Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Limite mai stricte pentru poluarea aerului în Uniunea Europeană. Ce drepturi vor avea cetățenii care se îmbolnăvesc

Publicat

Miniştrii mediului din Uniunea Europeană au aprobat luni, 14 octombrie, limite mai stricte privind poluarea aerului, aplicabile din 2030. Statele membre vor putea solicita amânarea termenului limită, dacă sunt îndeplinite unele condiții specifice. De asemenea, cetățenii vor avea dreptul la compensaţii în caz că se îmbolnăvesc din cauza nerespectării reglementărilor. 

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 300.000 de decese premature anual în Europa, fiind cea mai mare amenințare de mediu la adresa sănătății. Poluarea aerului contribuie la o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, probleme respiratorii, diabet, demență, întârzierea dezvoltării cognitive la copii și cancer pulmonar.

O directivă revizuită introduce limite mai stricte pentru principalii poluanți atmosferici, aliniind standardele UE mai aproape de ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Noile limite se referă la particulele PM10 şi PM2.5 (cu diametre sub 10, respectiv 2,5 microni – n. red.), la dioxidul de azot şi dioxidul de sulf, despre care se ştie că provoacă probleme respiratorii.

De asemenea, noile reguli vor oferi autorităților locale instrumente mai bune pentru monitorizarea și îmbunătățirea calității aerului, marcând un moment important pentru susținerea aerului curat în Europa.

Standardele privind calitatea aerului vor fi revizuite periodic, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice, pentru a evalua dacă acestea rămân adecvate.

Cei care se îmbolnăvesc din cauza mediului poluat vor primi compensații în bani

Cetăţenii europeni vor avea dreptul la compensaţii în caz că se îmbolnăvesc din cauza nerespectării limitelor, se arată într-un comunicat oficial, citat de Agerpres.

Legislaţiile naţionale pentru implementarea limitelor mai stricte trebuie adoptate în termen de doi ani, iar ţările care nu respectă obiectivele pot fi amendate.

Statele membre vor avea la dispoziție doi ani de la intrarea în vigoare pentru a transpune directiva în legislația națională.

Până în 2030, Comisia Europeană va revizui standardele de calitate a aerului și, ulterior, la fiecare cinci ani, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice.

Noile valori maxime admise pentru poluarea aerului au la bază acordul la care au ajuns în februarie anul acesta reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor membre. Reglementările urmează să ghideze planul de acţiune al Comisiei Europene pentru eliminarea completă a poluanţilor din aer, apă şi sol până în 2050.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate