Eveniment
Legea Deepfake, discutată în Camera Deputaților. Amenzi și închisoare pentru cei care le produc sau distribuie
Legea Deepfake: În Camera Deputaţilor urmează să fie votată legea pentru combaterea Deepfake. Fenomenul a luat amploare odată cu folosirea inteligenţei artificiale pentru a propaga informaţii şi conţinut audio şi video fals în mediul online.
Proiectul prevede amenzi de până la 200 de mii de lei şi chiar închisoare până la doi ani pentru cei care produc şi distribuie pe internet sau în mass-media material profund fals, fără să îl semnalizeze ca atare.
Potrivit ministrului Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, actul normativ va urma să intre în vigoare pînă în aprilie, înainte de campania electorală.
Legea Deepfake prevede următorul lucru:
- cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei
că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativăriscă inclusiv închisoare până la doi ani (…).
Cei produc asemenea clipuri fac riscă, pe lângă amenzi, inclusiv închisoare.
Cei care distribuie, sunt și ei pedepsiți. Un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”,
Camera Deputaților ia în dezbatere legea Deepfake, după ce în spațiul public au apărut nenumărate filme false cu personalități politice, artistice, dar și tentative de fraudă.
Ce este deepfake?
Deepfake-urile sunt medii sintetice care au fost manipulate digital pentru a înlocui imaginea unei persoane, în mod convingător, cu cea a alteia.
Deepfake-urile reprezintă manipularea aspectului facial prin metode generative profunde.
Deși actul de a crea conținut fals nu este nou, deepfake-urile folosesc tehnici puternice de la învățarea automată și inteligența artificială pentru a manipula sau genera conținut vizual și audio care poate înșela mai ușor privitorul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News