Connect with us
Advertisement

Eveniment

Legea prin care au fost plafonate dobânzile practicate de IFN-uri, declarată constituțională. Ce limite impune noua lege

Publicat

Legea prin care au fost plafonate dobânzile practicate de IFN-uri a fost declarată constituțională. Este vorba despre o lege care protejează cetățenii de dobânzile practicate de IFN-uri, dobânzi care puteau ajunge și până la 800%. 

Potrivit proiectului în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.

După ce legea a trecut de parlament, USR a făcut o sesizare la CCR, iar magistrații curții au respins cererea. Drept urmare, acesta va merge la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.

Ce spune inițiatorul legii, Daniel Cătălin Zamfir

Într-o postare pe Facebook, inițiatorul legii, parlamentarul Cătălin Zamfir a explicat care vor fi limitele impuse de noua lege.

”În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.

Care va fi plafonul maxim

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzand orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita.

Nivelul DAE

Dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite la art. 4-6, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala platibila de catre consummator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului.

În situația depășirii plafoanelor prevăzute consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ținând cont de situația financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare.

Propunerea de revizuire a contractului va conține reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații ale consumatorului, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu modificările și completările ulterioare”, a scris Zamfir.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Chirica Ion

    duminică, 14.07.2024 at 17:35

    D-le Zamfir sunteți acționar la IFN sau nu ați învățat matematica.Dumneavoastra propuneți o jecmăneală prin lege.
    vafac calcul.Împrumuti 10000 lei pentru un an plătești 10000×0,8%/zi=80 lei zi ori 365 zile( un an)=29200 lei plus împrumutul, iar dacă ai ppe 2 ani ai 730×80=58400 lei plus împrumutul.Acesta este cămătărie curată.Să îți fie rușine ne spui în fata cum să fim jecmăniti
    Vedeți oameni buni pe cine votați pe cel ce dezvoltă cămătărie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement