Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Legea bacşişului: cât va fi impozitat, de anul viitor. Ce spun patronii de hoteluri și restaurante

Publicat

Legea bacșișului a fost votată marți la Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din cadrul Camerei Deputaţilor, a anunțat HORA, organizaţia patronală a hotelurilor şi restaurantelor din România.

Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante.

”Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută.

Citește și Bacșișul de peste 15% poate fi considerat venit salarial. Se plătesc taxe în plus pentru diferență. Fiscul poate da amenzi uriașe

Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat.

Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, citat de g4media.ro.

Potrivit sursei citate, bacșișul poate fi plătit numerar dar și cu cardul.

Ce spun patronii de restaurante și hoteluri

În cadrul întâlnirii Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din cadrul Camerei Deputaţilor, din 8 noiembrie, s-a supus spre dezbatere şi o lege de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, Ordonanţă ce introduce noi reglementări legate şi de fiscalizarea sumelor provenite din bacşiş, anunţă, într-un comunicat de presă Ion Biriş, preşedinte HORA, potrivit Mediafax.

Organizaţia HORA transmite că a susţinut de la început această reglementare a veniturilor de tip bacşiş, în esenţă fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar şi venituri mai mari la bugetul de stat. Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacşişul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante şi 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Astfel, acordarea bacşişul rămâne la latitudinea clientului, care are opţiunea de a plăti cash, card sau prin ordin de plată, în cazul facturilor, când şi dacă doreşte. Această reglementare oferă o nouă posibilitate de a lăsa bacşiş, cash sau card, inclusiv în cazul plăţilor cu cardul.

Organizaţia HORA salută această iniţitivă, pe care nu o vede ca pe o măsură de supra impozitare, ci ca pe o măsură cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax