Connect with us
Publicitate

Eveniment

Le Monde: România se mișcă rapid pentru construirea Autostrăzii A7 spre Ucraina. Constructor: Terminăm Lotul 1 pe 3 octombrie 2024

Publicat

Publicația Le Monde a scris vineri despre un proiect strategic de infrastructură realizat de România, care ar urma să dezvolte rețeaua de transport spre Ucraina.

Termenele sunt strânse, iar miza este importantă: creșterea schimburilor comerciale cu țara vecină, dar și eventualele livrări de arme către Kiev.

”În nesfârșita câmpie a Dunării, la aproximativ șaizeci de kilometri nord de București, tăvălugii aplatizează o porțiune de asfalt” scriu jurnaliștii Le Monde.

Constructorii trebuie să se miște rapid: un tronson de autostradă de 21 de kilometri (inclusiv două noduri), trebuie terminat în doi ani, ceea ce este foarte rapid pentru România.

”O axă nord-sud de aproape 500 de kilometri, la care această țară din estul Europei a visat de zeci de ani”, scrie Le Monde despre viitoarea Autostradă A7, care ar trebui, în cele din urmă, să lege Bucureștiul de granița cu Ucraina.

„Această autostradă va ajuta în primul rând România prin conectarea anumitor părți ale țării care până acum erau dezavantajate”, a explicat Guido Retter, șeful companiei Retter, care lucrează pe lotul 1 al viitoarei autostrăzi.

Totodată, Guido Retter mai spune că presa de la Kiev a făcut din acest proiect puțin prea repede simbolul sprijinului României pentru Ucraina.

În acest context, trebuie precizat că proiectul Autostrăzii A7, finanțat prin PNRR, a fost lansat înainte de începerea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Ce se întâmplă acum este faptul că el progresează într-o viteză rară pentru o țară cunoscută până acum pentru încetineala sa în realizarea unor proiecte majore, constată jurnaliștii francezi.

Ei se bazează și pe declarațiile ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

De la începutul războiului, „accelerăm și ne concentrăm mai mult”, spune Grindeanu, care se angajează „să termine A7 până în 2026”.

Declarația ministrului pare susținută și de Guido Retter: pe șantierul A7, el spune că va termina construcția tronsonului la care lucrează compania sa „pe 3 octombrie 2024”.

Miza: afacerile cu Ucraina, dar și livrarea de arme

Odată finalizată apărarea „flancului estic” al NATO, Autostrada Moldovei (așa cum mai este cunoscută) ar putea facilita, pe de o parte, transportul cerealelor ucrainene către portul românesc Constanța, la Marea Neagră, iar pe de alta, livrarea de arme grele în Ucraina.

Ca să nu mai vorbim de rolul său în apărarea unei țări care constituie „flancul estic” al NATO.

De menționat că Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, a criticat în august 2023 „starea deplorabilă a infrastructurii românești” care „nu ar ajuta NATO” să desfășoare rapid forțe în cazul unui atac rusesc.

Problema traficului spre Nord este o problemă reală, mai constată cei de la Le Monde. În prezent, durează aproape șapte ore pentru a ajunge de la București la Siret, pe un drum prost.

„Înainte de război, relațiile cu Ucraina erau aproape de zero, dar acum totul crește”, spune ministrul Grindeanu el, arătându-le jurnaliștilor amploarea proiectelor în derulare, pe harta mare desfășurată pe biroul său.

Analiza Le Monde mai arată că perspectiva aderării Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană nu face decât să întărească sentimentul că este nevoie urgentă de infrastructură în zona respectivă.

Primul lot al A7 trebuie finalizat în acest an

Lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 are o lungime de 21 de kilometri și termen oficial de finalizare octombrie 2024.

Autostrada A7

Ploiești – Buzău

Lot 1: Dumbrava (A3) – Mizil (21 km)

Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C. S.P.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Projectmanagement S.R.L.

Valoare contract: 1.468.550.055,22 lei fără TVA (semnat iunie 2022)

Termen de finalizare: octombrie 2024 (lucrări începute în 2022)

Lot 2: Mizil – Pietroasele (Spătaru) – 28.35 km

Constructor: Asocierea SC Coni SRL (lider) – Trace Group Hold PLC

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Victor

    duminică, 24.03.2024 at 08:15

    Catre Chisinau nu construim autostrada..Titlul articolului ar fi trebuit sa sune asa”Romania construieste autostrada catre Nordul Bucovinei, pana la Cernauti!Sictir, cu ucraina!

  2. Nagy Erika

    luni, 25.03.2024 at 09:47

    Aveți dreptate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate