Connect with us
Advertisement

Eveniment

LISTA bolilor contagioase pentru care se va face izolare la domiciliu sau în spital și unitățile în care se tratează. Proiect

Publicat

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică un proiect prin care stabilește lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital. Potrivit aceluiași document, se stabilesc și unitățile sanitare de bază în care se tratează persoanele cu afecțiunile respective. În Alba, unitatea sanitară de bază este Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud și Spitalul Județean / Secția de Boli Infecțioase.

Unele dintre aceste boli pot fi evitate prin vaccinare și sunt incluse în schema națională de imunizare din România, care însă nu este obligatorie, potrivit g4media.ro

Măsura de izolare se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive, se precizează în proiect.

Prin hotărâre a Guvernului se stabilește Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în carese tratează persoanele bolnave. Izolarea persoanelor se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar, în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii boli contagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impunizolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

Lista de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica si cuprinde acele tipuri de boli determinate de agenti patogeni care determina un impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave dar poate determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international și care necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia general, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Unitățile sanitare de baza sunt reprezentate de unitati spitalicesti ce au capacitatea tehnica, logistica si dispun de resursa umana calificata spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate si pentru prevenirea contagiunii. In functie de capabilitatile acestor unitati spitalicesti, de fazele evolutive si de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I si de Faza II. Unitatile sanitare de baza vor interna pacienţii suspecti sau confirmati pentru una din afectiunile prevazute in anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

În situatia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unitati sanitare:

a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă ,care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.

b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora

1. Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoidă

6. Febra paratifoida

7. Boala meningococică (MCSE)

8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva

9. Antrax pulmonar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Radu

    marți, 11.08.2020 at 19:08

    Draga alba24.ro multumim pentru acest articol halucinant al ministerului sanatatii; l-am citit si pe ******* si apoi l-am gasit si in format pdf, nu are semnatura premierului. Vom fi o tara de cacat plina de infectii! II compatimesc pe doctorii acestor boli si altele necunoscute conform pct boli 25 din lista. Doctorii vor sta vesnic in costume de cosmonaut. Cred ca ne vor trebui saloane mari de psihiatrie in paduri, pentru a depasi impactul emotional al acestei liste de boli! Sa nu uit–in judetul Tulcea exista o mica comunitate de oameni(8?) izolati pe viata care au lepra, sper ca 18 milioane sa nu ajungem asa, restul de 2 milioane sunt guvern, partide politice, interlopi, etc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement