Connect with us
Advertisement

Actualitate

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Descoperă „Ruinele de lux de la Cisteiu de Mureș” și „Poarta lui Ionele” din Apuseni

Publicat

Bogăţii din resurse naturale, cultură, tradiţie, dar mai ales istorie. Sunt câteva cuvinte care pot descrie judeţul Alba. Pe lângă „ Cetatea Alba Carolina” din municipiul reşedinţă Alba Iulia, judeţul cuprinde locaţii impresionante, multe dintre acestea rămase încă nedescoperite de către turişti. Gheţarul de la Scărişoara, Huda lui Papară, Roşia Montană sau Munţii Şureanu sunt doar câteva dintre locurile cunoscute ca destinaţii de drumeţii. Mai puţin menţionate, dar cel puţin la fel de atractive pentru turiști sunt Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, ruinele de lux de la Cisteiu de Mureş sau Poarta lui Ionele din Munţii Apuseni.

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Munţii Apuseni, Gheţarul de la Scărişoara sau Uriaşul de Gheaţă este situat în Parcul Natural Apuseni, la distanţă de 2 km de Gârda de Sus. În anul 1938, peştera a fost declarată monument al naturii din România. Aceasta are o lungime de 700 de metri, cu portalul înalt de 24 de metri şi o vechime de 3.800 de ani. Atracţiile Gheţarului din Scărişoara sunt: Sala Mare, Biserica şi o sală cu stalagmite de gheaţă. Acestea sunt accesibile publicului larg în prezenţa unui ghid, iar programul de vizitare este zilnic, de la ora 9.00 până la 17.00. Drumul este bolovănos, iar, de la un punct, accesul maşinilor cu garda joasă este dificil, deci se recomandă mersul pe jos cel puţin începând cu zona cătunului Munună.

Huda lui Papară se găseşte în vestul Munţilor Trascău, în Culmea Bedeleu. Peştera este formată dintr-o serie dde săli şi galerii. Sala Minunilor se face remarcată prin înălţimea record de 120 de metri. Drumul până la gura peşterii reprezintă o adevărată aventură pentru turişti, care au de parcurs 20 de minute de jos, într-un peisaj „pictat” cu punte de lemn şi căpiţe de fân. Portalul peşterii poate fi considerat punctul culminant al călătoriei: înalt de 40 de metri, acesta are la bază un lac îngust de 6 metri, cu o adâncime de 2 metri şi cu o lungime de 50 de metri. Accesul în interiorul peşterii este posibil doar pentru exploratorii profesionişti, pregătiţi pentru căţărări şi scufundări.

Comuna Roşia Montană, una dintre cele mai cunoscute din judeţul Alba, este veche de 2.000 de ani şi a cunoscut o trecere dramatică de la bogăţie la sărăcie. Renumită pentru exploatarea auriferă, localitatea se bucură de un număr tot mai mare de turişti, care doresc să-i cunoască trecutul. Obiective de vizitat sunt centrul istoric şi Muzeul Mineritului – la 20 de minute de mers pe jos din piaţa veche. Înfiinţat în perioada 1970-1979, muzeul prezintă tezaurul cultural păstrat de-a lungul a zeci de ani de conservare şi săpături arheologice. Programul de vizite este de luni până vineri, între orele 9.00-14.00, iar preţul unui bilet este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii. Durata de vizită este de maxim o oră şi 30 de minute pentru fiecare turist.

Munţii Şureanu şi Domeniul Schiabil Şureanu. Aflat în centrul ţării, în apropiere de Transalpina, acesta cuprinde 10 pârtii de care pasionaţii sporturilor de iarnă se pot bucura. Drumul de la Oaşa la pârtii este îngust, iar, pe timp de iarnă, sunt necesare lanţuri şi anvelope de iarnă. De remarcat este şi peisajul impresionant oferit de drumul până la pârtii, de exemplu lacul şi barajul de la Oaşa, o destinaţie plăcută indiferent de anotimp.

De asemenea, judeţul Alba se bucură de nenumărate obiective turistice poate nu suficient de promovate, dar care ar merita atenţia oricărui turist aflat în vizită, în inima Transilvaniei:

Castelul Bethlen – Haller de la Cetatea de Baltă. Construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist francez, acesta se află la ieşirea din localitatea Cetatea de Baltă spre Târnăveni. Castelul impresionează prin zidurile înalte şi masive din cărămidă, turnurile de colţ şi poarta de acces. Pe lângă exteriorul impunător, interiorul castelului prezintă un rafinament aparte, cu o serie de obiecte rare şi de mare preţ: armuri de cavaleri, samovare, blazonul de piatră al familiei Haller şi portretele în ulei ale descendenţilor acestora, o colecţie de ceasuri de perete, dar şi ancadramente de uşi originale, de secol XVI. Din păcate, vizita la castel este posibilă doar în circuit închis şi nu oferă posibilitatea de cazare, însă cei care vor trece pragul se vor putea delecta cu nenumărate soiuri de vin sau vor putea încerca diferite specialităţi culinare, gătite în bucătăria castelului.

Ruinele de lux de la Cisteiu de Mureş reprezintă un alt obiectiv turistic, mai puţin promovat până acum. Situate la 3 kilometri de Ocna Mureş, ruinele sunt ale fostului Castel Mikes, despre care localnicii spun că avea o grădină luxuriantă, distrusă după instalarea regimului comunist.

În Munţii Apuseni, spre Bihor se află un alt loc deosebit de pitoresc, cunoscut sub numele de peştera Poarta lui Ionele. Portalul înalt de 17 metri fac din aceasta una dintre peşterile „înfricoşătoare” ale Apusenilor. Gelologii o descriu ca fiind sculptată în calcare albe, alătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrarea în peşteră, se află un pârâu care ţâşneşte din stâncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement