Connect with us
Advertisement

Eveniment

Liceul la care nici un candidat nu a luat BAC-ul. Realitatea din spatele notelor dezastruoase de la Liceul Tehnologic Ocna Mureș

Bacalaureat 2024

Publicat

Realitatea din spatele notelor dezastruoase la examenul de Bacalaureat, la Liceul Tehnologic din Ocna Mureș. Anual unitatea de învățământ se situează la coada clasamentului rezultatelor obținute de elevi la BAC.

La prima vedere asta s-ar traduce ca un eșec al profesorilor și al elevilor. Însă în spatele notelor stă o altă realitate. Cea a liceelor cu profil tehnologic. 

Spre exemplu în 2024, la Bacalaureat au fost înscriși cinci candidați, patru au intrat în sala de examen, dar nici unul nu reușit să obțină o medie de trecere. 

În ultimii zece ani, cei care au dat examenul de Bacalureat la Liceul Tehnologic din Ocna Mureș provin din generații anterioare. La examenul din acest an, doi dintre candidații înscriși au peste 30 de de ani. 

Mai pe scurt au terminat liceul în urmă cu mai mulți ani, s-au angajat, iar acum au considerat oportun să dea examenul.

Reporterii alba24.ro au vorbit cu directorul liceului din Ocna Mureș, Cornelia Popescu pentru a înțelege mai bine situația notelor obținute la examen, în ultimii ani.

Doar o singură clasă de liceu în ultimii zece ani

În ultimii zece ani a fost formată o singură clasă de liceu, în 2023. În restul anilor, unitatea de învățământ a mers pe profilul profesional și pe partea de învățământ dual.

Mai exact dacă în urmă cu opt ani erau doar doua clase de profesională, acum au ajuns la zece clase, unde învăță 160 de elevi. Aceștia studiază mecanică și comerț, iar două clase sunt de învățământ dual, alături de compania Bosch.

Cine sunt candidații care intră în sala de examen din partea Liceului Ocna Mureș

Cei care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat în ultimii ani au fost elevi din serii anterioare, asta din simplul motiv că nu mai sunt clase de liceu.

În 2024, doi dintre candidații care au intrat în sala de examen au peste 30 de ani. Unul dintre ei s-a întors din străinătate pentru a da examenul.

Sunt persoane care în urmă cu mai mulți ani și-au terminat studiile, s-au angajat și nu au mai dat examenul.

Între timp, pentru a avansa în carieră și-au dat seama că au nevoie de diploma de BAC și s-au înscris la examen. Însă să obții o medie de trecere este foarte greu în condițiile în care ai întrerupt studiul în urmă cu mai mulți ani, a explicat Cornelia Popescu.

În acest an, cei doi au fost foarte aproape să obțină medii de trecere: unul a avut o medie de 5, 98, iar altul 5, 76. Aceștia depus contestație și sunt în așteptarea rezultatelor.

Statistica din ultmii zece ani

Situația rezultatelor obținute la examenul de BAC, în ultimii zece ani la liceul din Ocna Mureș.

2024: patru înscriși, nici un candidat nu a luat bacul

2023: s-au înscris zece, au mers doar patru și au luat trei bacul

2022: doi candidați au participat și au luat examenul

2021: trei candidați au intrat în sala de examen, dar nici unul nu a luat bacul

2020: nu au fost participanți

2019: Nouă candidați înscriși, șase prezenți, dar nici unul nu a luat bacul

2018: 13 canidați înscrisi, opt s-au prezentat la examen și doi au luat bacul

2017: 12 candidați prezenți în sala de examen, dar doar trei au luat bacul

2016: Un singur candidat a luat examenul

2015:  Liceul a avut în urmă cu nouă ani o rată de promovare de 22,22%

2014  Rata de promovare a examenului a fost de 25%

Ce soluții ar putea fi găsite pentru a stopa fenomenul

În condițiile în care nu îi poți interzice unei persoane care a absolvit liceul să dea examenul de Bacalaureat, dar nici nu îl poți forța să învețe pentru a reuși obțină o medie de zece, Cornelia Popescu spune că soluții ar exista.

O soluție ar fi propunerea unui bacalureat diferențiat pentru cei care vin din profesională sau învățământ dual, explică directorul școlii.

Realitatea din liceele tehnologice

În liceele tehnologice intră și elevi cu medii de 3, 4. Sunt elevi care au carențe enorme, parte din ei nu știu să citească sau să scrie corect. Elevi care au ieșit din școala generală fără nici o pregătire.

Ajung la liceu și nu pot asimila materie atâta timp cât ei nu au noțiuni de bază.

”Cum poți să lucrezi cu ei, atâta timp cât nu au o bază din generală” a fost afirmația pe care a facut-o Cornelia Popescu.

Toate elementele de mai sus conturează anual o statistică negativă asupra liceului, asta în condițiile în care reprezentații unității de învățământ se bazează de ani buni pe clasele profesionale, dar mai ales pe învățământul dual.

În încheiere, directorul Liceului Tehnologic din Ocna Mureș a declarat că rezultatele elevilor din învățământul dual sunt mult mai bune decât a celor din profesionlă și că acest timp de școlarizare este viitorul pe care unitatea îl creionează pentru următorii ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. M.Alexandra-Diana

    miercuri, 10.07.2024 at 16:40

    Soluția cea mai buna ar fi ca media minima de acces la învățământul liceal de zi să fie 6. Toți cei care nu au media 6 la evaluarea nationala sa poată urma doar scoala profesionala ( duala sau traditionala), urmând ca după finalizarea sa urmeze liceul la seral, la fel doar dacă media de absolvire a celor 3 ani de profesionala este minim 7 și după, să poată sa absolve cu examen de bacalaureat. Doar asa procentul celor care nu iau Ex.de bacalaureat vă fi sub 5 % și nu vor mai fi scoli unde promovabilitatea va fi o% deși salariul acelor profesori este egal cu al celor unde promovabilitatea e de 80% sau mai mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement