Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

La Ocna Mureş continuă lucrările pentru evitarea altor surpări. Documentaţii pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate

Publicat

Cercetările şi studiile privind cauzele ce au condus la surparea supermarketului din Ocna Mureş, eveniment produs în 22 decembrie 2010, sunt încă în desfăşurare. În această perioadă este programată documentarea tehnico-economică pentru închidere şi ecologizare, eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi dezvoltarea durabilă a zonei.

Prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, a avut, marţi, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii tuturor factorilor implicaţi în găsirea unor soluţii pentru remedierea situaţiei, dar şi pentru eliminarea definitivă a probabilităţii apariţiei pe viitor a unor fenomene asemănătoare în zona Ocna Mureş. La întâlnire au participat, alături de prefect, reprezentantul Ministerului Economiei, Sorin Gaman, director adjunct al Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, Sorin Copăescu, director general „Conversmin”, profesor Florian Zamfirescu, Universitatea Bucureşti şi Gyuri Deak, director general la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti.

La discuţii au mai luat parte reprezentanţi ai Minesa – Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Cluj, directori din cadrul Societăţii Naţionale a Sării şi directorul Salina Ocna Mureş, Sorin Cristea, alături de reprezentanţi ISU Alba şi ai administraţiei locale din Ocna Mureş.

Cei prezenţi au propus crearea unui consorţiu unitar între toţi factorii responsabili, pentru a duce la bun sfârşit toate studiile necesare înlăturării efectelor formării craterului, iar în final executarea lucrărilor de închidere şi ecologizare a câmpului de sonde. Pentru acestea a fost întocmit un calendar conform căruia pentru început au fost efectuate măsurători cavernometrice la toate sondele, urmate de monitorizarea deformării suprafeţei în zona de influenţă a golurilor subterane de la sondele active, prin măsurători topografice, dar şi a celor cu activitate sistată. În această perioadă este programată demararea efectuării de documentaţii tehnico-economice pentru închidere şi ecologizare, eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi dezvoltarea durabilă a zonei şi elaborarea unui studiu de stabilitate a câmpului de sonde în noile condiţii create de evenimentul produs în 22 decembrie 2010. Tot în această perioadă a fost programată efectuarea unui studiu hidrogeologic privind circulaţia apelor subterane în zona masivului de sare şi execuţii de foraje de hidro-observaţie în jurul masivului şi măsurători de debite. Printre studiile şi cercetările ce vor trebui finalizate până la sfârşitul acestui an se găsesc: aflarea adâncimii pe toate lacurile existente şi determinarea concentraţiilor salinităţii pe nivele de adincime, studiu de soluţii pentru valorificarea durabilă a rezervelor imobilizate în zăcământul de sare gema şi studiu de stabilitate a construcţiilor din zona adiacentă perimetrului de exploatare.

“Toate aceste studii şi cercetări trebuie finalizate până cel târziu la sfârşitul acestui an. Important este ca factorii implicaţi să se mişte conform planului, bani sunt pentru toate aceste acţiuni, aş vrea ca anul viitor să asistăm efectiv la lucrări de închidere şi ecologizare a câmpului de sonde”, a declarat Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax