Eveniment
Jurnalismul în 2021: RAPORT despre starea presei. O publicație din Alba a devenit campioană la contractele cu statul
Realizarea raportului „Jurnalismul în 2021: o cursă cu obstacole și cu tot mai puțini câștigători” a fost coordonată de către Centrul pentru Jurnalism Independent. Lucrarea a fost publicată cu sprijinul financiar al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate România.
Cristina Lupu (autoare) și Ioana Avădani (editor) fac o radiografie a mass-media din România trecută printr-un an 2020 total atipic din cauza pandemiei și a crizelor declanșate de aceasta.
Un an în care presa a trebuit să se reinventeze și să facă față nu doar turbulențelor economice deja normale pentru acest sector dar și unor situații greu de prevăzut cu un an în urmă.
Pandemia declanșată de coronavirus a adus cu ea și audiențe nesperat de mari dar și obstacole sau circumstanțe nemaiîntâlnite până acum.
Cel puțin la începuturile pandemiei, media s-a lovit ca de un zid de blocada informațională instituită de un guvern care pusese țara în stare de urgență și nu prea știa cum să gestioneze o situație cu care România nu s-a mai întâlnit.
Presa amenințată cu represalii dacă folosește alte surse decât cele oficale
Informațiile erau puține și livrate cu zgârcenie iar presa era amenințată cu represalii dacă furniza alte știri referitoare la pandemie decât cele puse la dispoziție de oficiali. Sursele jurnaliștilor erau la rândul lor intimidate și refuzau să mai comunice lucruri pe canale neoficiale.
Peste toate astea se suprapunea interdicția de circulație care făcea și mai dificilă documentarea și munca de jurnalist.
Pandemia a mai adus ceva: o polarizare nemaivăzută a societății și o radicalizare incredibilă a opiniilor în spațiul public.
Oameni care până ieri citeau presa și eventual comentau sub pseudonime direct pe site-uri acum s-au dezbrăcat de orice inhibiție și au început să comenteze pe Facebook de pe conturile personale.
Valuri de ură, jigniri și teorii conspiraționiste s-au revărsat deavalma asupra jurnaliștilor sau a celor care îndrăzneau să aibă o opinie. Jurnaliștii au devenit țintă predilectă pentru cei care vedeau peste tot o conspirație, un fake news mondial plătit de o cabala interesată să preia conducerea lumii printr-o criză sanitară falsă.
Au existat și câștigători ai pandemiei în rândul presei.
Cu ajutorul guvernului, unele companii de media au realizat în 2020 cifre de afaceri la care nici nu visau.
Televiziunile au fost marii câștigători ai acestui val de generozitate din banii publici însă nici presa scrisă sau online nu s-au putut plânge.
Publicitatea din bani publici. La cine s-au dus banii din taxe și impozite
Despre publicitate din bani publici vorbește raportul într-un capitol dedicat special. Sunt analizate acolo contractele acordate atât de guvern cât și de diverse instituții publice, începând cu primării, consilii județene sau alte entități bugetare.
Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat alocările directe de publicitate prin platforma elicitatie.ro, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, după o serie de 19 CPV-uri.
Conform acestei monitorizări, în perioada 2 martie – 6 decembrie 2020 au fost alocate peste 5.500 contracte, cu o valoare totală de aproximativ 19 milioane lei (3,93 milioane euro).
Așa aflăm, de exemplu, că o comună din județul Cluj (Florești) se află pe locul trei în topul instituțiilor publice care au achiziționat servicii de promovare media în această perioadă, cu un număr de 15 contracte, în valoare totală de 262.401,24 lei + TVA.
Sau că există instituții media care adună un număr mare de contracte de publicitate din bani publici.
Din monitorizare a reieșit că există 30 companii care au mai mult de 40 contracte, iar una dintre companiile media – cotidianul Unirea din Alba Iulia – a beneficiat de 204 contracte în perioada 2 martie – 6 decembrie 2020, în valoare totală de 292.571 lei.
Pe locul doi se află publicația Servus Hunedoara, cu 130 de contracte în valoare de 116.442,45 lei.
Raportul INTEGRAL AICI: Jurnalismul-in-2021.-O-cursa-cu-obstacole-si-cu-tot-mai-putini-castigatori-raport
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 24.06.2021 at 21:58
Se vede ca unde-i implantat puternic sistemul si rasplatile sunt pe masura. Ca in toate domeniile.