Eveniment
Legea pensiilor speciale a fost promulgată de președintele Iohannis. Care sunt prevederile ce intră în vigoare
Legea pensiilor speciale a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ aduce modificări și completări unor reglementări din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Legea a fost adoptată de Parlament în 16 octombrie. Proiectul a fost pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României.
Noile prevederi pentru magistrați. Vârsta de pensionare
Prin noua lege, „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Condiții pentru pensia de serviciu
„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii.
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, mai arată legea.
Cuantumul pensiei de serviciu
Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.
„În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional.
De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora.
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional”, se mai arată în lege.
În iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat la CCR această lege, iar Curtea a decis în august că unele prevederi sunt neconstituţionale.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
joi, 19.10.2023 at 13:46
Cei săraci vor rămâne săraci iar cei bogați vor mai primii ceva în plus.Mie lehamite….
pilu
joi, 19.10.2023 at 17:26
Mă nenorociţilor, adică PSD, ce-i cu parodia asta de lege ? Prostiţi o ţară-ntreagă cu aberaţiile voastre şi aşteptaţi să vă voteze românii ? Păcălicii dracului.