Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea avocaţilor, modificată. Reguli în relaţiile cu clienţii, imunităţi şi pedeapsa cu închisoarea pentru divulgarea secretului profesional

Publicat

tribunal Unele modificări în Legea avocaţilor intră în vigoare şi se referă, printre altele, la beneficii în raporturile dintre avocat și clientul său, imunități în fața organelor de cercetare penală, anumite sancțiuni drastice, precum pedeapsa cu închisoarea, pentru avocații care divulgă secretele profesionale încredințate. Schimbările au fost promulgate de preşedinte şi vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Luând în considerare raporturile dintre avocat și client, dezvăluirea secretelor profesionale („comerciale” și „operaționale”) încredințate avocatului de clientul său va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Raportul dintre avocat și cel pe care îl asistă/ reprezintă nu poate să fie supus supravegherii tehnice, decât dacă există date că avocatul săvârșește sau pregătește săvârșirea unei infracțiuni grave, precum cele care contra siguranței naționale, ori cele care țin de traficul de droguri, de persoane, de arme etc. Probele obținute cu nesocotirea acestor interdicții de către organele de cercetare penală nu vor mai putea fi folosite în cadrului niciunui proces penal, după ce modificările intră în vigoare.

Vor fi exceptate înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său și înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.

De asemenea, avocaţii nu vor mai răspunde potrivit legii penale pentru susținerile făcute în cadrul consultațiilor acordate clienților, indiferent sub ce formă sunt făcute (scris sau oral). Cu toate acestea, avocatul va răspunde penal dacă, în exercițiul profesiei sale, ia la cunoștință de comiterea unor infracțiuni grave (precum omorul sau uciderea de culpă, ori infracțiunile de terorism) și nu face nimic pentru a le aduce în atenția organelor legii.

Avocații nu vor mai cunoaște restricții atât de dure în ceea ce privește publicitatea în scopul atragerii de clientelă. Astfel de acțiuni vor putea fi derulate, dacă respectă reglementările profesionale și pe cele privitoare la independența, demnitatea, integritatea profesiei, păstrarea secretului profesional, dacă sunt obiective și corespund adevărului.

Se introduce conceptul de onorarii minime, adoptate, cu titlul de recomandare, de către Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România și publicate într-un tablou dedicat.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax