Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Legea dării în plată: Amendamentul pentru excluderea programului „Prima Casă”, cerută de bancheri, a trecut de comisiile din Senat

Publicat


senatProiectul Legii pentru darea în plată va fi trimis la dezbateri în plenul Senatului. La amendamentul pentru excluderea programului „Prima Casă”, votul la comisii a fost egal, astfel că vor fi noi dezbateri în plen. Iniţial, votul din comisiile de specialitate indica respingerea propunerilor din partea bancherilor şi aplicarea legii şi pentru contractele în derulare.

Reamintim că legea are ca obiect crearea procedurii legale prin care debitorul, aflat în imposibilitatea de a achita împrumutul obţinut prin credit bancar, să poată transmite către creditor dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat, în vederea stingerii integrale a obligaţiei asumate.

Pentru acest proiect, a fost solicitat un raport comun din partea comisiilor juridică şi economică din cadrul Senatului, ca urmare a cererii de reexaminare venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis. În acest raport, se menţionează că legea nu se va aplica şi contractelor de credit acordate pe baza unor programe guvernamentale speciale, inclusiv „Prima casă”.

În schimb, au fost admise amendamentele pentru înlocuirea sintagmei „persoană fizică” cu „consumator” şi alte condiţii concrete de stingere a datoriei.

Vezi ce au cerut băncile: Băncile au solicitat devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii pentru insolvenţa persoanelor fizice. Motivele şi propuneri pentru darea în plată

Senatorii din comisii vor trimite raportul şi avizul legislativ în plenul Senatului, unde reprezentanţii BNR şi ai băncilor îşi vor susţine din nou amendamentele.

„Vom explica şi în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanţiilor acordate deja de către stat în cazul programului Prima Casă pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă ca statul îşi reneagă propriile obligaţii, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înţeles şi înlăturat din legislaţie”, a precizat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a arătat ca programul guvernamental va dispărea pe viitor, dacă legea rămâne în forma votată până la acest moment.

„Pe viitor, în mod evident, programul dispare, pentru că, dacă statul român a dat o garanţie şi o ia înapoi, permiţând darea în plată în programul Prima Casă, evident nu mai poate avea loc acest program. A fost o opinie împărtăşită şi de Ministerul Finanţelor şi reiese şi din cifrele noastre”, a punctat Voinea.

Totodată, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea în plată să se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunară depăşeşte 65% din venituri.

În ceea ce priveste programul Prima Casă, iniţiatorul legii, Daniel Zamfir, a subliniat că a vrut evitarea unei discriminări între cei cu credite „normale” şi cei cu imprumuturi prin Prima Casă, precum şi a urmăririi debitorilor de către stat, prin ANAF, pentru recuperarea datoriilor rămase, dacă aceştia ar ajunge în situaţia de a fi executaţi silit.

sursă: hotnews.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ABRUD

Fostul șef al Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, numit președintele Agenției pentru Resurse Minerale

Publicat

Premierul Ludovic Orban l-a numit vineri în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Nicolae Turdean, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nicolae Turdean a fost director al companiei de stat CupruMin și este considerat un apropiat al lui Remus Vulpescu. Orban l-a demis pe fostul președinte, Gigi Dragomir. El […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Echipa Netflix, agresată de tăietorii de lemne din România. Jurnaliștii, „sechestrați” în pădure la filmarea unui documentar

Publicat

Tăierile ilegale de lemn din codrii seculari sau din parcurile naţionale ale României fac subiectul unei anchete realizate de o echipă de jurnalişti americani şi vor fi prezentate în cadrul unui mini-serial difuzat de Netflix. Realizatorii seriei de documentare intitulată „Broken” şi activiştii care îi însoţeau la filmările de la Sebeş, din Parcul Național Retezat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: La Alba Iulia, iarna e ca primăvara. Un cais, ”păcălit” de vremea caldă, a înfrunzit

Publicat

Un cais din curtea unui cetățean din Alba Iulia a înfrunzit la mijlocul lunii noiembrie. ”De vină” este vremea frumoasă din ultimele zile, nefiresc de caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile de peste 18 grade ziua, înregistrate în oraș, aduc aminte mai degrabă de primăvară, decât de iarnă. ”Caisul este aproape uscat, abia face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Polițiștii de la Rutieră, câștigătorii Turneului de fotbal ”Iani Mitracu” de la Alba Iulia. Clasament

Publicat

Peste 130 de polițiști din județul Alba au participat, joi, la ediția a V-a a turneului de fotbal dedicat memoriei fostului polițist și fotbalist Iani Mitracu. Locul I a fost câștigat de echipa Serviciului Rutier Alba Iulia. Turneul fotbalistic este unul omagial și este organizat în memoria lui Iani Mitracu, fost poliţist în cadrul Inspectoratului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate