Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

La cinci luni după noua lege, doar 7 produse tradiţionale ATESTATE în Alba. Producătorii mai pot depune acte până în septembrie


Publicat

Modificarea legislației pentru atestarea produselor tradiționale românești a micșorat lista celor care îndeplinesc noile condiții. Astfel, dacă din 2005 până în iulie anul trecut județul Alba avea 151 de produse tradiționale atestate, de la 55 de producători, la 1 aprilie 2014 pe listele Ministerului Agriculturii mai apăreau doar șapte, toate de panificație și patiserie din Sîntimbru. Producătorii mai au timp până în septembrie să depună documentaţia pentru reatestare. Oficialii MADR precizează că noua legislație este mai riguroasă și că direcțiile agricole vor acorda consultanță celor care doresc să depună caietele de sarcini pentru atestare.

Din decembrie anul trecut a intrat în vigoare Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor tradiţionale, un act comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Acesta modifică reglementările din anul 2004, prin care se atestează un produs tradiţional românesc.

Ce este un produs tradiţional românesc atestat

Acesta trebuie să fie produs alimentar fabricat pe teritoriul României, cu materie primă locală, care nu are în compoziţia sa aditivi alimentari şi este făcut după o reţetă tradiţională. De asemenea, modul de producţie şi de prelucrare şi procedeul tehnologic trebuie să fie tradiţionale şi să se distingă de alt produse similare, din aceeaşi categorie. Dacă tradiţionalitatea se datorează doar provenienţei sau originii geografice şi aplicării unei inovaţii tehnologice, produsul nu este acceptat în această categorie.

O altă regulă de respectat este prezentarea unor date, înscrisuri şi referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului. Astfel va fi demonstrată transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta, din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie. Se poate anexa şi o declaraţie de notorietate din partea unei asociaţii locale a producătorilor de produse tradiţionale.

Toate aceste detalii se trec în caietul de sarcini, în care se precizează, un nume al produsului, care trebuie să fie unic, descrierea caracteristicilor acestuia, a materiilor prime şi provenienţei lor (în detaliu), ingredientelor, dar şi a metodei propriu zise de producţie, specific locală, autentică şi invariabilă, date despre ambalare şi specificul produsului finit, dar şi alte informaţii.

Odată îndeplinite condiţiile, produsul se înregistrează în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT), administrat de Direcţia Generală Industrie Alimentară, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, coordonată de Viorel Morărescu.

Acesta a precizat că, “pentru a delimita produsul tradiţional de cel industrial, am limitat cantitatea de producţie, pentru că tradiţionalitatea înseamnă o activitate manuală. Astfel, pentru produsele tradiţionale, mai puţin pâine, am pus în ordin o cantitate de 150 de kilograme pe produs pe zi şi 400 de kilograme sau litri pe zi, dacă are mai multe produse atestate şi am trecut 365 de zile”.

Pentru producerea pâinii şi a produselor de panificaţie, cantitatea medie maximă este de 300 kg/zi, respective 800 kg/zi pentru mai multe produse atestate.

Producătorii acestor produse tradiţionale “vor fi controlaţi de cele trei instituţii (Diecţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Protecţia Consumatorului – n.r.), cu atribuţiile fiecăruia, iar ANSVSA îşi va exercita rolul vizavi de siguranţa alimentară“, a mai spus Morărescu.

Produsele tradiţionale româneşti atestate în judeţul Alba

Din peste 150 de produse tradiţionale fabricate în judeţul Alba, atestate până în iunie 2013, anul acesta, până la începutul lunii aprilie, au primit “undă verde” cu sigla MADR doar şapte. Este vorba despre produsele de panificaţie de Sîntimbru şi anume: pită (pâine) pe vatră bătută, pită neagră (integrală), pită (pâine) împletită în tavă, pupuri, colac, colăcuţ cu miere şi baton cu miere.

Reprezentantul ministerului, Viorel Morărescu a recunoscut că atestarea se face mai greu pentru că “pe de o parte, sunt oameni care produc foarte bine, dar nu au o abilitate prea mare de a scrie un caiet de sarcini”. Pentru a veni în sprijinul acestora, prin intermediul direcţiilor agricole şi camerelor agricole vor putea primi consultanţă. “Am transmis un document la Camerele Agricole şi, consiliaţi de cei de la direcţiile agricole, vrem să-i ajutăm să întocmească caietul de sarcini. Ei au dreptul să perceapă nişte taxe pentru anumite proiecte, dar sugestia mea este să-i ajutăm, iar dacă va fi contracost să fie o sumă modică, comparativ cu o firmă de consultanţă care are preţuri destul de mari. Producătorii mai plătesc şi costurile pentru analize şi o serie întreagă de avize, sume deloc neglijabile şi care îi duc undeva la 8-10 milioane de lei“, a precizat Morărescu.

La nivel naţional, 51 de dosare de la 10 producători au fost respinse până la jumătatea lunii mai şi alţi 10 producători au primit atestate pentru circa 30 de produse (9 de panificaţie, 9 produse din carne, 5 produse din lapte, 5 băuturi, un produs legume şi fructe şi un produs din peşte).

“Deocamdată au venit şi cei care aveau atestatul vechi, dar şi alţi producători care vor să se ateste pe noile condiţii”, susţine reprezentantul MADR. Însă până la termenul limită de reatestare din 11 septembrie 2014, „e greu de spus câte vor rămâne. În primul rând, cred că trebuie lucrul bine făcut şi astfel o să avem doar atâtea câte trebuie. Eu cred că toată lumea o să vrea să rezolve problema pe ultima sută de metri şi de aceea am tras semnale şi i-am atenţionat că este posibil să apară un blocaj. Din cele peste 4.000 de produse câte erau înregistrate, unii au obţinut atestatul şi nu au produs niciodată, pentru că, nefiind un control, nu au putut să se retragă sau să facă altceva“, spune Morărescu.

Mai exact 4.402 de produse tradiţionale atestate la nivel naţional, atâtea erau trecute în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până în iunie 2013. Majoritatea produse din carne, lapte şi panificaţie. Din acestea, în judeţul Alba erau atestate 80 de produse tradiţionale de panificaţie şi patiserie, restul fiind din zonele Sibiu, Maramureş, Sălaj, Covasna şi pentru lactate şi din Argeş şi Mureş, iar pentru produse din carne şi Botoşani. O statistică mai completă din datele publicate pe site-ul MADR arată 151 de produse tradiţionale atestate în judeţul Alba în perioada 2005-2013, cu precizarea că pentru anii 2008 şi 2013 fie nu au fost actualizate informaţiile, fie nu au fost depuse cereri.

Ce fel de produse purtau sigla oficială “tradiţional” până anul acesta? Cei 55 de producători din judeţul Alba înregistraţi la această categorie aveau atestate pentru:

pâine şi patiserie: de cele mai multe ori, fără precizarea în denumirea produsului a zonei din care provin, pentru produsele pâine albă tradiţională, pâine de casă cu coaja bătută, pâine de casă pe vatră, franzelă de casă, dar şi cele comercializate cu “nume consacrat” local, cum este pâinea de Sîntimbru, Miceşti, Petreşteana, Petreştipan (Petreşti), Lamopan (Lancrăm), Oarda (Alba Iulia), Pâinea Moţului (Cîmpeni-Vadu Moţilor), Vidreanca (Cîmpeni), Bogdan (Blaj), Dani (Blaj), Cricăoana (Cricău), Nelli (Aiud), Vial (Vinţu de Jos), Sîncrai, Muntean (Blaj), Daia Română, Marian (Ocna Mureş), Poşaga, D.A.C. (Ampoiţa), Lae Pecu (Cugir); de asemenea, specialităţi de panificaţie: cozonac de casă, chec de casă, prăjitură ţărănească, plăcintă de casă, lichiu cu ceapă, pupuri, vărzare, covrigi cu sare, haioş cu brânză, lipie cu cartofi, brânză sau varză (Teiuş), Puiul Tîrgului (Sebeş)

specialităţi de lactate (brânză frământată, brânză de burduf, caş proaspăt, caş sărat, telemea, caşcaval, smântână, unt şi altele) cu “mărci” spefice zonei de unde provin sau firmei ori persoanelor care le fabrică – Iezer (Crăciunelu de Jos), Secaş (Roşia de Secaş), Tîrnavele (Blaj), Ponor, Trascău (Colţeşti), Băgău, Cergău, dar şi fără precizarea mărcii, din zonele Biia (comuna Şona) şi Pianu de Sus

produse din carne: cârnaţi de casă afumaţi, tobă, slănină afumată, caltaboşi, ciolan afumat, jambon afumat, cap de porc presat, sângerete, dar şi cremwurşti, muşchi file sau salam de casă (produse la Mirăslău, Aiud şi Cîmpeni), pastă de mici şi virşli (Daia Română)

produse din legume-fructe: suc de mere de Petreşti.

Pe lista producătorilor se află atât persoane fizice autorizate, cât şi firme (SRL şi chiar SA). În funcţie de evoluţia acestora, mai au la dispoziţie aproape patru luni, timp în care îşi pot pune la punct documentaţia pentru atestarea produselor.

Direcţiile Agricole oferă informaţii utile celor care doresc să înregistreze un produs în Registrul naţional al produselor tradiţionale, analizează cererea şi caietul de sarcini şi verifică la faţa locului realitatea datelor înscrise în caietul de sarcini.

Prin noua legislaţie, oferă şi consultanţă (posibil contracost) pentru întocmirea caietului de sarcini.

Apoi, MADR reanalizează cererea şi caietul de sarcini, înscrie produsul în Registrul naţional al produselor tradiţionale şi emite documentul denumit “Atestat produs tradiţional”. De precizat este faptul că producătorii nu sunt obligaţi să se înscrie în acest registru naţional, nefiind reglementate măsuri de protecţie naţională sau comunitară pentru acest sistem. Iniţiativa este una voluntară, în funcţie de “strategia de piaţă” a fiecăruia.

Iniţiatorii schimbării

În martie anul trecut, la Alba Iulia s-a constituit Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei “Alba Transilvania” și a fost prima de acest gen din țară. Preşedinte asocierii este Călin Matieş, reprezentantul organizaţiei din Alba şi al firmei care produce pâinea pe vatră de Sîntimbru, al treilea produs tradiţional atestat în 2014, la nivel naţional, după pâinea tradiţională “Adriana” de Braşov şi pâinea secuiască de casă cu cartofi de Covasna.

Membrii fondatori ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România sunt asociaţii de profil din opt judeţe din ţară: Alba, Sibiu, Maramureș, Satu Mare, Arad, Vâlcea, Iași, Suceava.

Membrii Federației au adus la cunoștința Ministerului Agriculturii, anul trecut, o listă cu 20 de puncte cu propuneri pentru modificarea Ordinului 690 din 2004 privind atestarea produselor tradiţionale. Aceştia au solicitat ca, pentru atestarea produselor tradiţionale, condiţiile să fie ca materia primă să provină din România, să fie neameliorată, neaditivată, cu buletine de analiză conforme, iar metodele tradiţionale să fie impuse pe tot procesul de producţie. De asemenea, produsul final să nu conţină potenţiator de arome, fum lichid sau praf de usturoi. O altă propunere a fost ca, pentru atestarea producătorilor de produse tradiţionale, să fie formate echipe mixte, în care să fie implicaţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de profil.

Aceste modificări au fost trecute în noua legislaţie care este aplicată în prezent.

În perioada următoare, reprezentanţii MADR intenţionează să organizeze o dată pe lună, în curtea ministerului, târguri de profil dedicate unei anumite regiuni din România în care să fie promovate nu numai gastronomia, ci şi tradiţia regiunii respective.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ACCIDENT MORTAL pe A1 la ieșirea din țară spre Ungaria. Impact între un microbuz cu 16 pasageri și un camion

Publicat

Un accident rutier foarte grav s-a petrecut luni noaptea pe autostrada A1 în județul Arad, la ieșirea din țară spre Ungaria. O persoană a murit și alte 16 au ajuns la spital.

În accident a fost implicat un microbuz de transport persoane, cu 17 persoane la bord (cu tot cu șofer), toate de naționalitate ucraineană. A fost activat planul roșu de intervenție.

Potrivit IPJ Arad, microbuzul a intrat într-un TIR parcat pe banda de urgență, pe autostrada A1, la ieșire spre Ungaria (Deva-Nădlac, înainte de punctul de trecere al frontierei Nădlac II). În urma impactului, microbuzul s-a răsturnat.

O persoană din microbuz a decedat, fiind găsită încarcerată.

Unei femei i-au fost efectuate manevre de resuscitare, fiind transportată ulterior în viață la spital, potrivit ISU Arad.

În total, la UPU Arad au fost transportate 16 persoane din microbuz.

La momentul accidentului (ora 3.39), în microbuz se aflau pasageri ucraineni, inclusiv un copil de 8 ani.

Echipajele medicale au stabilit că 13 persoane au fost rănite ușor, o persoană se afla în stare critică și două erau rănite grav (leziuni interne și fractură la gleznă).

La fața locului au intervenit cinci echipaje SMURD și două echipaje de Ambulanță.

Potrivit ISU Arad, TIR-ul staționa în coloană la circa doi kilometri de graniță. Șoferul camionului nu a fost transportat la spital.

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat la ora 6.05 că circulația era îngreunată la kilometrul 579, pe Autostrada A1 pe sensul Deva spre Nădlac, în zona localității Nădlac, județul Arad, din cauza unui accident în care au fost implicate un autocamion și un microbuz. În urma impactului, a rezultat decesul unei persoane și rănirea altor 16, toate pasageri în microbuz. Traficul se desfășura dirijat pe banda a doua.

Microbuzul era înmatriculat în Cehia.

sursă imagini: ISU Arad

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

SC ARIEȘUL PRODIMEX SRL: ANUNȚ finalizare implementare proiect “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Publicat

14.06.2021

ANUNŢ FINALIZARE IMPLEMENTARE PROIECT

“Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19

SC ARIESUL PRODIMEX SRL, cu sediul in loc. Baia de Aries , str. Ariesului , nr.6 , jud. Alba, inmatriculata la Registrul Comertului sub nr. J01/413/1996 , cod unic de inregistrare nr. RO 8685775 , anunta finalizarea implementarii proiectului cu titlul ” Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” proiect nr RUE 1404 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020 , Contract de finanțare Nr. M2 – 1404 din 22-12-2020,

Implementarea proiectului s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului / AIMMAIPE, respectiv 22.12.2020 pana la data de 14.06.2021.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea financiară a SC ARIESUL PRODIMEX SRL ȋn contextul depasirii crizei provocate de COVID 19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

– menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
– menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, de la data acordării granturilor

Valoare proiect : 495358,7625 RON

Grant = 430746,75 RON

Cofinanțare = 64612,0125 RON

 

PROIECT COFINANȚAT DIN FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALĂ

Date de contact: 

Burlan Sabina

E_mail : ariesulprodimex@gmail.com

Tel: 0744623353

Documentul în format pdf poate fi studiat AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: INCENDIU pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. Remorca unui autocamion s-a făcut scrum

Publicat

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 04:15, pe Autostrada A1 Sebeș – Sibiu, în zona Cunța.

Remorca unui autocamion, încărcată cu mase plastice și carton, s-a făcut scrum. 

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebes a fost solicitată în această dimineață, ora 04:15, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la remorca unui autocamion, pe A1 – zona Cunța.

Autocamionul transporta carton și mase plastice, incendiul fiind lichidat fără alte probleme.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

Foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, în săptămâna 14-20 iunie. Ploi torențiale, dar și caniculă. Prognoza meteo pe zile la nivel național

Publicat

Sunt anunțate zile ploioase, dar și foarte călduroase, în această săptămână. Va ploua destul de mult în majoritatea regiunilor, iar precipitațiile vor fi însoțite de descărcări electrice, vijelii și chiar grindină.

Potrivit prognozemeteo.ro, va fi o săptămână cu ploi multe, abundente chiar prin sudul și estul țării, însoțite de tot alaiul de fenomene specifice verii (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de orice dimensiuni). În ceea ce privește temperaturile, avansul dinspre Atlantic al unei mase de aer cald va face ca maximele să ajungă, în a doua parte a săptămânii, chiar la valori de peste 30 de grade, mai ales prin Banat.

Prognoza meteo / vremea / Luni, 14 iunie

O noapte cu minime cuprinse între 12 – 14 grade la nivelul întregii țări, în timp ce prin zonele montane nu trecem de 6 – 8 grade, valori care sunt posibile inclusiv prin zonele deluroase.

Maximele zilei vor fi modeste prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, zonele montane, unde vorbim de temperaturi de doar 14 – 16 grade (iar pe crestele montane 7 –9 grade). Restul țării are parte de valori maxime de la 20 spre 22 de grade.

Ploile (furtunile) sunt prezente în cea mai mare parte a țării, dar cantități mai importante vom avea prin zonele montane, nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, unde se pot acumula 10 – 15, izolat chiar 20 de l/mp.

Prognoza meteo / vremea / Marți, 15 iunie

Pe timpul nopții cele mai ridicate valori de temperatură le vom avea prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, nordul Crișanei, zone de atinge 13 – 15 grade, pentru ca în restul țării să avem minime de la 10 spre 12 grade. Pe crestele montane ale Meridionalilor se ating 4 – 6 grade.

Valorile diurne urcă până la un 23 – 25 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului (20 – 22 de grade), respectiv sudul Dobrogei și zonele montane (17 – 19 grade). Pe crestele montane mercurul din termometre ajunge la 10 – 12 grade.

Ploile se concentrează mai ales pe Moldova, estul Munteniei, Dobrogea (10 – 20 l/mp) iar prin Transilvania, Maramureș, Crișana și zonele montane se pot acumula maxim 3 – 5 l/mp.

Prognoza meteo / vremea / Miercuri, 16 iunie

Noaptea continuă să vină cu temperaturi în creștere, astfel că vom ajunge la valori de 15 – 17 grade în mare parte din țară. Prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea am putea avea valori de 18 – 19 grade, în timp ce prin Transilvania, Maramureș ne oprim la 12 – 14 grade. În zonele montane se ating 11 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Maximele zilei se apropie de 28 – 29 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei, în timp ce prin Moldova, Transilvania, restul Munteniei, Maramureș se vor atinge valori de 23 – 25 de grade. Dobrogea și zonele deluroase nu vor avea mai mult de 20 – 22 de grade, iar la munte ne oprim la valori de 15 – 17 grade.

Distribuția precipitațiilor nu se schimbă foarte mult fașă de ziua precedentă, tot Moldova, zona de Curbură, estul Munteniei și Dobrogea vor avea parte de cele mai intense ploi, care pot duce la acumularea și a 15 – 20, 25 l/mp. Ploi vor fi și în restul țării, mai slabe cantitativ.

Prognoza meteo / vremea / Joi, 17 iunie

Minime de 17 – 19 grade prin Moldova, mare parte din Muntenia, sudul Olteniei, Dobrogea, respectiv 13 – 15 grade în restul țării (cu 11 – 12 grade la munte, 5  – 7 grade pe creste).

Peste zi, maximele ajung și la 29 – 30 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei, iar în restul țării se vor atinge 22 – 24, 25 de grade. La munte vor fi valori de 15 – 17 grade.

Ploile vor fi prezente prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, zonele montane, Transilvania, dar vorbim doar izolat de cantități mai mari de 7 – 10 l/mp.

Prognoza meteo / vremea / Vineri, 18 iunie

O nouă noapte foarte caldă, care ar putea aduce chiar valori de temperatură peste 20 de grade (noapte tropicală) prin sudul Moldovei, în timp ce în restul țării vom avea minime de 16 – 18 grade. Și pe la munte va fi plăcut, cu minime de 12 – 13 grade (8 – 10 grade pe creste).

Peste zi, România va fi împărțită în două: vestul țării (Banat, Crișana, Maramureș) dar și sudul Olteniei și vestul Munteniei cu maxime de 28 – 30 de grade, în timp ce prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, mare parte din Transilvania nu avem decât 20 – 22 de grade. La munte maximele nu trec de 17 – 18 grade.

Ploi, importante cantitativ (15 – 20, 25 de l/mp) vom avea în Moldova, Muntenia, Dobrogea, vestul Transilvaniei, Orientali (aici sunt posibile și cantități de peste 35 – 40 l/mp).

Prognoza meteo / vremea / Sâmbătă, 19 iunie

În timp ce prin vestul Banatului am putea atinge chiar 32 – 33 de grade, iar pin Crișana și Oltenia 28 – 30 de grade, prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, sudul Transilvaniei vorbim de maxime modeste, de doar 19 – 21, 22 de grade. Prin vestul Munteniei, mare parte din Transilvania și Maramureș se pot atinge 24 – 25 de grade, iar în zonele montane 15 – 17 grade.

Ploile sunt prezente în mare parte din țară, dar prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Orientali și Meridionali se pot acumula și 25 – 30 de l/mp.

Prognoza meteo / vremea / Duminică, 20 iunie

Încheiem săptămâna cu maxime de 29 – 30 de grade prin Banat, Crișana, respectiv 25 – 27 de grade în restul țării (18 – 20 de grade la munte). Condiții de ploi slabe prin cea mai mare parte a țării.

Ne așteaptă o săptămână extrem de bogată în precipitații, mai ales în Muntenia, Dobrogea, Moldova, Orientali, Meridionali, sud-vestul Transilvaniei, zone unde se pot acumula și 60 – 70 de l/mp. Prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș modelele meteo estimează un maxim 10 – 15 l/mp

Vremea în România 14-20 iunie este oferită de Prognoze Meteo

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate