus gratuit la dispoziția bolnavilor care fac dializă și care vor sta acolo pentru a nu risca să răspândească virusul în rândul familiilor lor.

Este vorba despre 25 de locuri.

”Așa este normal să facem în astfel de situații, este normal să ajuți, să sari în ajutor” a spus Daniel Breaz. De altfel, acesta și-a donat o jumătate din indemnizația de senator pentru dotarea spitalului din Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un bărbat din Cugir s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins beat la volan

Publicat

Un bărbat de 42 de ani, din Cugir, a fost prins de polițiști, în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului. Fapta s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 02.00.

Potrivit IPJ Alba, bărbatul nu a fost de acord cu testarea cu aparatul etilotest și a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din buletinul de analiză toxicologică a rezultat că bărbatul avea, la momentul recoltării mostrelor de sânge, o alcoolemie de 0,93 grame %0 (prima probă) respectiv 0,49 grame %0 (a doua probă).

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A condus sub influența alcoolului și fără acte de justificare a prezenței pe stradă. Dosar penal pentru un tânăr din Alba Iulia

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia este cercetat penal și s-a ales cu amendă de 2000 de lei după ce a condus sub influența alcoolului și nu avea acte prin care să-și justifice prezența pe stradă. A fost oprit de poliție la Galda de Jos, joi dimineața.

Potrivit IPJ Alba, joi, 9 aprilie, în jurul orei 5.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos l-au depistat pe un tânăr de 35 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 K, pe raza localității Galda de Jos, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. În plus, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și nu a putut justifica, nici într-un fel, prezența sa pe stradă, la acea oră.

Față de acesta a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Tânărul a fost sancționat și contravențional, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/2020.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Adolescent de 15 ani, prins la volan, în Alba. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

la volan

Un adolescent de 15 ani din comuna Cenade s-a ales cu dosar penal după ce a condus un autoturism, fără a deține permis.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 16.40, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj l-au depistat pe un minor de 15 ani, din comuna Cenade, în timp ce conducea un autoturism, prin comună, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate