Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea Laptelui: Noi obligații pentru producători și comercianți. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi denumite „lactate”


Publicat

lapte pahar

Procesatorii de lapte crud și producătorii laptelui de consum și ai produselor lactate, destinate comercializării, vor trebui să-și înscrie produsele într-un Registru al Laptelui, prevede un proiect aflat în dezbatere publică la Ministerului Agriculturii. Potrivit inițiativei legislative, produsele realizate pe bază de lapte, dar cu adaosuri nu vor mai putea fi denumite „lactate”, urmând a fi procesate și comercializate separat de lapte și produsele lactate.

Legea Laptelui, în forma propusă pentru dezbatere publică de Ministerul Agriculturii la sfârșitul anului 2018, a fost actualizată cu observațiile formulate de asociațiile/federațiile de profil. Astfel, în urma analizării punctelor de vedere transmise de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), Federația Patronatelor din Industria Alimentară (Romalimenta) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), oficialii Ministerului Agriculturii au adus o serie de modificări.

Alături de noul proiect de lege, MADR a publicat propunerile primite și modul în care actul normativ a fost modificat pe baza acestora.

În Registrul Laptelui își vor putea înscrie produsele nu numai producătorii autohtoni, ci și importatorii

„Operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării in Romania , inclusiv importatorii si operatorii economici ce efectueaza activitati de comert intracomunitar , pot comercializa produse sub denumire de lapte si produse lactate numai în baza înregistrării produsului în Registrul Laptelui, întocmit de direcția tehnică de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se precizează în proiectul de lege.

Potrivit proiectului, prevederile prezentei legi nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu.

Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu cel putin 30 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Prin excepție, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, înscriu produsele în Registrul Laptelui, în termen de 60 zile lucrătoare. Laptele de consum, produsele lactate si ambalajele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Pentru înscrierea în Registrul Laptelui operatorii economici transmit la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, următoarele informații:

  • a) numele agentului economic
  • b) numarul autorizația sanitară veterinară de funcționare emisă de ANSVSA
  • c) numele produsului

În urma înscrierii, operatorul economic este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului. Numărul de înregistrare se înscrie în centrul unui dreptunghi, alb-roșu, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prevederi menite să combată falsificarea lactatelor. Interdicții de denumire și comercializare ca lactate pentru produse cu adaosuri

Fabricarea și ambalarea produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se procesează în partida separată față de lapte și produse lactate, prevede proiectul de lege.

De asemenea, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se vor comercializa într-un spațiu bine delimitat față de lapte și produse lactate, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum și mâncărurilor, produselor de patiserie și pizzerie, fast-food, cofetărie, a produselor culinare din alimentația publică.

Potrivit proiectului, se interzice folosirea denumirii de „Lapte” sau „Produs Lactat”, pentru produsele care nu se încadrează în condițiile definițiilor din lege.

„Se interzice folosirea denumirii de Lapte sau Produs Lactat, așa cum este definit prin prezenta lege, pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și pizzerie, fast-food, cofetărie, produse culinare din alimentația publică, care nu au în compoziția lor ingrediente ce se încadrează în definițiile laptelui și a produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu, produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, se va menționa pe etichetă procentul fiecăruia dintre cele două categorii de produse”, mai prevede proiectul publicat de MADR.

Astfel, produsele alimentare definite în prezenta lege, ce au în compoziție ca ingrediente grăsimi vegetale se etichetează explicit cu privire la existența acestora în produs. La punctele de vânzare a acestora se vor atenționa consumatorii cu privire la existența și denumirea produsului alimentar propus spre vânzare.

Amenzile pentru nerespectarea noii legi vor putea ajunge și la 50.000 de lei, iar în cazurile în care nerespectarea legii se face în mod repetat, se poate lua decizia de interzicere a desfășurării activității pentru care operatorul a fost sancționat contravențional pentru o perioadă de 10 ani.

Mai mult, interdicția se va aplica și asociatului / acţionarului / administratorului pentru activitățile economice ce urmează a fi desfășurate de la data constatării contravenției în orice alte forme de organizare juridică. Astfel, se va evita ca același acționar, prin intermediul altei firme, să își reia aceeași activitate pentru care a primit sancțiunea.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege se va face de către personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru a intra în vigoare, Legea Laptelui va fi transmisă Parlamentului unde va fi supusă procesului legislativ. Inițiativa va fi apoi supusă votului final și, dacă va fi adoptată, va trebui să fie promulgată de Președintele României și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele.

sursa: madr.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Protest al șoferilor de camioane, între Sebeș și Veștem, din cauza impozitării diurnelor. Se circulă cu viteză redusă

Publicat

Protest al șoferilor de camioane, între Sebeș și Veștem, din cauza impozitării diurnelor. Zeci de TIR-uri circulă vineri cu viteză pe autostrada A1 și pe DN1.

Protestul de vineri a început la Sebeș. Aproximativ 40 de camioane au pornit pe A1 către Sibiu, urmând ca apoi să intre pe DN1, iar la sensul giratoriu de la Veștem să se întoarcă spre Sebeș, potrivit ziarului Ora de Sibiu.

Viteza cu care circulă nu depășește 50 de kilometri la oră.

Aceeași formă de protest au ales-o și la mijlocul lunii iunie, când cerințele au fost aceleași:

”În centrul revendicărilor amnistia fiscală în cazul controalelor fiscale făcute de ANAF pe reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit de natură salarială.

Sunt vizate controalele deja finalizate, cele în curs, precum și orice control viitor pe tema reîncadrării diurnelor ca venit de natură salarială care vizează perioada 2015-2021”, declarau organizatorii.

Grupul de lucru format la nivelul Ministerului Finanțelor pentru rezolvarea problemelor legate de reîncadrarea diurnelor ca venit salarial a ajuns la ultima etapă – concluziile.

Reprezentanții transportatorilor au venit cu solicitări precise: păstrarea legislației în forma actuală, amnistie fiscală, pentru a stopa valul de controale pe tema diurnelor, consfințirea dreptului șoferilor de internațional de a primi aceste indemnizații deductibile pentru firmă și, ulterior, deschiderea unor negocieri pentru eventuale schimbări pentru viitor, dacă părțile implicate ar solicita acest lucru.

Amnistia a fost scoasă din discuții, autoritățile prezente în grupul de lucru considerând că o asemenea măsură nu poate fi decisă decât la un nivel mai înalt – conducerea Ministerului Finanțelor. Însă, în mod evident, șansele ca această măsură să fie acceptată sunt mici. Cel puțin așa a reieșit din comentariile reprezentanților Ministerului Finanțelor.

În aceste condiții, firmele deja controlate și care au primit decizia de reîncadrare a diurnelor au la dispoziție doar calea justiției.

Video: Ora de Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Duminică: „Bogățiile Toamnei la Blaj”. Spectacol de folclor și standuri cu produse din recolta anului 2021. PROGRAM

Publicat

Producătorii agricoli de pe Valea Târnavelor expun, duminică, „Bogățiile Toamnei la Blaj”. La evenimentul ajuns la ediția a XXI-a vor fi prezentate cele mai frumoase produse din recolta anului 2021 pe standurile ce vor fi amenajate special pentru această sărbătoare.

Târgul se desfășoară în Piaţa Mare Agroalimentară din Blaj.

Blăjenii și locuitorii din zonă vor avea la dispoziție una dintre ultimele oportunități pentru aprovizionarea cu legume și fructe pentru iarnă, în cadrul expozițiilor cu vânzare de produse agroalimentare.

Concurs de standuri pentru producători

Pentru calitatea produselor lor, frecvenţa cu care  îşi comercializează produsele în pieţele din Blaj, suprafaţa cultivată, dar şi pentru a-i încuraja să cultive în continuare pământul, producătorii agricoli vor fi recompensaţi de Primăria şi Consiliul Local Blaj cu diplome şi premii.

Aproximativ 70 de producători agricoli din zonă vor participa şi la tradiţionalul concurs de standuri, organizat, ca în fiecare an, de Primăria şi Consiliul Local Blaj.

Organizatorii au pregătit pentru această sărbătoare şi un program de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba și de invitații speciali: Ionuț Fulea, Traian Jurchela și Mariana Anghel.

Spectacol extraordinar de folclor

Duminică, 19 septembrie 2021, începând cu ora 10.00, atmosfera va fi întreținută, ca de obicei, de un spectacol extraordinar de folclor, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” al județului Alba. Invitați speciali vor fi Ionuț Fulea, Traian Jurchela și Mariana Anghel, care vor fi acompaniați de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Vor mai urca pe scena din Piața Mare Agroalimentară soliștii Ansamblului: Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Maria Filimon și Floricica Moga.

Evenimentul este organizat cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

Ediția a XXI-a a „Bogățiilor Toamnei la Blaj” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Blaj, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Palatul Cultural Blaj.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ceremonial la Horea, la 30 de ani de la moartea sublocotenentului post mortem Lazăr Nicolae, erou al zilelor noastre

Publicat

Joi, 16 septembrie a fost organizat un ceremonial la monumentul sublocotenentului post mortem Lazăr Nicolae din comuna Horea, în cadrul căruia jandarmii din Alba s-au rugat pentru sufletul colegului lor, s-au depus coroane de flori, s-au ținut cuvântări în care s-a reamintit importanța datoriei pe care o avem față de înaintași și de jertfa lor.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Alba, anul acesta se împlinesc 30 de ani de la trecerea în veșnicie a ardeleanului instruit la Fălticeni și mort la București, executând ordinul militar până la sacrificiu.

La activitate au participat: colonel Giurea Marius Claudiu – Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, preotul militar Cătălin Simion din cadrul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, preotul militar Constantin Bratu, preotul paroh al comunei Horea, deputatul Corneliu Olar, primarul comunei Horea – Marin Nicola, dar și o parte din familia răposatului.

În comuna Horea, împreună cu delegația de la Fălticeni, jandarmii din Alba au făcut un popas și la troița așezată pe locul unde a fost casa în care s-a născut și a crescut Vasile Ursu Nicula, cunoscut mai mult cu numele de Horea, unul din cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Încă de la înființarea Jandarmeriei în anul 1850, prin legiuirea domnitorului Alexandru Ghica, jandarmii au participat activ la cele mai importante lupte ale poporului român. Contextul social, economic și politic în care se afla România în anul 1991, dar și izbucnirea evenimentelor ce au tulburat ordinea publică, au impus angrenarea a sute de jandarmi în asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică.

Printre aceștia se afla și jandarmul Nicolae Lazăr care era încorporat la Unitatea Militară de Jandarmi din Fălticeni, pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu, originar din localitatea Horea din județul Alba. Acesta a fost dispus la sediul guvernului să apere una dintre cele mai importante instituții de stat.

În dificila misiune de apărare a guvernului împotriva protestatarilor, jandarmii au creat în exteriorul clădirii un cordon pentru a respinge atacurile acestora. O parte dintre jandarmi a rămas în interiorul clădirii pentru a asigura paza principalelor intrări, printre aceștia și eroul nostru. În dezordinea creată, protestatarii au început să arunce cu sticle incendiare prin geamurile deschise. Acela a fost momentul când viața jandarmului a început să se stingă ușor, acesta fiind lovit cu o sticlă incendiară, sfârșind ulterior în chinuri de neimaginat la spital..

Provenea dintr-o familie de moți, iar moartea singurului militar dar și cel mai mic dintre copii a adus o tristețe imensă în rândul întregii populații care și-a asteptat eroul purtat de un convoi militar. În memoria acestuia, jandarmii împreună cu autoritățile locale au înălțat un monument de aducere aminte a sacrificiului unui om pentru care cuvintele jurământului militar s-au îndeplinit cu atâta tristețe, până la sacrificiul suprem.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

IȘJ Alba: Cum vor funcționa școlile și liceele din județ, în perioada 20-25 septembrie. 7 elevi și 4 angajați, depistați pozitiv

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Alba monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel județean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice.

Prin urmare, în săptămâna 20-25 septembrie 2021 , în conformitate cu datele transmise de unitățile de învățământ, toate cele 465 de unități de învățământ vor funcționa în scenariul 1.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 5.196/1756/03.09.2021, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

La nivelul județului Alba, un număr de 7 elevi au fost testați pozitiv, cursurile cu prezență fizică fiind suspendate, conform art.6 din ordinul precizat, în 7 clase din unitățile de învățământ: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj și Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia.

În rândul angajaților din sistemul de învățământ din județul Alba 4 persoane au fost testate pozitiv.

Potrivit reprezentanților IȘJ Alba, data de referință pentru aceste informații este 17 septembrie 2021, ora 13.00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate