Connect with us

Eveniment

Lege pentru reglementarea Inteligenței Artificiale în România. Reguli și sancțiuni. Propunere la Senat

Publicat

Un proiect de lege privind reglementarea utilizării Inteligenței Artificiale în România a fost depus la Senat. Acesta propune reguli de utilizare, dezvoltare și implementare a tehnologiei AI și sancțiuni în domeniu.

Sunt prevăzute măsuri privind asigurarea transparenței și responsabilității în utilizarea AI, protecția drepturilor și libertăților funamentare ale cetățenilor. De asemenea, se urmărește prevenirea utilizării abuzice AI în sectoare critice, concomitent și stimularea inovației și competitivității în domeniul AI, potrivit proiectului.

Reguli propuse privind utilizarea AI în sectoare critice

AI în administrația publică: sistemele AI utilizare în administrația publică să fie transparente și auditate periodic. Se interzice utilizarea AI pentru luarea deciziilor administrative fără intervenție umană.

AI în justiție și aplicarea legii: se propune interzicerea utilizării AI pentru pronunțarea hotărârilor judecătorești. Iar sistemele AI utiliate de autoritățile de aplicare a legii să fie certificate și să respecte drepturi fundamentale

AI în domeniul medical. Potrivit proiectului, orice sistem AI utilizat în diagnostic și tratament trebuie să fie validat științific și aprobat de autoritățile competente. Deciziile medicale bazate pe AI să fie validate de un medic specialist.

Obligații pentru dezvoltatorii și utilizatorii de AI – proiect

Dezvoltatorii de AI sunt responsabili pentru impactul algoritmilor asupra utilizatorilor finali, se propune în proiectul de lege. De asemenea, orice sistem AI utilizat în procesul decizional să fie auditat anual de o entitate independentă.

Drepturile cetățenilor – proiect de reglementare AI

”Orice persoană afectată deo decizie luată de un sistem AI are dreptul de a solicita explicații privind procesul decizional.

Cetățenii trebuie să fie informați atunci când interacționează cu un sistem AI și să aibă opțiunea de a solicita interacțiune umană”, se mai arată în document.

De asemenea, Sistemele AI trebuie să respecte regulamentul general privind protecția datelor personale (GDPR). Se propune interzicerea utilizării AI pentru profilare politică fără consimțământ explicit.

Se interzice crearea și distribuire de deepfake menite să manipuleze opinia publică, iar platformele digitale să aibă obligația de a eticheta conținutul generat de AI.

Sancțiuni propuse

Pentru ”utilizarea abuzivă” a AI se propun și sancțiuni, astfel:

  • Persoanele care utilizează AI pentru încălcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi supravegherea ilegală, manipularea opiniei publice sau discriminarea pe baza unor algoritmi să fie pedepsită cu închisoarea de la 2 la 5 ani.
  • Pentru persoane juridice: dacă o companie, instituție sau ONG utilizează AI pentru a încălca drepturile fundamentale ale individului, aceasta să fie sancționată cu amendă penală de la 500.000 de lei la 100.000.000 de lei. Persoanele responsabile să răspundă penal pentru infracțiuni economice.
  • Utilizarea neautorizată a tehnologiilor AI pentru supravegherea constantp și nediscriminatorie a cetățenilor fără un temei legal clar și fără supravegherea autorităților competente să fie sancționată cu închisoare de la 2 la 5 ani.
  • Orice entitate care dezvoltă, utlilizează sau implementează sisteme AI în scopuri de decizie automată, fără a asigura transparența și explicabilitatea deciziilor, să fie sancționată cu amendă de până la 100.000.000 de lei și închisoare de la 2 la 5 ani pentru persoanele fizice responsabile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement