Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba. Castelul Martinuzzi, ruină de lux la Vinţu de Jos

Publicat

Unul dintre cele mai valoroase castele renascentiste din România se află chiar în judeţul Alba, la Vinţu de Jos. Însemnătatea arhitectonică şi istorică însă nu poate fi evidenţiată decât prin nişte ruine, care au rezistat cu încăpăţânare vicisitudinilor timpului.

Castelul Martinuzzi de la Vinţu de Jos era, odinioară, un loc plin de viaţă şi o minunăţie arhitecturală. Destinaţia iniţială a castelului era de mănăstire dominicană, ridicată în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Cât despre biserica mănăstirii, aceasta era uimitoare ca proporţii (47 m lungime), având corul prelung, poligonal şi nava acoperită de bolţi ogivale. În 1532, însă, în timpul crizei traversate de Biserica Romano-Catolică din Transilvania, ultimul călugăr a fost alungat de nobilul Nicolae Kocsárdy, care a transformat mănăstirea în castel. L-a vândut apoi lui Gyorgy Martinuzzi, episcop de Oradea şi guvernator al Transilvaniei.

Anumite  izvoare atestă castelul drept cetate regală a domnitorilor Radu de la Afumaţi şi Radu Paisie, din Ţara Românească, însă Martinuzzi este cel care va demara primele reamenajări importante. După asasinarea lui Martinuzzi în anul 1551, într-una din încăperi (din ordinul generalului Castaldo), edificiul trece în posesia mai multor persoane. Astfel, la începutul secolului al XVII-lea, castelul ajunge în stăpânirea principelui Gabriel Bethlen, care realizează alte modificări majore, completate pe parcursul secolelor XVII-XVIII.

Rezonanţele sumbre ale castelului nu se opresc odată cu omorârea lui Martinuzzi. Peste 44 de ani, Aron Tiranul, fiu al lui Alexandru Lăpuşneanu şi domn al Moldovei, supranumit „cel Cumplit” a fost întemniţat în castel odată cu familia sa, în urma unui complot pus la cale de Sigismund Bathory. Aron Tiranul fost ucis în 1595, iar oasele au fost aruncate afară din mormânt în anul 1600 de către soldaţii armatei lui Basta.

Cum ajungi la Castelul Martinuzzi?

Castelul se află în comuna Vinţu de Jos. Drumul este accesibil şi foarte uşor de parcurs. Comuna Vinţu de jos de află la doar 13 km de Alba Iulia.  Drumul porneşte din Alba Iulia spre Sibiu pe E 81. După parcurgerea a aproximativ 8 km, indicatoarele vă vor indica spre  dreapta, pentru a intra în comuna Vinţu de jos.

Unde te cazezi?

În apropiere de comuna Vinţu de Jos puteţi opta pentru o noapte de cazare într-un loc plin de natură şi de linişte. Este vorba despre Pensiunea „Drumul Dragostei”. Facilităţi: echitaţie, 2 terenuri de tenis, lac de agrement de 2 hectare, plimbări cu barca, pescuit sportiv, teren de fotbal, gazon natural, restaurant, terasă, sală de conferinţe, parcare. Tarife: cameră dublă matrimonială 130 de lei, cameră dublă twin 130 de lei.

 

 

 

 

 

 

Sursă: „Judeţul Alba. Ghid turistic” Consiliul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax