Eveniment
Legea ”fugarilor” a fost adoptată de Senat. Modificări în Codul Penal privind persoanele condamnate
Legea privind pedepsirea ”fugarilor” a fost adoptată luni de Senat. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
”Senatul a adoptat proiectul de lege al Ministerului Justiției prin care persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare și care nu se predau autorităților în termen de 7 zile vor fi pedepsite și pentru infracțiunea de ”evadare”.
Pledez pentru o procedură urgentă și la Camera Deputaților, for decizional!
Este nevoie de această lege, pentru a combate comportamentul ”fugarilor”, care nu e de ieri, de azi! Altfel, s-ar putea greșit interpreta că statul acceptă tacit sustragerea unora de la executarea pedepsei definitive.
Și nu asta e realitatea! Toti fugarii României trebuie să își ispășească pedepsele privative de libertate în închisorile de aici. Standardele CEDO sunt respectate”, se arată într-o postare a ministrului pe rețeaua de socializare.
Potrivit sursei citate, în prezent, 1845 de persoane extrădate sau predate execută pedepsele în penitenciarele din România.
Legea fugarilor: prevederi propuse
- este asimilată evadării și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a pedepsei în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.
- pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.
- obligația pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare un ordin de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, de a sesiza organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunile prevăzute de prezenta lege.
Practic, este considerată evadare și dacă persoana condamnată nu se prezintă la Poliție.
Legea merge la adoptare în Camera Deputaților, for decizional.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News