Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Lista măsurilor economice din programul de guvernare PSD – PNL. ”Lapte și miere” pentru femei, tineri, companii mari și mici

Publicat

PNL și PSD au convenit asupra capitolelor pe Economie în timpul negocierilor de sambată. Social-democrații au propus un set de masuri care, potrivit surselor HotNews, au fost acceptate de liberali.

Negocierile dintre PSD și PNL continuă și duminică,  ambele părți urmând să cadă de acord asupra unor puncte cheie: majorarea pensiilor, salariului minim și impozitul pe avere.

PSD propune introducerea unei taxe de lux pentru case de peste 120 mp, mașini de peste 50.000 de euro și venituri de peste 100.000 de euro pe an, potrivit unor stiripesurse.ro.

Cîţu: Negocierile cu PSD continuă duminică; au rămas de discutat Finanţele, Justiţia şi Munca

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă, după încheierea discuţiilor cu PSD, că negocierile pe programul de guvernare vor continua şi duminică pentru că mai sunt câteva capitole de finalizat.

„Mai erau câteva capitole, le facem mâine (…). Finanţe, Justiţie şi Muncă – le discutăm mâine”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Pachetul de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”

Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare

  • a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului.
  • b. Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.

Pachetul de stimulare economică pentru IMM

Programul IMM Prod

  • Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

Program Rural INVEST

  • Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.

Programul IMM Prod

  • Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

Programul Garant Construct

  • Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.

Program Start-Up pentru studenți

  • Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar : afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

Pachetul de stimulare economică INNOVATION

Schemă de ajutor de stat „INNOVATION”

  • Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.

Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM)

  • Granturi între 50.000 și 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).

Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale

  • Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.

Pachetul de stimulare economică România Tech Nation

Programul România Tech Nation

  • Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.

Program Women in tech

  • Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.

Programul Starter kit

  • schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.

Acțiuni suport pentru programul România Tech Nation

  • Înfiinţarea a cel puţin unui laborator de robotică şi makerspace în fiecare judeţ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, creşte şi dezvolta o companie în domeniul digital.

Tech Tour Trucks

  • campanii de promovarea a educaţiei tech în comunităţi.

Tech Capital of the Year

  • prin care să fie desemnat un oraş drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întrepinzătorii sau adminsitraţiile locale care folosesc/implementeză/desfăşoară activităţi în cele mai noi domenii ale tehnologiei şi ştiinţei;

Cloud first policy

  • strategie care vizează adoptarea de soluţii cloud pentru autorităţile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele şi cunoştiinţle necesare pentru a se muta în cloud.

Finanțarea proiectelor va fi din fonduri europene.

Pachetul de stimulare economică pentru companiile mari

Programul „Salvarea firmelor strategice românești”

Criza sanitară și economică vor accentua riscul de faliment al firmelor românești și vor reduce drastic competitivitatea acestora.

Propunere:

  • Instituirea de urgență a unui mecanism de infuzie de capital în firmele românești aflate în dificultate, prin cumpărare de acțiuni de către stat și majorare de capital, cu obligația înstrăinării acțiunilor după o perioadă (5 ani), cu dreptul de preempțiune a celorlalți acționari;
  • Pregătirea documentației, inclusiv a legislației pentru înființarea unui fond suveran de investiții și salvgardare, al cărui capital să fie constituit exclusiv prin alocări de la bugetul de stat.

Program pentru Dezvoltarea lanțurilor de producție locale

  • Schema de ajutor de stat cu un punctaj prioritar pentru acoperirea segmentelor lipsă din lanțul de producție; substituirea importurilor de bunuri intermediare; angrenarea de companii locale; crearea/menținerea locurilor de muncă. Domenii prioritare: activitate de producție în industria de medicamente și de echipamente medicale ; chimică; petrochimică; alimentară; de tractoare; mașini, unelte și utilaje agricole; îngrășăminte; construcția de nave; piese auto; IT; energie.

Program de industrializare pe bază de licență

  • Fond de investiții care va contribui total sau parțial la cumpărarea de licențe de către fabricile autohtone, urmând să returneze anual un procent din încasări pentru utilizarea licențelor. Domeniile prioritare: sectoarele de producție cu intensitate tehnologică medie și înaltă + sectoarele “verzi” (green) – tranziția către o producție prietenoasă cu mediul.

Program pentru incubatoare și parcuri industriale

  • Construirea / funcționalizarea a câte minimum un parc industrial / tehnologic pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Cel puțin unul pentru start- up-uri în fiecare județ. Creșterea numărului de firme în centrele universitare în conlucrare cu parteneri locali.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ciuma galbena

    duminică, 14.11.2021 at 09:01

    Frati romani, nu mai faceti case mari, ci doar çelule, ca vèti fi supraimpozitati. Or fi ramas fara bani la buget si nu mai au bañi pt apa sa o traga. Daca anulau pensiile speciale, salariile si sporurile nesimtite ale bugetarilor, pensionarii primeau mai fericiti majorarea amarata cu o suma care le va ajunge doar pt scobitori si chibrituri. Au devenit frati de cruce, doar pt a ramine la statele lor de plata

  2. pilu

    duminică, 14.11.2021 at 13:22

    Mai d-le Rares, nu mai sustii taierea pensiilor nesintite si toate sporurile date din pix ? Pai nu , ca tu esti doar vuvueaua PNL-ului,in rest faci vocalize la perete. Mare pacoste pe capul PNL-ului cu oameni ca tine. Esti apa de ploaie si chiar mai rau !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax