Actualitate
Legea mirosurilor: Ce obligații vor avea firmele cu activități ce produc disconfort olfactiv. Metodologia, în dezbatere publică
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea metodologiei de aplicare a ”Legii mirosurilor”.
Metodologia se referă la stabilirea nivelului de disconfort olfactiv şi conţinutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activităţile care îl pot crea.
Legea nr. 123/2020, cunoscută ca „Legea mirosurilor”, aprobată de Parlament pe 10 iulie 2020, are ca scop întărirea coordonării în cadrul procedurilor de reglementare dintre autoritatea publică pentru sănătate şi autoritatea publică pentru protecţia mediului, potrivit MMAP.
În acest sens, se vor putea impune condiţiile de funcţionare pentru respectarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, se precizează în comunicatul ministerului.
De asemenea, în lege sunt specificate standardele în vigoare conform cărora se evaluează prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător.
Legea nr. 123/2020 prevede că autoritatea publică centrală cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi autoritatea publică centrală cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii trebuie să elaboreze, în termen de maximum 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv şi planul de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activităţile care pot crea disconfort olfactiv.
Metodologia are rolul evaluării şi gestionării la nivel naţional a mirosurilor care provoacă efecte neplăcute şi inacceptabile, dar şi rolul evaluării riscului asupra stării de sănătate în funcţie de agentul cauzal şi determinarea măsurilor aplicabile în vederea diminuării disconfortului olfactiv, potrivit Ministerului Mediului.
Metodologia se adresează atât operatorilor economici/titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv, cât şi autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale şi publicului.
Vezi integral Anexa nr. 1 la proiectul de hotarare a Guvernului_Metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv
Operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv trebuie să elaboreze și să pună în aplicare un plan de gestionare a disconfortului olfactiv, potrivit proiectului.
De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să prevadă la elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv.
Vezi Anexa nr. 2 la proiectul de hotarare a Guvernului_Conținutul Planului de gestionare a disconfortului olfactiv
Exemple de instalații, procese și activități care sunt cunoscute ca generatoare de emițători de compuși mirositori și, astfel, surse de miros ofensator (potrivit proiectului):
Rafinării de petrol;
Turnătorii;
Fabricarea de hârtie;
Prelucrarea materialelor plastice;
Producția de îngrășăminte;
Fabricarea de ulei;
Fabricarea produselor farmaceutice;
Fabricarea detergenților;
Fabricarea tutunului;
Fabricarea zahărului;
Incinerarea deșeurilor;
Eliminarea deșeurilor;
Infrastructura de transport;
Fabricarea cauciucului (vulcanizare);
Tratarea apelor reziduale și a nămolului;
Fabricarea făinii de carne și oase;
Industria pescuitului (făină de pește, ulei de pește, produse din pește);
Prelucrarea alimentelor (prăjirea cafelei, prăjirea cepei, producerea de conserve, afumători, abatoare).
surse: agerpres.ro, mmediu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News