Actualitate
Legea salarizării unitare. Proiectul a fost făcut public. Cât vor câştiga politicienii, medicii şi alte categorii de bugetari
Proiectul salarizării unitare a fost făcut public de PSD, au anunțat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și președintele PSD, Liviu Dragnea. Nu fost încă depus în Parlament, pentru că, potrivit conducerii PSD, “trebuie să-și mai dea lumea cu părerea”.
Potrivit proiectului, noile prevederi ar urma să intre în vigoare etapizat, de la 1 iulie 2017.
Din iulie, se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna martie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Prin, excepţie, se acordă creșteri salariale astfel: soldele de funcție ale personalului militar, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017; salariile de funcție ale polițiștilor, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017.
De asemenea, salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare se stabilesc conform prevederilor prezentei legi. De aceste prevederi beneficiază și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și ai consiliului general al municipiului București.
Din 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creșteri salariale: salariile de bază de care beneficiază funcţiile de medici şi asistenţi medicali se stabilesc la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022; salariile de bază de care beneficiază personalul didactic din învățământ, se majorează cu 50% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017; salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție/indemnizaţiile de încadrare, ale personalului salarizat, cu excepția celui prevăzut la literele a) și b), se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017; indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică prevăzute în Anexa IX la prezenta lege se stabilesc pe baza coeficienților și a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.
(4) În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție /indemnizaţiilor de încadrare, reprezentând ¼ din diferența dintre salariul prevăzută de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018. Data de aplicare a creșterii respective va fi stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.
În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la prezenta lege pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor se acordă cele prevăzute pentru anul 2022.
Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul sporurilor, majorărilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, premiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare prevăzute de prezenta lege, se determină utilizând salariul de bază/ solda de funcție/salariul de funcție /indemnizaţia de încadrare stabilite conform alin. (2) lit.b şi c, alin. (3) și alin. (4).
Salariile de bază, soldele/salariile de funcţie şi indemnizaţiile lunare de încadrare se rotunjesc din leu în leu în favoarea salariatului.
Ca principiu general, raportul dintre salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar se va reduce la 1 la 12 (față de 1 la 15, cât este în prezent). „Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată , în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale”, se arată în proiectul pe care îl vor semna parlamentarii PSD.
Personalul medical va beneficia de o „creștere substanțială”, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună.
În educație, creșterea ar urma să fie cuprinsă între 90% și 150% pentru învățământul preuniversitar și între 33% și 125% pentru învățământul universitar.
Personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate va primi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se va aproba prin hotărâre a Guvernului. Personalul didactic din învăţământul special va beneficia de o majorare cu 15% a salariului de bază.
Personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, va beneficia de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Gradaţia se va acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi va reprezenta o creştere cu 25% a salariului de baza deținut. Gradaţia de merit se va atribui pe o perioadă de 4 ani.
Un spor de 10-25 din salariul de bază va fi acordat și personalului didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori.
Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial va primi o majorare a salariului de bază, după cum urmează:
– pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de baza deţinut;
– pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de baza deţinut;
– pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de baza deţinut;
– pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de baza deţinut.
De o majorare de 10% a salariului de bază vor beneficia și diriginții, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar.
Cadrele universitare conducătoare de doctorat vor primi un spor de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.
Venitul unui medic primar cu vechime maximă ar ajunge la 12.500 lei. Un medic rezident în primul an ar urma să primească 5.700 lei, iar un medic rezident în ultimul an, 5.900 lei.
În ceea ce privește gărzile, proiectul prevede: 75% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele lucrătoare, respectiv 100% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele de repaus săptămânal.
Prin simetrie, dacă medicul de gardă la domiciliu este solicitat pentru a acorda asistență medicală de urgență și nu poate fi contactat sau nu răspunde solicitării, se va aplica o sancțiune: diminuarea salariului de bază individual cu un procent între 5-10% pe o perioadă de 3 luni.
În raport cu condițiile de mună, se vor putea aplica următoarele sporuri:
– 25% din salariul de bază pentru activităţile care se desfăşoară în unităţile de urgenţă neurovasculare, în secţii şi compartimente de neurologie şi neurochirurgie şi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, precum şi pentru personalul din unităţi, secţii şi compartimente de boli infecţioase, neonatologie, săli de naştere şi din laboratoarele de analize medicale, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase;
– 45-85% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase (leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor – UPU – SMURD, UPU şi CPU -, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, unitatea de îngrijire a arșilor gravi, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională, transplant de organe, neurologie, neurochirurgie, urgență neurovasculară, hematologie oncologică, genetică medicală precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii;
– 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare / grele (corespunzător timpului lucrat la respectivele locuri de muncă);
– 10-30% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generator de radiaţii (diferenţiat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a şi 30% la categoria a IV-a);
– 20% din salariul de bază pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate.
Cea mai mare indemnizație o va avea preşedintele ţării: 17.400 lei.
La nivelul șefilor Parlamentului va fi remunerat și prim-ministrul: 16.675 lei (sumă mai mare decât în varianta de proiect prezentată zilele trecută de social-democrați).
Miniștrii vor primi 15.225 lei brut, la fel și Avocatul Poporului.
Secretarii de stat vor fi recompensați pentru munca depusă cu 11.600 lei.
Şefii celor două Camere vor avea o indemnizație de 16.675 lei, iar un parlamentar fără funcții, o indemnizație de 13.050 lei. Ar scădea astfel indemnizația șefilor Camerei și Senatului (care au ajuns, grație Ordonanței de Urgență adoptate pe vremea lui Gabriel Oprea la 21.540 lei) și aproape că se dublează indemnizația unui deputat ori senator (fără funcții în comisii sau în conducerea celor două Camere).
Șefii cultelor vor primi 65% din indemnizațiile înalților demnitari cu care sunt asimilate funcțiile lor. Până acum, plafonarea se aplica doar funcțiilor din eșalonul doi al conducerii Bisericii.
Potrivit legii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este asimilat funcţiei de prim-ministru, care va avea, potrivit noii legi, 16.675 lei. Astfel, Patriarhul, cu un plafon de 65%, va câştiga 10.838 lei.
„Indemnizaţia lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor, care se determină în raport cu venitul salarial”, se mai arată în proiectul noii legi a salarizării unitare.
surse: hotnews.ro. digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News