Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Kronochem” Sebeş: APM Alba cere sprijinul ministrului Laszlo Borbely pentru mutarea noii fabrici de formaldehidă

Publicat

Locuitorii municipiului Sebeş nu vor respira aer mai curat nici începând cu 2011. „Kronochem” Sebeş continuă demersurile privind construirea noii fabrici de formaldehidă, iar primul pas în acest sens a fost deja făcut. Documentaţia în vederea obţinerii acordului de mediu se află spre analiză, din luna februarie, la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, instituţia abilitată cu gestionarea problemei.

Instalaţia urmează să fie construită pe platforma industrială unde funcţionează şi „Kronospan” Sebeş, iar, odată obţinute toate avizele şi finalizată construcţia, fabrica este prevăzută să producă anual 30.000 de tone de formaldehidă.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba cere o altă locaţie

Potrivit declaraţiilor directorului APM Alba, Vasile Todea, odată construită, noua fabrică de formaldehidă va contribui la poluarea municipiului Sebeş şi, în mod special, va afecta locuitorii cartierului Mihail Kogălniceanu, situat în apropiere de „Kronospan”. În acest sens, conducerea instituţiei a înaintat o adresă ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, prin care îi solicită acestuia evaluarea acestei probleme, respectiv analizarea opţiunii de a găsi o nouă locaţie pentru ridicarea fabricii: „Eu susţin varianta identificării unui alt amplasament pentru fabrică. Este important să protejăm locuitorii, pentru că şi aşa au fost înregistrate unele depăşiri la indicatorul de formaldehidă de la fabrica deja existentă”, a explicat Vasile Todea. Acesta a atras atenţia că în zonă poate exista pericol de explozii. Solicitarea directorului APM Alba vine ca răspuns la observaţiile ministrului Laszlo Borbely care, în cadrul unei vizite efectuate la Târgu Mureş, la sfârşitul lunii februarie, a specificat că este indicat ca instalaţiile poluante din industria chimică să fie amplasate în afara localităţilor.

Fabrica de formaldehidă „Kronochem” Sebeş reprezintă un vis al companiei aproape devenit realitate şi în 2010. În fapt, graba a fost cea care a stricat, anul trecut, „treaba” investitorilor, deoarece construcţia fost ridicată fără obţinerea acordului de mediu. Potrivit informaţiilor furnizate de Vasile Todea, autorizaţia de construcţie nu poate fi eliberată în lipsa unui acord de mediu, aşa că fabrica a fost demolată.

Sursa foto: Romanialibera.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. st.

    vineri, 04.03.2011 at 20:31

    Ani de-a rindul locuitorii din Sebes au protestat impotriva ,,gargarei,, zilnice cu formaldehida, administrata lor cu atita darnicie de Kronochem sub nasul d-lui Todea , vajnicul luptator impotriva poluarii mediului, care nu-aude, nu vede ce se intimpla la o aruncatura de bat de biroul domniei sale. Ani de-a rindul au scris ziarele de ce se intimpla la Sebes dar cui sa-i pese de sanatatea locuitorilor din jud. Alba aflati sub ,,asediul,, formaldehidei cancerigene. Si dintr-odata minune; aflam ca ,,au fost inregistrate unele depasiri la indicatorul de formaldehida,,D-l Todea ne spune ce toti stiam demult. Cam tirziu, nu-i asa ? Sau se apropie alegerile ?
    Va recomand, totusi, si o plimbare pe drumul de la Piclisa spre balastiera din aval sa vedeti molozul, gunoiul, cauciucurile ce de ani de zile se aduna pe marginea drumului sau mai nou e aruncat in albia riului Mures. Si cind te gindesti ca o buna perte din acesta trece pe sub geamurile APM Alba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax