Eveniment
Legea mirosurilor îi poate viza și pe cei care stau la bloc. Ce amenzi ar risca locatarii care gătesc cu ușa deschisă
Legea mirosurilor îi poate viza și pe cei care stau la bloc. Adoptată în 2020, pentru a acoperi un vid legislativ, aceasta a vizat activitatea firmelor care poluează olfactiv, după cum explicau inițiatorii.
Este vorba despre Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Aceasta obligă firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat prin activitate.
Legea a fost concepută să acopere un vid legislativ, în scopul reducerii disconfortului olfactiv rezultat din activităţile poluatoare, spun inițiatorii.
Adică a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor.
Însă recent aceștia s-au referit și la situații în care legea poate fi aplicată și în cazul persoanelor fizice.
Legea mirosurilor: cum se poate aplica persoanelor fizice
Unul dintre inițiatorii legii spune că legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.
„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca, în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.
Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a declarat Rodica Militaru, potrivit RomaniaTV.
Aceasta a precizat că, „în mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24″.
Însă ”dacă sunt oameni care nu înţeleg şi pot să intre sub incidenţa aceastei legi”, a mai spus Militaru. Aceasta a recunoscut că legea poate fi folosită şi cu rea-credinţă de un vecin „ultrasensibil” la mirosuri, potrivit sursei citate.
Legea mirosurilor: sancțiuni
OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de
- până la 30.000 de lei pentru persoane fizice
- până la 80.000 de lei pentru firme,
pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.
Rămâne de văzut cum ar putea fi aplicată, în cazul locatarilor de la bloc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Rr
marți, 30.04.2024 at 21:18
doar cei trăiți la tara și veniti la bl9c au acest obicei de neam-prost. lipsa de educație și dovada de nesimtire