Connect with us
Publicitate

Actualitate

Legea dării în plată: Amendamentul pentru excluderea programului Prima Casă, cerută de bancheri, a trecut de comisiile din Senat

Publicat

senat Proiectul Legii pentru darea în plată va fi trimis la dezbateri în plenul Senatului. La amendamentul pentru excluderea programului „Prima Casă”, votul la comisii a fost egal, astfel că vor fi noi dezbateri în plen. Iniţial, votul din comisiile de specialitate indica respingerea propunerilor venite de la bancheri şi aplicarea legii şi pentru contractele în derulare.

Reamintim că legea are ca obiect crearea procedurii legale prin care debitorul, aflat în imposibilitatea de a achita împrumutul obţinut prin credit bancar, să poată transmite către creditor dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat, în vederea stingerii integrale a obligaţiei asumate.

Pentru acest proiect, a fost solicitat un raport comun din partea comisiilor juridică şi economică din cadrul Senatului, ca urmare a cererii de reexaminare venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis. În acest raport, se menţionează că legea nu se va aplica şi contractelor de credit acordate pe baza unor programe guvernamentale speciale, inclusiv „Prima casă”.

În schimb, au fost admise amendamentele pentru înlocuirea sintagmei „persoană fizică” cu „consumator” şi alte condiţii concrete de stingere a datoriei.

Vezi ce au cerut băncile: Băncile au solicitat devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii pentru insolvenţa persoanelor fizice. Motivele şi propuneri pentru darea în plată

Senatorii din comisii vor trimite raportul şi avizul legislativ în plenul Senatului, unde reprezentanţii BNR şi ai băncilor îşi vor susţine din nou amendamentele.

„Vom explica şi în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanţiilor acordate deja de către stat în cazul programului Prima Casă pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă ca statul îşi reneagă propriile obligaţii, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înţeles şi înlăturat din legislaţie”, a precizat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a arătat ca programul guvernamental va dispărea pe viitor, dacă legea rămâne în forma votată până la acest moment.

„Pe viitor, în mod evident, programul dispare, pentru că, dacă statul român a dat o garanţie şi o ia înapoi, permiţând darea în plată în programul Prima Casă, evident nu mai poate avea loc acest program. A fost o opinie împărtăşită şi de Ministerul Finanţelor şi reiese şi din cifrele noastre”, a punctat Voinea.

Totodată, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea în plată să se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunară depăşeşte 65% din venituri.

În ceea ce priveste programul Prima Casă, iniţiatorul legii, Daniel Zamfir, a subliniat că a vrut evitarea unei discriminări între cei cu credite „normale” şi cei cu imprumuturi prin Prima Casă, precum şi a urmăririi debitorilor de către stat, prin ANAF, pentru recuperarea datoriilor rămase, dacă aceştia ar ajunge în situaţia de a fi executaţi silit.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate