Connect with us
Advertisement

Eveniment

Licitație pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare a barajului Oașa, în vederea reînnoirii autorizației de funcționare

Publicat

Hidroelectrica SA a lansat recent o licitație pentru realizarea unei documentații de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajul la Oașa, necesară în vederea reînnoirii autorizației de funcționare care va expira în vara acestui an. 

SPEEH Hidroelectrica SA a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru „Documentații de evaluare a stării de siguranță în exploatare pentru lucrările hidrotehnice din administrarea Hidroelectrica în vederea reînnoirii Autorizației de funcționare în condiții de siguranță”: Lot 1 – SH Bistrița, Lot 2 – SH Cluj, Lot 3 – SH Curtea de Argeș, Lot 4 – SH Hațeg, Lot 5 – SH Porțile de Fier, Lot 6 – SH Râmnicu Vâlcea, Lot 7–SH Sebeș.

Valoarea totală estimată este de 864.648,37 de lei (din care 76.346,40 lei pentru SH Sebeș). 

În conformitate cu legislația în vigoare, deținătorii sau administratorii de baraje sunt obligați să obțină de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor autorizația de funcționare în condiții de siguranță a barajelor respective.

Pentru barajul Oașa este valabilă în prezent autorizația nr. 188/2 din 18.07.2013, care însă expiră la data de 18.07.2020. Cu cel puțin două luni înainte de expirarea termenului de valabilitate, deținătorul trebuie să solicite reînnoirea acestuia. Cererea de reînnoire trebuie să fie însoțită și de un raport de evaluare a stării de siguranță a barajului la zi, întocmit de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Lucrarea este necesară pentru reînnoirea autorizației de funcționare în condiții de siguranță .

Barajul și acumularea Oașa sunt situate în bazinul superior al râului Sebeș, la 63 de kilometri de orașul Sebeș, pe DN 67C Sebeș – Novaci. Barajul are o înălțime maximă de 93 de metri, este de tipul anrocamente cu mască din beton armat și realizează o acumulare cu un volum brut total de 139.100.000 mc.

Pe lângă obținerea autorizației de funcționare în condiții de siguranță, prin evaluarea stării de siguranță în exploatare se urmărește și detectarea din timp a apariției deficiențelor în exploatare, pentru minimizarea costului reparațiilor, a consolidărilor și pentru evitarea unor catastrofe sau accidente majore.

Citește și Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement