Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. „Bucuria Darului”, eveniment organizat la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia

Publicat

handicapJoi, 3 decembrie, cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba organizează la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia evenimentul ”Bucuria Darului”.

La cea de a VI-a ediție a programului „Bucuria Darului” va participa corul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, coordonat de către preotul capelan Andrei Bitanu. Nouă persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap și solista Bianca Hebian vor interpreta colinde și cântece religioase.

Evenimentul începe de la ora 16.00 şi este organizat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Direcția de Asistență Locală Alba Iulia, Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba, Asociația Națională a Surzilor – Filiala Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România Alba – Hunedoara, Societatea de Ajutorare ”Diakonia” Alba Iulia.

Data de 3 decembrie a fost declarată Ziua de solidaritate cu persoanele cu handicap, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în anul 1992.

La finele lunii octombrie 2015, în unităţile funcţionale de tip rezidenţial din structura DGASPC Alba, beneficiau de protecţie 547 persoane adulte cu dizabilităţi: 269 beneficiari în centrul de reabilitare şi recuperare neuropsihiatrică (CRRN Galda de Jos ); 192 beneficiari în trei centre de îngrijire şi asistenţă (CIA Abrud – 100 beneficiari, CIA Gârbova – 43 beneficiari şi CIA Baia de Arieş – 49 beneficiari); 86 beneficiari în 10 locuinţe protejate.

În centrele dezvoltate de către DGASPC Alba în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Fundaţia “Valea Mănăstirii” Râmeţ, Societatea de Ajutorare “Diakonia” Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Galda de Jos şi Filiala Filantropia Ortodoxă Vurpăr au beneficiat de servicii de îngrijire şi recuperare, în luna octombrie 2015, un număr de 115 persoane adulte cu handicap.

1.Locuinţa Protejată pentru persoane cu handicap Rîmeţ-9

2.Centrul de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap Alba Iulia-43

3.Locuinţa Protejată nr. 1 Blaj-10

4.Locuinţa Protejată nr. 2 Blaj-10

5.Locuinţa Protejată nr. 4 Vinţu de Jos-7

6.Locuinţa Protejată nr. 5 ,, Sf. Elena” Pianu de Jos-10

7.Locuinţa Protejată nr. 9 Galda de Jos-9

8.Locuinţa Protejată nr. 11 Galda de Jos-9

9.Locuinţa Protejată nr. 12 Galda de Jos-8

În baza contractelor de furnizare de servicii, DGASPC Alba achită, pentru fiecare beneficiar ocrotit, o parte din contravaloarea serviciilor oferite de către furnizorii privaţi, respectiv: 940 lei / beneficiar / lună pentru beneficiarii Locuinţei Protejate pentru persoane cu handicap Râmeţ; 999 lei / beneficiar / lună pentru beneficiarii Locuinţei Protejate nr. 4 Vinţu de Jos; 1200 lei / beneficiar / lună pentru beneficiarii Locuinţei Protejate nr. 1 Blaj, Locuinţei Protejate nr. 2 Blaj, Locuinţei Protejate nr. 5 “Sf. Elena” Pianu, Locuinţei Protejate nr. 9 Galda de Jos, Locuinţei Protejate nr. 11 Galda de Jos şi Locuinţei Protejate nr. 12 Galda de Jos, şi 1800 lei / beneficiar / lună pentru beneficiarii CRRPH Alba Iulia, iar specialiştii DGASPC Alba, monitorizează respectarea standardelor minime specifice de calitate în centrele rezidenţiale, precum şi calitatea serviciilor oferite de furnizorii privaţi.

De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi cu Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia susţin derularea activităţilor în cadrul Aşezământului Social pentru Persoane cu Handicap ,,Sf. Meletie” Alba Iulia.

În cadrul acestui centru, persoanele cu dizabilităţi beneficiază de servicii de orientare profesională, consiliere psihologică, asistenţă socială, consiliere socială, informare legislativă şi recuperare terapeutică.

În luna octombrie 2015, un număr de 40 persoane cu dizabilităţi au beneficiat de servicii de consiliere psihologică, kinetoterapie, ergoterapie, socializare, informare şi orientare profesională, precum şi mediere pentru ocuparea unui loc de muncă, în cadrul Aşezământului Social pentru Persoane cu Handicap ,,Sf. Meletie ” Alba.

”Este absolut necesară implicarea noastră, a tuturor, în acțiuni care să contribuie la schimbarea mentalității, prin renunţarea la stigmatizări şi discriminări, la creşterea gradului de toleranţă a societăţii cu privire la persoanele cu dizabilităţi, la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a lor, precum şi la conştientizarea de către toţi cetăţenii, a faptului că semenii noştri cu dizabilităţi reprezintă o categorie a populaţiei insuficient pusă în valoare în momentul de faţă, iar noi suntem, toți – instituții publice și societate civilă, responsabili de integrarea persoanelor cu dizabilități”, susţine directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, prof. Sorin Valerian Chirilă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax