Connect with us
Advertisement

Economie

La Alba Iulia s-a constituit Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale, prima de acest gen din România

Publicat

Reprezentanţi din judeţele Alba, Maramureş, Suceava, Satu Mare, Sibiu, Vâlcea, Arad şi Iaşi s-au reunit, joi, de la ora 12.00, la sediul Consiliului Judeţean Alba, pentru prima şedinţă de constituire a Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România. Iniţiativa aparţine Asociaţiei “Alba Transilvania” și este prima de acest gen din țară, iar pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei este propus Călin Matieş, reprezentantul organizaţiei din Alba.

Asociaţiile de profil din cele opt judeţe din ţară sunt membri fondatori ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, un proiect ce a fost adus în atenţia Ministerului Agriculturii de către iniţiatori. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice “Alba Transilvania”, Călin Matieş, în cadrul şedinţei s-a analizat statutul Federaţiei şi se va alege conducerea. Pentru funcţia de preşedinte a fost propus chiar el, iar pentru cea de director executiv, juristul Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine, Rodica Moldovan. Vor mai fi desemnați și alți 5 vicepreședinți, fiecare cu atribuții distincte, precum și doi secretari.

Reprezentantul “Alba Transilvania” a precizat că sediul Federaţiei va fi stabilit la Alba Iulia şi va funcţiona într-un spaţiu din centrul oraşului, ce va fi pus la dispoziţie cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Judeţean Alba.

Călin Matieş a declarat că, prin această iniţiativă, producătorii de produse tradiţionale şi ecologice din ţară vor avea posibilitatea să formeze un grup de lucru prin care să organizeze promovarea activităţii şi a produselor de profil, atât prin magazine specializate, cât şi prin intermediul târgurilor. Între produsele tradiționale cu renume în Alba se numără pâinea Rustic de Sîntimbru și mierea Apidava.

Membrii Federației  au adus la cunoștința Ministerului Agriculturii o listă cu 20 de puncte cu propuneri pentru modificarea Ordinului 690 din 2004 privind atestarea produselor tradiţionale, iar, până la 31 martie, ar urma să fie formulat un proiect de lege în acest sens. Aceştia solicită ca, pentru atestarea produselor tradiţionale, condiţiile să fie ca materia primă să provină din România, să fie neameliorată, neaditivată, cu buletine de analiză conforme, iar metodele tradiţionale să fie impuse pe tot procesul de producţie. De asemenea, produsul final să nu conţină potenţiator de arome, fum lichid sau praf de usturoi. O altă propunere este ca, pentru atestarea producătorilor de produse tradiţionale, să fie formate echipe mixte, în care să fie implicaţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de profil.

Membrii Federației își doresc ca în perioada următoare să fie prezenți la cel puțin 4-5 târguri de profil din capitală și din țară, pentru a se face cât mai vizibili pe piață: „Sperăm ca după această constituire să dezvoltăm relațiile pe care le avem cu Direcțiile Agricole și Minister. Din păcate, în prezent, cei puternici sunt cei care dau bani în campanie electorală. Trebuie ca la fiecare târg să avem cel puțin 5 reprezentanți pe produs pentru a putea anihila falșii producători care din păcate sunt tot mai mulți”.

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice “Alba Transilvania” are în prezent 21 de membri, persoane fizice sau juridice. Celelalte asociaţii din cele opt judeţe care sunt membri fondatori ai Federaţiei au, la rândul lor, aproximativ 10 membri, fiecare.

Lista vicepreședinților aleși în ședință:

Ioan Tătăran din Maramureș

Ioan Baciu din Suceava

Gheorghe Budrală din Sibiu

Ion Pop din Satu Mare

Ionuț Alexandru din Vâlcea

Marinela Petran din Arad

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. daniel

    miercuri, 20.03.2013 at 22:29

    si care sunt „produsele traditionale” romanesti? vreau si eu sa stiu macar 3 denumiri de produse.

    • MATIES CALIN

      vineri, 22.03.2013 at 11:32

      produsele traditionale din jud.Alba le puteti gasi pe siteul alba-transilvania.ro
      iar cele la nivel national pe site-ul directiei agricole Alba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement