Connect with us
Advertisement

Actualitate

La pas printre frumusețile județului Alba: Mănăstirea Lupșa, un colț de liniște în Munții Apuseni

Publicat

Pentru cei care doresc sa scape de agitaţia traficului din oraș şi să descopere un colţ de liniște care te transpune într-o lume diferită de cotidian, o locaţie potrivită ar putea fi Mănăstirea Lupşa din județul Alba. Lăcaşul este situat în Munții Apuseni și ascunde o valoare artistică incontestabilă  a picturilor murale şi a podoabelor de interior. Este una din cele mai vechi biserici de lemn din câte s-au păstrat în Transilvania.

Situată în Ţara Moţilor, în Localiatea Lupşa, pe râul Arieş, la o distanţă de 102 km de orașul reşedinţă de judeţ, mănăstirea de călugări cu hramul “Înălţarea Sfintei Cruci” a fost întemeiată  în anul 1429, de către boierul Stanislau şi era singura mănăstire profund ortodoxă din acea zonă.

Drumul până la mănăstire trece printre o mulţime de peisaje superbe, printre brazi înalţi, iar, din drumul principal se desprinde o alee de piatră, la capătul căreia se înalță bisericuța.

Biserica a fost clădită din lemn tare de stejar, înstilul de construcţie tradiţional şi are formă de navă. La început, avea numai altar şi naos,  dar, în anul 1810, i-au fost adăugate pronaosul şi turla cu clopot. De asemenea, împrejur au fost construite noi chilii, stăreţie, trapeză şi bucătărie. Cu toate acestea, biserica de lemn care este ascunsă între brazi, cu acoperişul său ţuguiat, rămâne principalul obiectiv admirat de vizitatori.

La mănăstire a existat o şcoală primară şi un atelier de pictură pe sticlă, care au funcţionat până în anul 1820, când mănăstirea a fost desfiinţată de către presiunile antiortodoxe. Aşezământul a păstrat o colecție icoane cu o luminozitate cromatică impresionantă.

Până în 1948, lăcaşul a fost folosit  de către greco-catolici, fiindcă de atunci le aparţine ortodocşilor.

Cum ajungi la Lupşa?

Alegi  drumul ce ajunge la Cîmpeni şi apoi, spre Turda, pe şoseaua ce urcă în Apuseni, străbaţi comunele Bistra, Muşca şi în final ajungi în Lupşa.

Unde te cazezi?

Poţi  alege “Casa din Poiană”, situată chiar în sat. Astfel, vei avea posibilitatea de a face excursii în zonă şi vei putea vedea atracţiile locale, peşteri, mine, cascade, mănăstiri şi muzee. Are un salon spaţios şi loc de gătit, balcon interior, balcon exterior, baie, TV cu cablu, suficient spaţiu de joacă pentru cei mici şi jucării. Tarife:  40 lei/noapte – cameră cu un pat dublu;  50 lei/noapte – cameră cu un pat dublu;  50 lei/noapte – cameră cu pat dublu şi un pat suplimentar; 60 lei -cameră cu pat matrimonial şi baie proprie.

Sursă: “Judeţul Alba. Ghid turistic” Consiliul Judeţean Alba; Foto: skytrip.ro

Cristina NICOLA

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement