Actualitate
Klaus Iohannis a retrimis pachetul de legi ale justiţiei la CCR şi va sesiza Comisia de la Veneția
Klaus Iohannis a anunțat că a retrimis tot pachetul de legi al comisiei Iordache la Curtea Constituțională și va fi sesizată și Comisia de la Viena în privința lor. Cele trei legi nu sunt încă în conformitate cu Constituția țării și cu prevederile Europene, ele fiind reîntoarse la parlament pentru neconstituționalitate de către CCR în primă fază, potrivit preşedintelui.
Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații referitoare la pachetul de legi al comisiei Iordache. Președintele a ținut să amintească că reforma din justiție susținută de partidul de guvernământ este în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește mari îngrijorări din partea partenerilor externi.
A ținut să reamintească cum a început reforma din justiție cu anul 2017, când cei de la guvernare au venit OUG 13.
Declaraţiile preşedintelui:
Acea ordonanță am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credință au protestat atunci în stradă.
Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi.
Procedura originală, graba lipsită de orice justificare și modul autoritar în care s-au desfășurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere.
Într-o democrație autentică, separația puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă, respect între instituții,echilibrul și controlul reciproc între acestea. Legile justiției au un rol important. Au fost adoptate într-o săptămână. A fost nevoie de patru luni și trei decizii ale CCR pentru a le îndrepta. Toată lumea ar fi câștigat dacă erau bine dezbătute.
Constat că cele 3 legi nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituțional intern, nici standardelor eurpene în materie.
Prevederi din Legea privind statutul judecătorilor au fost declarate neconstituționale în 2 rânduri. Unele prevederi contravin în continuare Constituției.
Legea privind organizarea judiciară a venit deja la promulgare, dar încă mai ridică probleme. Noile reguli privind adminterea în magistratură aduc riscuri de blocare a sistemului de justiție. Au fost create noi structuri care pot timora magistrații.
Nici legea privind CSM nu are o redactare mai fericită. Instituie o segregare a garantului independenței justiției prin transferul masiv de la plenul CSM la secții, probabil după principlul „Divide et impera”.
Așa cum se prezintă acum pachetul de modificare a legilor, nu corespunde unui stat democratic, așa cum Constituția spune în articolul 1. Am decis ca atare să trimit întregul pachetul înapoi la CCR și în paralel să sesiz Comisia de la Veneția.
Sunt convins că judecătorii CCR își respectă statutul de garant al independenței justiției. Fac un apel la CCR să nu se grăbească și să colaboreze cu Comisia de la Veneția.
După ce Curtea se va exprima asupra acestor chestiuni, vor face o nouă analiză a legilor și voi decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare.
sursă: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News